Terug

Volg Hart van Nederland

Primeur voor Hoorn: verplaatsbare flitspaal moet gevaarlijke wegen veiliger maken

nieuws

8 nov 2022, 09:11

Hardrijders en snelheidsduivels opgelet. Kom je vanaf vandaag langs de provinciale weg in Hoorn, let dan even extra goed op hoe hard je rijdt. Aan die weg wordt namelijk de eerste flexflitsers geplaatst. Een verplaatsbare flitspaal die op verschillende plekken hardrijders op de bon kan slingeren.

Met deze nieuwe flitspalen wil de politie de verkeersveiligheid op verschillende plekken in Nederland verbeteren. Het doel van het Openbaar Ministerie is om hardrijders aan te pakken en het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Automobilisten in Amsterdam, Bergen op Zoom, Soest en Venlo moeten de komende tijd goed opletten. Daar worden binnenkort ook deze nieuwe flitspalen geplaatst. Deze palen worden neergezet en na een bepaalde tijd weer weggehaald. De kans is groot dat ze na een tijdje weer teruggeplaatst worden.

Tientallen palen 

De flitspalen werken op accu's, waardoor ze geen stroomvoorziening nodig hebben en makkelijk te verplaatsen zijn. Op die manier kunnen de Flexflitsers worden versleept naar ander locaties door heel het land. Na succesvolle oefeningen, heeft het OM er vijftig besteld. Deze flitspalen worden verdeeld over 150 locaties.

Dit jaar worden er in totaal twintig flexibele flitspalen geplaatst. De verplaatsbare palen zijn een aanvulling op de huidige vaste flitspalen van de politie. Het Openbaar Ministerie plaatst volgend jaar nog 30 andere flexflitsers.

Verkeersdoden Nederland

Hoewel het aantal verkeersdoden onder automobilisten al jaren gestaag daalt gebeuren veel ongelukken doordat er te hard wordt gereden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 582 mensen zijn omgekomen door een verkeersongeval in Nederland. Dat is het laagste aantal sinds 2015. Toen verongelukten er 621 mensen.

Het aantal dodelijke slachtoffers op de fiets en in de auto verminderde in 2021, terwijl het aantal verongelukte mensen op de motor en bromfiets toenam. Het gaat daarnaast om 28 minder doden dan in 2020. De afname is vooral te zien bij mannen. "In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. In 2021 waren er onder vrouwen 155 verkeersdoden, in 2020 waren dat er 157", aldus het CBS.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.