Terug

Volg Hart van Nederland

Zo wil het kabinet de asielcrisis de komende maanden gaan oplossen

Politiek

26 aug 2022, 13:02

Gemeenten moeten dit najaar in totaal 20.000 huizen beschikbaar stellen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het kabinet wil de komende jaren ruim 730 miljoen euro uittrekken voor verschillende projecten om de opvangcrisis te bestrijden.

Dat blijkt uit een concept-akkoord tussen kabinet en gemeenten, die in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws. Voor de eerste helft van volgend jaar gaat het om woningen voor 20.000 tot 24.000 mensen met een verblijfsstatus. 

De 730 miljoen euro is voor projecten zoals noodopvang, huisvesting voor statushouders, flexwoningen, inburgering en de aanpak van overlastgevers. Er komt voorlopig géén asielstop.

De ministerraad moet vrijdag een klap geven op de plannen, waarover donderdag onder meer nog is gesproken met het Veiligheidsberaad. Als erkende vluchtelingen meer doorstromen naar reguliere woningen, komt er meer plek vrij in asielzoekerscentra.

Crisis wordt steeds erger

De opvangcrisis van asielzoekers in het land lijkt de afgelopen weken steeds erger te worden. Zo slapen honderden mensen nachten achter elkaar buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) verwacht ook niet dat het terrein rond het aanmeldcentrum vrijdagavond leeg is.

Donderdagavond zijn honderdvijftig asielzoekers die al meerdere dagen de nacht in de buitenlucht moesten doorbrengen met bussen naar Sporthal Zuiderpark en Sporthal Mheenpark in Apeldoorn gebracht.

Van der Burg zegt "volop bezig" te zijn met een tijdelijke extra opvanglocatie in de buurt van Ter Apel. Daar zouden asielzoekers voor korte tijd opgevangen kunnen worden als ze niet meteen terechtkunnen bij het aanmeldcentrum.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.