Terug

Volg Hart van Nederland

Sigrid Kaag openhartig over veelbewogen 2022: 'Een van mijn kinderen wordt vaak persoonlijk lastiggevallen'

Politiek

29 dec 2022, 20:08

Vicepremier en Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft in een interview met Shownieuws uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen jaar. Een jaar waarin zij en haar familie steeds vaker beveiliging nodig hadden, en waarin politiek Den Haag het moest opnemen tegen crisis na crisis.

De meest ingrijpende gebeurtenis van 2022? "De start van het dieptepunt is natuurlijk de oorlog in Oekraïne, voor de mensen daar", begint de D66-politica. "En natuurlijk ook alle gevolgen die we daarvan in Nederland voelen. We kwamen uit corona, het werd net weer beter, maar daarna werd het weer slechter voor heel veel mensen. De groep mensen die hulp nodig heeft is veel groter geworden, juist door die oorlog en de stijgende gasprijzen. Iedereen kijkt op zijn gasrekening. Ik heb zelf ook regelmatig ingelogd: god, wat heb ik nou weer geconsumeerd?"

Sinds haar aanstelling als leider van D66 in 2020 heeft Kaag een vracht aan kritiek over zich heen gekregen. Die ging soms over de inhoud, maar vaker nog over de vorm, van haar kleding tot de manier waarop ze spreekt. Hoe gaat ze daar mee om? "Ik ben heel dicht bij mezelf gebleven. Ik praat zoals ik het thuis heb geleerd, en ik ben daar ook trots op. Een Surinaams spreekwoord luidt: vreemden hebben mij niet gemaakt en vreemden zullen mij niet kapotmaken. Het is een probleem voor een ander, het is niet mijn probleem. Ik vind dat er te veel aandacht is voor de vorm. Het is belangrijk, daar ben ik niet naïef in. Maar laten we ook terug gaan naar het wat."

Bedreiging

Een persoonlijk dieptepunt voor Kaag kwam al vroeg in het jaar, toen op woensdag 5 januari een demonstrant met een fakkel bij de vicepremier voor de deur stond. "Dat heeft mijn persoonlijke veiligheid verder doen verslechteren. Mijn kinderen gaan daar wisselend mee om. Een van hen heeft er veel meer last van, die wordt ook zelf vaak persoonlijk lastig gevallen. De vraag komt steeds vaker: is dit de prijs die je wil betalen? Ze zeggen: 'Mam, je kan zoveel andere dingen doen, en je hebt al zoveel gedaan'."

Kaag geeft aan dat ze juist uit oorlogslanden terug is gekomen, omdat ze niet altijd met beveiliging wil leven. "En toch loop ik weer met een gevoel van onveiligheid rond in mijn eigen land. Een veilig, democratisch, welvarend land. Dat mensen je beledigen, je dood willen, bedreigingen sturen, dat je aanklachten moet indienen, dat vind ik heel moeilijk om te verteren. Is dat werkelijk nodig?"

Vind Kaag het werk nog wel leuk? "Soms heb ik wel eens een moment dat ik denk: ik heb dit echt niet nodig. Maar dan pak ik mezelf toch weer op. Niet alleen omdat ik een belofte heb gedaan aan kiezers, maar ook omdat ik een verantwoordelijk mens ben. Ik doe het omdat ik het belangrijk vind. Tegelijkertijd is het mijn verantwoordelijkheid aan mijn kinderen en gezin."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.