Terug

Volg Hart van Nederland

Max Verstappen schrijft geschiedenis: eerste Nederlandse F1-wereldkampioen ooit

Max Verstappen schrijft geschiedenis: eerste Nederlandse F1-wereldkampioen ooit

Sport

12 dec 2021, 15:33

Max Verstappen doet het! Als eerste Nederlander ooit mag hij zichzelf wereldkampioen Formule 1 noemen. Met het pakken van de wereldtitel komt er een einde aan een zinderende titanenstrijd tussen hem en de Brit Lewis Hamilton. De strijd werd beslecht op het wedstrijdasfalt van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.

Dankzij een goede start van Hamilton moet Verstappen nog voor de eerste bocht de leiding van de race afstaan aan zijn Britse rivaal. Ondanks pitstops en een reeks weergaloze acties van Verstappens teamgenoot Perez om Hamilton achter hem te houden, lukt het Verstappen lang niet om de eerste positie te heroveren. Ronde na ronde zet Hamilton de snelste tijd op zijn naam. Terwijl de Nederlander ondertussen een steeds groter gat tussen hem en Hamilton ziet vallen.

Virtual safetycar

Tot Antonio Giovinazzi met zijn Alfa uitvalt en een virtual safetycar wordt ingezet, ziet Verstappen zijn kans schoon en duikt hij de pitstraat in voor nieuwe harde banden. Het gat tussen Hamilton en Verstappen wordt daardoor wel groter, maar met één belangrijk voordeel: de banden van de Nederlander zijn véél nieuwer.

Langzaam kruipt Verstappen dichterbij, maar Hamilton blijft snel. Ook als zijn banden een behoorlijke leeftijd beginnen te krijgen. Het kantelpunt van de wedstrijd komt als Nicolas Latifi, met nog maar vijf rondes te gaan, in conflict komt met Mick Schumacher en zijn auto in de muur ramt. Er moet een safetycar aan te pas komen.

Historische bandenwissel

Opnieuw duikt Verstappen de pits in, dit keer om zijn harde banden te wisselen voor gebruikte softs. Hamilton ziet zijn voorsprong vanachter de safetycar verdampen en kiest ervoor om niet naar binnen te gaan voor vers rubber. Met Verstappen in de nek, op nieuwere, snellere banden.

De safetycar duikt pas voor de allerlaatste ronde de pitstraat in. Lewis Hamilton moet koste wat kost het gat dichthouden, maar als er een gat is, ziet Verstappen zijn kans schoon en haalt hij de Brit in. Twee momenten was het spannend, maar daarna trekt de Nederlander een gat en schiet hij als eerste voorbij de geblokte vlag.

Het kampioenschap was dit jaar ongemeen spannend. Verstappen en Hamilton gingen de slotrace in met evenveel punten. Het is 47 jaar geleden dat de Formule 1 ook in de laatste race werd beslist met twee coureurs die in punten gelijk staan.

Licht voordeel nog voor de start

Verstappen had voorafgaand aan de race een licht voordeel. Hij heeft dit seizoen (vóór de race in Abu Dhabi) meer races gewonnen dan Hamilton (negen om acht). Dat betekende dat, als beide rijders na de race in Abu Dhabi nog steeds gelijk zouden staan in punten, Verstappen de titel alsnog zou winnen.

Ongeveer vijfduizend Nederlandse fans van Verstappen zijn speciaal afgereisd naar het emiraat om de ontknoping live te zien vanaf de tribunes.

Ga jij zondag kijken naar de race? Stuur ons dan filmpjes van dat jij zit te kijken in je woonkamer (of waar je de wedstrijd dan ook kijkt) naar hart@sbs.nl en wie weet zie je jezelf zondagavond terug in onze Late Editie op SBS6.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.