Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg over spreidingswet: 'Liever over met een 6, dan een 10 die strandt'

Politiek

2 juni 2023, 11:56

Ondanks flinke kritiek op de spreidingswet vanuit gemeenten, provincies en COA over de uitvoerbaarheid, blijft staatssecretaris Eric van der Burg van asiel eraan vasthouden. "Het alternatief is dat ik een wet naar de Tweede Kamer stuur die geen meerderheid gaat krijgen. Dat gaan niet werken, en deze wet gaat wel werken", meent Van der Burg.

De spreidingswet heeft als doel asielzoekers eerlijk en evenredig over gemeenten te verdelen. Gemeenten krijgen in twee rondes de kans om vrijwillig opvangplaatsen aan te bieden. In de eerste ronde krijgen ze voor elke plek een hogere bonus dan in de tweede ronde. Als er na die twee rondes nog steeds opvangplekken nodig zijn, worden gemeenten gedwongen die alsnog te regelen.

Onder meer gemeenten en provincies vinden dat de wet veel te complex is en daarmee onuitvoerbaar dreigt te worden. Daar heeft ook de Raad van State eerder voor gewaarschuwd.

'Duurzame' opvangplekken

Dat de wet complex is, bleek ook uit de vele vragen en verzuchtingen van Kamerleden tijdens de technische briefing op donderdag, die werd gegeven door twee ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Kamerleden worstelen onder meer met de term 'duurzame' opvangplek. Dat is in principe een plek voor vijf jaar en voor minstens honderd asielzoekers. Maar mogen die honderd plekken op heel veel kleine locaties worden ingericht? En wat gebeurt er als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat niet ziet zitten?, vroeg onder meer Roelof Bisschop (SGP) zich af. "Wie heeft doorzettingsmacht?" Oftewel: wie hakt uiteindelijk de knoop door?

Bekijk meer hierover in deze video:

Flinke kritiek op spreidingswet: 'Onuitvoerbaar'
2:34
Flinke kritiek op spreidingswet: 'Onuitvoerbaar'

Van der Burg zegt nu voorafgaand aan de vergadering van de Ministerraad dat hij wel gelooft dat de wet uitvoerbaar is. Maar net zo belangrijk wordt door hem gevonden dat de wet kans heeft op een meerderheid in de Tweede Kamer. "Liever over met een 6, dan een 10 die strandt", meent hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.