Sport
28 apr 2021, 22:58
Oud-turnsters Loes Linders en Stasja Köhler zijn opgelucht, maar ook sceptisch na de publicatie van het rapport 'Ongelijke Leggers', over misstanden in de turnwereld. De twee deelden vorig jaar, net als andere turnsters, hun verhaal in de media.
Verhalen die uiteindelijk leidden tot een onderzoek, waarvan de resultaten woensdag werden gepresenteerd. In de publicatie krijgen (oud-)turnsters erkenning voor het grensoverschrijdend gedrag waarvan zij slachtoffer waren.
"Het is heel onwerkelijk. Maar ook wel een opluchting. Dit is een goede eerste stap", zo vertelt de 33-jarige Linders aan Hart van Nederland. "Het is voor ons heel erg fijn dat we onszelf niet meer hoeven te verdedigen. Mensen trokken onze verhalen in twijfel of geloofden ons niet. Dat is nu helemaal weggenomen".
Het voelt ook voor oud-turnster Stasja Köhler goed om erkenning te krijgen voor de misstanden. "Ik heb ontzettend uitgekeken naar deze dag. Het voelt als een soort ontknoping, dat er na lang te hebben gestreden een uitkomst is", vertelt ze.
Köhler werd als jong meisje vernederd en onderdrukt binnen de turnwereld. Als ze terugdenkt aan de tijd dat ze nog turnde, heeft ze verschillende onprettige herinneringen in haar geheugen gegrift staan. Een daarvan is toen ze in het ziekenhuis lag met een blessure. Naast de lichamelijke pijn, kreeg ze ook mentale pijn te verduren. "Je krijgt een knuffel naar je hoofd geslingerd. Omdat je mascara op hebt, werd je uitgescholden als vieze slet", vertelt ze. Ze legt uit dat dat heel veel doet voor jonge meisjes om zo behandeld te worden. "Je bent emotioneel nog niet volgroeid en alles wat de trainer zegt is waar", aldus Köhler.
In het rapport staan ook aanbevelingen aan de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). En dat is nu net de organisatie die in het verleden vaak de schouders ophaalde wanneer turnsters met verhalen naar buiten kwamen. Linders klopte bijvoorbeeld ruim tien jaar geleden al met haar ervaringen aan bij de bond, over dingen die zij als 8-jarig meisje mee had gemaakt. Ook andere (inmiddels oud)-turnsters hebben in het afgelopen decennium regelmatig de publiciteit opgezocht. Maar de KNGU hield de grensoverschrijdende coaches aan en deed weinig om de situatie te verbeteren.
En dus zijn de oud-turnsters sceptisch. "Begrijp me niet verkeerd, hoor. Beter laat dan nooit. Maar hoe kunnen wij er nou op vertrouwen dat die aanbevelingen worden opgevolgd? Zijn ze daar wel capabel genoeg voor?", aldus Linders.
Erkenning is één ding, maar er moet nog het nodige gebeuren om de turnsport in de toekomst weer gezond te krijgen. Rust heeft Linders dan ook nog niet: "Dit is pas het begin. Hoewel dit een opluchting is, kan ik het persoonlijk gezien nog niet los laten. Het gaat me nog te veel aan het hart."
Linders, die op haar 21e stopte met turnen, heeft nu inmiddels ook een dochtertje van 4 die op turnen zit. "Terwijl ik altijd gezegd heb dat als ik een dochter krijg, zij niet op turnen mag. Maar daar ben ik nu wel een beetje overheen. Het zit toch in de genen. Ze heeft er zoveel plezier in. Daarom ben ik er ook ooit mee begonnen. "
Maar mocht haar dochter ooit een topsportcarrière in de gymnastiek ambiëren, dan zal Linders daar wél een stokje voor steken. "Ik wil haar niet de prijs laten betalen die ik heb moeten betalen. Ik laat liever een goed persoon achter die normaal kan functioneren in deze maatschappij."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.