Politiek
23 nov 2018, 17:33
Minder roken, minder drinken en minder suiker. Over twintig jaar moet de Nederlander een stuk gezonder leven, althans dat wil het kabinet. De maatregelen die daar voor moeten gaan zorgen zijn vandaag officieel gepresenteerd in het lang verwachte Nationaal preventieakkoord. Roken, alcoholgebruik en overgewicht moeten in de ban, om ons in 2040 zo fit en gezond mogelijk te krijgen. Vooral rokers krijgen het de komende jaren steeds zwaarder.
Het is nog niet zeker dat de prijs van een pakje sigaretten de komende jaren stijgt naar 10 euro. Dat blijkt uit het Nationaal Preventieakkoord. De prijs gaat in 2020 via de accijns met 1 euro omhoog. Maar ''alvorens de prijs verder verhoogd kan worden tot 10 euro in 2023, zal het kabinet in 2021 een evaluatie uitvoeren'', zo staat in het document. De stevigste maatregelen worden tegen roken genomen, tegen overgewicht en problematisch alcoholgebruik zijn de stappen minder dwingend. Zo komt er bijvoorbeeld geen suikertaks op frisdranken om overgewicht tegen te gaan. Wel wordt ernaar gestreefd in 2025 30 procent minder suiker in frisdrank te hebben.
Blokhuis begon een jaar geleden met de eerste gesprekken met ruim zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven. De meeste belangrijke maatregelen waren de afgelopen weken al uitgelekt, en op het uiteindelijke resultaat was al voor de officiële presentatie vrijdag stevige kritiek, van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot de tabaksfabrikanten.
Vorige week werd al bekend dat werknemers in de zorg niet meer onder werktijd mogen roken en zelfs niet ''herkenbaar" mogen zijn als roker tijdens hun werk. Mensen die willen stoppen, krijgen hulp van zorgverzekeraars, zonder dat dat ten koste gaat van hun eigen risico. Een van de belangrijke maatregelen om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan, is een verbod op stunten met prijzen. Zo zullen acties als 'koop een krat, krijg een tweede gratis' tot het verleden behoren. Studentenverenigingen zullen alcoholarm en alcoholvrij bier in het assortiment opnemen.
Alle bovenstaande maatregelen moet er uiteindelijk voor zorgen dat de volgende generatie gezonder leeft en eet dan wij nu doen. Voor veel kinderen is gezond eten niet vanzelfsprekend. Op scholen is vaak veel ongezond eten te krijgen. Maar dat geldt niet op het Amsterdamse Clusius College: de gezondste school van Nederland. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.