Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg blij met hulp Artsen zonder Grenzen, maar vindt het ook 'heel erg'

Van der Burg blij met hulp Artsen zonder Grenzen, maar vindt het ook 'heel erg'

Politiek

25 aug 2022, 13:14

Het is aan de ene kant "heel erg" dat Artsen zonder Grenzen (AzG) naar Ter Apel gaat om te helpen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers, maar aan de andere kant zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "heel blij" te zijn met de komst van de organisatie. "Want het helpt wel om de kwaliteit daar te verbeteren."

Artsen zonder Grenzen verleent vanaf donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum. Het is de eerste keer dat AzG medische hulp biedt in Nederland. "Het zou niet zo moeten zijn", zegt de staatssecretaris. Honderden asielzoekers moesten in Ter Apel de afgelopen tijd de nacht in de buitenlucht doorbrengen.

Extra opvangplekken

Van der Burg is al lange tijd hard op zoek naar extra ruimte voor de asielzoekers. "Ik zoek eigenlijk alles. Het maakt mij op dit moment niet uit, als mensen maar een dak boven hun hoofd hebben. Als het een sporthal is of een evenementenhal, alles is goed."

De bewindsman is hierover in gesprek met gemeenten en zegt te verwachten dat er volgende week nieuws te melden is over een nieuwe opvanglocatie. "We zijn heel ver met het maken van afspraken." Hij wil gemeenten liever niet dwingen zoals in Tubbergen. "Met dwang schieten we niks op."

Geen tent

Het ministerie wil ook graag een tent bij het aanmeldcentrum neerzetten voor de mensen, maar de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wil dat niet omdat hij vreest dat er dan geen oplossing komt. Van der Burg zegt het standpunt van de burgemeester wel te begrijpen, maar "ik zou het liefst die tent wel gebruiken".

In de sporthal bij het aanmeldcentrum overleed woensdag een drie maanden oude baby van asielzoekers. "Dramatisch en verschrikkelijk", zegt Van der Burg. Hij wil verder niets over de zaak kwijt omdat die wordt onderzocht door de Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheid en Jeugd. De sporthal doet dienst als noodopvang.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.