Politiek
9 juni 2022, 23:31
Een gokje wagen: veel Nederlanders doen het regelmatig. Maar sinds 1 oktober het online gokken is gelegaliseerd, neemt het aantal gokverslaafden toe. Nederland wil daarom in grote meerderheid af van alle gokreclames, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland.
We vroegen aan bijna 4.000 mensen van het Hart van Nederland-panel of gokreclames verboden zouden moeten worden. Ja, dat vindt twee derde van de deelnemers. "Ik ben zelf gokverslaafde geweest en word ziek van die reclames", legt een panellid uit. 14 procent vindt dat er een verplichte waarschuwing moet komen bij de reclames.
Dat is snel moet worden ingegrepen, vindt ook ex-verslaafde Tim Eshuis. Hij won weleens wat, maar dat geld was ook zo weer weg "Op een avond won ik 30.000 euro, alleen dat vergokte ik zo weer. Uiteindelijk heb je dan alsnog niks", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Ik heb wel een ton uitgegeven aan gokken, ik heb zelfs mijn huis moeten verkopen."
Tim kan al die gokreclames op televisie en in het straatbeeld dan ook niet aanzien. Hij is bovendien boos op de bekende Nederlanders die meewerken aan zulke spotjes. "Ik heb acht jaar lang gegokt. Ik had zelfs suïcidale gedachten. Pas toen ging bij mij de knop om dat ik hulp nodig had."
Donderdag werd in de Tweede Kamer gesproken over de problemen rond het (online) gokken. "We hadden hier van te voren over na moeten denken", vindt Feite Hofman, ervaringsdeskundige en voorzitter van de stichting Anonieme Gokkers (AGOG). "Nu het legaal is, proberen de gokbedrijven via reclames meer klanten te winnen, dat is logisch."
SP-Kamerlid Michiel van Nispen maakt zich al langere tijd boos over de verleidelijke gokreclames. "De minister moet wat ons betreft echt haast maken, want iedere dag dat we langer wachten, komen er weer meer verslavingen en meer mensen met financiële problemen bij. Dit moet echt zo snel mogelijk geregeld worden."
Minister Franc Weerwind (Kansspelen) liet in februari weten dat een reclameverbod tijd kost. Het kan volgens hem nog twee jaar duren totdat advertenties van online casino's verleden tijd zijn. De Kamer eiste eigenlijk zo'n ban voor 1 april, maar dat is dus niet gelukt. Weerwind komt waarschijnlijk komend najaar met een plan.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.