Terug

Volg Hart van Nederland

Vissers in het nauw door regeltjes en enorme kosten: 'Ons levenswerk ten einde'

Politiek

11 okt 2022, 19:43

De problemen voor de vissers blijven zich opstapelen: het visgebied wordt kleiner, door de Brexit mag er niet meer op Engels water gevist worden, de afschaffing van de pulsvisserij, de coronacrisis en daarbovenop de energiecrisis en de forse stijging van de dieselolie prijs voor de schepen.

In tegenstelling tot de boeren, lijkt het dat de vissers een stuk happiger zijn op uitkoopregelingen. Niet omdat ze daarop zitten te wachten, maar omdat het hen ontbreekt aan een toekomstperspectief. Kortom: er moet hulp komen.

Urker zangeres Geke van der Sloot heeft daarom samen met een aantal vissers dinsdag een petitie aangeboden in Den Haag. "Als het zo doorgaat zoals het nu gaat, dan is er over zes weken in Nederland geen visserijsector meer. Het is vijf over twaalf, nu of nooit."

Focus op sanering

Jacob van Urk vindt dat de focus vanuit de overheid te veel ligt op de sanering in plaats van de mogelijkheden om door te gaan. "Hoe het eigenlijk had moeten gaan is dat er hulp moest komen en een mogelijkheid tot sanering. Nu zijn alle pijlen op sanering gericht, maar ook een visser wil de sanering niet in. Ik zie dit vak gewoon teloorgaan. Er liggen hier veel vissers 's nachts wakker van," aldus de visser bij zijn schip.

Hij vervolgt: "Deze beslissing kan niet van de ene op de andere dag worden gemaakt. Er moeten motoren en schepen worden vervangen, maar dan moet er ook voor worden gezorgd dat wie die beslissing kunnen maken."

Levenswerk ten einde

Terug in de Kamer is ex-visser Jan de Boer bij het aanbieden van de petitie. Ex-visser, want hij weet maar al te goed hoe het is om de kosten niet meer op te kunnen brengen. "Mijn schip ligt nu al tien maanden aan de kant. We hebben ons aangemeld voor een sanering en het schip wordt straks gewoon gesloopt. Dan is ons levenswerk ten einde."

Het schip van De Boer zit al tientallen jaren in de familie. "Als je er emotioneel naar gaat kijken, dan doet dat heel wat. Het is door mijn vader gebouwd, een familiebedrijf. Dat doet zeer, dat doet pijn aan je hart."

'Blijft geen visser meer over'

De voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, Johan Nooitgedagt, is blij met de actie van Geke. "Het lied is een goede manier om op een ludieke manier aandacht te vragen voor een serieuze zaak. De situatie in de visserij is zeer benauwend. De problemen van de afgelopen jaren stapelen zich maar op waardoor vissers het enorm moeilijk hebben. Als dit zo verder gaat, blijft geen visser meer over."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.