Terug

Volg Hart van Nederland

Mercedes legt zich erbij neer: Max Verstappen is definitief Formule 1-kampioen

Sport

16 dec 2021, 11:15

Max Verstappen hoeft niet meer te vrezen dat zijn wereldtitel in de Formule 1 in de rechtbank in gevaar komt. Team Mercedes van rivaal Lewis Hamilton heeft besloten af te zien van een beroepszaak tegen de beslissing van de internationale autosportfederatie FIA.

De protesten van Mercedes werpen al een paar dagen een schaduw over de eerste Formule 1-wereldtitel van Verstappen. Na de laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi liet Mercedes weten "de intentie" te hebben om in beroep te gaan tegen beslissingen van de stewards in het slot van de race.

Safety car-fase

Volgens de Duitse renstal ging er de laatste race iets mis met hoe er werd omgegaan met de zogenoemde safety car tijdens de laatste paar rondes. Hamilton leek zondag op weg naar zijn achtste wereldtitel in de koningsklasse van de autosport, maar een late safety car-fase zette de titelstrijd volledig op zijn kop.

Na de crash van Nicholas Latifi besloot Mercedes om Hamilton door te laten rijden op zijn oude harde banden. Red Bull deed het tegenovergestelde en Verstappen wisselde wél van banden. Daarmee leek een rechtstreeks duel op de baan te ontstaan, mits de race nog hervat zou worden en de achterblijvers er tussenuit zouden worden gehaald.

Dat laatste leek wedstrijdleider Michael Masi eerst niet van plan. "Op een ronde gezette auto’s krijgen geen toestemming om in te halen", liet hij weten. Hij achtte het onwaarschijnlijk dat de vijf achterblijvers op tijd weg zouden zijn om de race te laten herstarten. In de voorlaatste ronde bedacht Masi zich echter en besloot de race alsnog te herstarten.

'Duidelijkheid voor de toekomst'

De manier waarop dit gebeurde was voor Mercedes een trap tegen het zere been. "We hebben geprotesteerd in het belang van de eerlijkheid van de sport en voeren sindsdien een constructieve dialoog met de FIA en Formule 1 om duidelijkheid te creëren voor de toekomst", aldus het team in een verklaring.

"We houden de FIA verantwoordelijk voor dit proces en trekken daarom bij deze ons beroep in", aldus de renstal, die Verstappen ook feliciteert met de overwinning. De FIA maakte woensdag al bekend dat er een gedetailleerde analyse wordt gemaakt van het controversiële slot van het seizoen. Dat moet leiden tot "duidelijkheid over de huidige regelgeving".

Huldiging voor Verstappen

En dat betekent dat Verstappen nu - vier dagen na de bloedstollende ontknoping in Abu Dhabi - helemaal zeker is van zijn wereldtitel Formule 1. De 24-jarige Nederlander wordt donderdagavond gehuldigd op het gala van de FIA in Parijs. Dan ontvangt de coureur ook officieel de kampioensbokaal.

Komt er ook een huldiging in Nederland? Het management van Verstappen liet woensdag aan Shownieuws weten dat er op dit moment geen plannen zijn voor een huldiging in ons land. "Max gaat binnenkort eerst aan een welverdiende vakantie beginnen."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.