Politiek
18 dec 2018, 15:36
Het jaar 2018 loopt ten einde en iedereen maakt de balans op. Zo ook minister-president Mark Rutte. Hij blikt terug op een bewogen jaar en kijkt vooruit. Wat gaat hij doen om het vertrouwen van het volk terug te winnen? Driekwart van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in Mark Rutte en zijn kabinet, zo bleek uit onderzoek van Wat vindt Nederland, onder begeleiding van Maurice de Hond. Van de 3.500 respondenten heeft 75 procent geen vertrouwen in de minister-president. Lees ook: Rutte geraakt door laag vertrouwen van Nederlander Lees ook: Premier Rutte valt met de deur in huis én gezicht van verslaggever Charlotte Nijs
De politiek roept al tijden dat we erop vooruit gaan en dat onze lonen stijgen, maar hoe kan het dan toch dat veel mensen dat nog steeds niet merken, vraagt men zich af. "Ik kan niet garanderen dat we het allemaal voelen, maar als je een baan hebt, ziet je loonstrookje er vanaf januari beter uit omdat de belastingen omlaag gaan", aldus Rutte. "Ondanks de stijgende zorgkosten en inflatie, is toch de bedoeling dat we het gaan zien."
Het klimaat is een ander heikel punt. Kan Rutte uitleggen hoe we aan de aarde kunnen denken, zonder zelf te veel te moeten betalen? "Zonder extra kosten zal het niet gaan", helpt hij iedereen alvast uit de droom. "Je wilt geen staatsschuld en geen vieze wereld doorgeven aan je kinderen. Je moet daar iets aan doen, zonder al te idiote dingen te vragen van de mensen thuis."
2018 stond in het teken van actie voeren. Gele hesjes, Groningers, en (anti) Zwarte Pieten-demonstranten gingen massaal de straten op. "Een samenleving die wel bezorgd is, maar niet demonstreert, is niet bezig met verandering. Ik vind het dus heel positief", reageert Rutte op deze ontwikkeling. "Het zijn signalen die ik serieus neem, omdat ik wil weten wat mensen zorgen baart."
Rutte kijkt al met al positief terug op 2018, "al was het ook een moeilijk jaar. De economie groeide en er zijn veel mensen aan het werk gekomen", aldus de premier. Dat mensen het gevoel hebben dat er veel over ze besloten wordt, maar weinig mét ze, kan Rutte zich wel voorstellen. "Het blijven 150 mensen in Den Haag die voor de rest van Nederland beslissen." Voor ontevreden Nederlanders heeft hij nog wel een boodschap: "Als er kijkers zijn die vinden dat ze invloed willen uitoefenen dan zeg ik: doe het. Iedereen kan meedoen!"
De minister-president heeft een aantal speerpunten geformuleerd. "Een eerste taak vind ik het veilig houden van Nederland", aldus Rutte. "Al die gevaren die nu dreigen vanuit Rusland, maar ook de Brexit en de onvoorspelbaarheid van Amerika. Mijn grootste zorg is dat wij hier een veilig land houden." Er is ook slecht nieuws, maar Rutte wil daar niet te lang bij stilstaan. "De economische groei gaat iets afvlakken, maar we willen veel werklozen en mensen die van school komen aan het werk helpen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.