Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg wil gemeenten die meer asielzoekers opvangen gaan belonen

Van der Burg wil gemeenten die meer asielzoekers opvangen gaan belonen

Politiek

12 okt 2022, 18:58

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft woensdag met de coalitiepartijen gesproken over zijn nieuwe plan om asielzoekers over het land te spreiden. Hij heeft daarbij voorgesteld om gemeenten die meer asielzoekers opvangen dan hun evenredige deel daar financieel voor te belonen. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

Van der Burg werkt aan een nieuwe 'spreidingswet' waarmee gemeenten de taak krijgen om een bepaald aantal asielzoekers op te vangen. Doel van die wet is om te zorgen dat er voldoende plekken beschikbaar zijn om de mensen onder dak te brengen.

'Enkele duizenden euro's'

Nu doen gemeenten dat op vrijwillige basis, straks krijgen ze allemaal de verantwoordelijkheid voor een evenredig deel. Gemeenten die meer doen dan noodzakelijk zouden daar een financiële bonus voor krijgen, ook om het aantrekkelijker te maken. Volgens AD gaat het om "enkele duizenden euro's" per asielzoeker.

Eigenlijk had Van der Burg met de gemeenten en provincies afgesproken dat de wet al op 1 oktober klaar zou zijn, maar die deadline is niet gehaald. Zijn plan is nog altijd onderwerp van discussie, ook binnen de coalitie. Bekend is dat de VVD een strenger asielbeleid voorstaat dan de coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.