nieuws
3 mrt 2019, 23:17
Een speciale app waarmee jongeren zelfstandig kunnen reizen, blijkt een groot succes. In ruim 50 gemeentes wordt deze app gebruikt onder jongeren met autisme of een beperking. In plaats van de taxi kunnen ze met begeleiding van de GoOV-app zelfstandig reizen met het openbaar vervoer.
Een verademing voor zowel de jongeren als hun ouders, die blij zijn dat hun kroost zelfstandig op pad kan. "Veel ouders gunnen hun kinderen vrijheid en op deze manier kan dat", vertelt Lars Nieuwenhoff, bedenker van de GoOv-app. Ook voor de gemeenten levert het veel voordelen op. De kosten voor het vervoer van deze jongeren is hiermee goedkoper geworden. "Bij de goedkoopste gemeente betalen ze 2500 euro per maand, per reiziger. Voor de app betaal je 20 euro per maand exclusief reiskosten en 650 euro voor een eenmalige training."
Voordat een jongere in aanmerking kan komen voor de app wordt er een screeningstest gedaan. "Er wordt gekeken hoe een jongere reageert op stress, welke route het veiligst is en uiteindelijk gaat er een begeleider mee op pad om te kijken hoe het gaat. Dat gebeurt een paar keer totdat de jongere zelfstandig kan reizen", zegt Lars.
GoOv stippelt alles voor je uit van deur tot deur en de ouders kunnen zelfs meekijken om te zien of hun kind veilig is aangekomen. Mocht er toch iets mis gaan tijdens het reizen dan kan er via de app contact gelegd worden met de klantenservice zodat een medewerker mee kan kijken en een nieuwe route kan instellen.
Zes jaar geleden gebruikte Stefanie (21) de app om zelfstandig naar school te gaan. "De eerste paar keren waren heel spannend, maar door de app heb ik geleerd om zelfstandig op pad te gaan", vertelt ze. Voorheen ging Stefanie met een busje naar school. Haar moeder zette haar af bij de bushalte en haalde haar na schooltijd op bij de bushalte. Dat was met de komst van de app niet meer nodig. "Ik denk dat als ik deze app niet had gehad, ik niet mijn opleiding had kunnen afmaken. Ik kon hiermee zelfstandig naar mijn stage. Door de app heb ik meer vrijheid gekregen", vertelt ze. Nu Stefanie zelfstandig kan reizen en de app niet meer nodig heeft, begeleidt ze andere jongeren.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.