Terug

Volg Hart van Nederland

Roekeloze ouderen mogen kiezen: rijbewijs inleveren of dure rijtest

Roekeloze ouderen mogen kiezen: rijbewijs inleveren of dure rijtest

nieuws

12 feb 2024, 08:06

Steeds meer 75-plussers worden naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gestuurd, omdat ze gevaarlijk rijden. Daar krijgen ze de keuze: een dure rijtest doen of hun rijbewijs inleveren. Leeftijdsdiscriminatie, vinden de ouderen en hun advocaten, meldt het AD maandag.

Vorig jaar moesten bijna 1.600 ouderen een rijtest afleggen om hun rijbewijs te kunnen behouden, zo blijkt uit het nieuwe cijfers van het CBR. Bijna 600 van hen waren ouder dan 85 jaar. Het aantal 75-plussers dat naar het CBR werd doorgestuurd lag afgelopen jaar tien procent hoger dan het jaar daarvoor. Toen ging het om 1.436 ouderen.

De 24-jarige Taïcha van Dokkum reed op de snelweg toen ze in de verte twee koplampen zag verschijnen. De spookrijder bleek een 80-jarige man die een foutje had gemaakt:

Taïcha zag spookrijder met 130 km/u op haar afkomen
1:21
Taïcha zag spookrijder met 130 km/u op haar afkomen

Leeftijdsdiscriminatie

Politieagenten kunnen ouderen doorsturen naar het CBR als ze gevaarlijk rijgedrag vertonen of betrokken raken bij een ongeluk. Het CBR geeft hen vervolgens de keuze tussen het inleveren van hun rijbewijs voor de rest van hun leven of het afleggen van een rijtest.

De rijtest bestaat, net als een regulier rijexamen, uit een theorie- en een praktijkexamen. Kosten: meer dan 400 euro. Leeftijdsdiscriminatie, vinden de ouderen. Volgens verkeersrechtadvocaat Joris van 't Hoff moeten agenten meer gaan kijken naar de omstandigheden van iemands rijgedrag, voordat diegene meteen naar het CBR wordt gestuurd.

'Gemeen'

Als voorbeeld noemt hij een man op leeftijd die tijdens een stormachtige dag per ongeluk met zijn auto op het fietspad was beland, omdat hij een verkeersbord had gemist. De man moest een oogtest doen en zijn rijbewijs werd ingenomen.

De politie hield geen rekening met het weer en het verslechterde zicht. "Gemeen, want iemand is wel meteen zijn rijbewijs kwijt, terwijl dat bij een dertiger waarschijnlijk niet was gebeurd", aldus Van 't Hoff in de krant.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.