Terug

Volg Hart van Nederland

Met deze maatregelen wil het RIVM jongeren minder vlees laten eten

Politiek

2 juni 2022, 16:16

Om jongvolwassenen te stimuleren minder vlees te eten heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een aantal maatregelen bedacht. Om jongeren over te halen om minder vlees te consumeren moeten er goedkopere alternatieven voor vlees komen en moeten de porties vlees in de supermarkt kleiner worden.

Uit onderzoek onder 1800 jongeren tussen de 18 en 35 jaar blijkt dat deze groep door bepaalde gebeurtenissen zichzelf al een nieuwe leefstijl aanmeet bij bepaalde levensveranderende gebeurtenissen. Zo eten jongvolwassenen al minder vlees als ze op kamers gaan of het ouderlijk huis verlaten. Daarom is deze groep de focus om de inname van vlees flink terug te dringen.

Een reden voor deze groep om te minderen met vlees zijn onder meer het milieu, dierenwelzijn en het besparen op uitgaven. Jongeren die wel vlees blijven eten doen dit vooral uit gewoonte, vanwege de lekkere smaak of omdat alternatieven voor vlees te duur zijn.

Het RIVM concludeert om jongeren van het vlees af te helpen je meerdere aanpakken moet samenvoegen. Zo stellen ze maatregelen voor door alternatieven voor vlees beter en goedkoper te maken en de porties van vlees dat wordt verkocht te verkleinen.

Eerlijke prijs voor vlees

Floris de Graad van de Vegetariërsbond vindt de voorgestelde maatregelen een stap in de juiste richting, maar het is niet voldoende. Naast het goedkoper maken van vleesalternatieven vindt hij dat de prijs van vlees omhoog moet. "Een eerlijke prijs is belangrijk."

Of vlees net zo hard moet worden ontmoedigd als met de hoge tabaksaccijnzen, vindt De Graad nog te vroeg. "Ik denk dat het nog een paar stations te ver is om het 47 euro te maken net als een pakje sigaretten", refereert hij aan plannen om tabak richting 2040 mogelijk extreem duur te maken.

Maar wat zo'n reële prijs dan wel moet zijn hangt af van welke kosten je erbij pakt. Op dit moment doet de Vegetariërsbond onderzoek naar hoeveel extra gezondheidskosten vlees consumeren met zich meebrengt. Van de milieukosten van de extra uitstoot heeft de bond wel al resultaten, na onderzoek van de CE Delft in opdracht van de TAPP-coalitie. "In 2030 zou je dan 20 cent meer voor een ons kip en 57 cent per ons meer voor rundvlees moeten betalen", vindt De Graad.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.