Terug

Volg Hart van Nederland

Zoutkamp voorzichtig positief over komst honderden asielzoekers uit Ter Apel

Politiek

30 aug 2022, 09:13

Bij een kazerne in het Groningse Zoutkamp zullen uiterlijk 10 september maximaal 700 asielzoekers worden opgevangen. Het is de bedoeling dat de locatie voor zes maanden opengesteld wordt voor asielzoekers. Op deze manier zal de opvangcapaciteit van Ter Apel gedeeltelijk worden ontlast. Afgelopen week nog sliepen daar 700 asielzoekers buiten.

In tegenstelling tot wat er in Albergen gebeurt, zijn de meeste inwoners van Zoutkamp milder gestemd. In de gemeente was eerder dit jaar veel weerstand tegen het plan om honderden Afghaanse evacués in containerwoningen te plaatsen. Toch is er volgens burgermeester Henk Jan Bolding genoeg draagvlak in zijn gemeente. "We krijgen veel spontane, hartverwarmende reacties van mensen die zich ontfermen over de evacués uit Afghanistan."

'Je schaamt je'

"Ik heb vanmorgen ook contact gehad met de vertegenwoordigers van de beide dorpen die er in de nabijheid liggen. En de reacties daarop bemoedigen mij, want iedereen in Nederland ziet dat het zo echt niet kan. Hier schaam je je voor als Nederlander dat mensen buiten de poorten van Ter Apel zo moeten verblijven. Dat wil niemand", zegt Bolding.

Noodoplossing

"Wat er gaat gebeuren is dat de mensen worden bekeken. Hoe oud ben je? Ben je minderjarig, dan blijf je in Ter Apel. Ben je meerderjarig, dan krijg je een registratienummer. Met dan nummer wordt je overgebracht naar de locatie De Marnewaard. Daar kan je rustig en netjes verblijven met adequate voorzieningen in afwachting van je procedure die in Ter Apel wordt voortgezet", zegt de burgermeester.

Volgens Bolding gaat het echt om een noodoplossing. "We hebben afspraken gemaakt met justitie dat het zes maanden zal duren. De echte oplossing zit hem erin dat alle gemeenten in Nederland hun best doen om statushouders huisvesting te bieden. Dat zou betekenen dat er ook weer fatsoenlijke opvang is in Ter Apel zelf."

Niet zoals in Ter Apel

"Niemand wil dat asielzoekers midden in de nacht in erbarmelijke omstandigheden moeten verblijven. Daarom juist ook deze voorzieningen en daarom worden hier ook units geplaatst waar deze mensen fatsoenlijk een dak boven hun hoofd krijgen, er sanitaire voorzieningen zijn die op orde zijn en de meeste noodzakelijke hygiënische voorzieningen ook daar getroffen worden", zegt Bolding. "Wat mij betreft komen er geen tenten, maar meer definitieve units."

In de kazerne worden ook Afghaanse evacués opgevangen. Volgens de burgermeester krijgen die twee groepen niet met elkaar te maken: "Er zijn in de kazerne nu nog zo'n 500 evacués uit Afghanistan. Die blijven daar tot 1 oktober, maar we willen echt voorkomen dat die groepen zich met elkaar vermengen, want dan krijg je allerlei onduidelijkheden. Het zijn bovendien ook echt twee verschillende locaties. De evacués uit Afghanistan verblijven in het gebouw van de kazerne en vlak daarbuiten. En deze locatie wordt ontwikkeld op een buitenterrein, buiten de directe omgeving waar de evacués verblijven."

Angst voor overlast

Al heerst er in het dorp wel een angst voor overlast. De burgermeester geeft aan dat er hierover nadrukkelijk afspraken zijn gemaakt met justitie: "Op het terrein is er 24 uur per dag 7 dagen in de week adequate beveiliging en we hebben ook nog afgesproken dat vanaf het begin ook in de dorpen zal worden gecontroleerd of er toch nog onverhoopt sprake is van overlast."

"Eerlijk gezegd reken ik daar niet op, want deze mensen die hier verblijven, hebben maar één  doel. Dat is zo kort mogelijk hier blijven, omdat ze zo snel mogelijk in Ter Apel weer in de procedure willen worden opgenomen. En als ze weer in Ter Apel terug zijn, dan komen ze ook niet terug naar De Marnewaard. Er zal dus geen sprake zijn van een langdurig verblijf", zegt hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.