Terug

Volg Hart van Nederland

Rellende Feyenoorders gewaarschuwd: politie Tirana treedt streng op tegen misdragingen

Rellende Feyenoorders gewaarschuwd: politie Tirana treedt streng op tegen misdragingen

Sport

23 mei 2022, 15:20

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt mensen die naar Albanië reizen om Feyenoord aan te moedigen dat de plaatselijke politie doorgaans streng optreedt tegen misdrijven zoals het gebruik van drugs en afsteken van vuurwerk. Het departement adviseert Nederlanders dan ook voorafgaand aan de finale van de Conference League in Tirana zich van een aantal dingen goed op de hoogte te stellen en zo nodig zaken te regelen.

De autoriteiten treden hard op tegen drugsgebruik en -bezit, openlijke geweldpleging en het afsteken van vuurwerk. Op dat laatste vergrijp staat een maximumstraf van drie jaar cel. BuZa waarschuwt Nederlanders ook dat bij vergrijpen zoals verstoring van de openbare orde of het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte het risico op celstraffen bestaat.

Lek in de beveiliging

Hoewel op veel plaatsen de euro als betaalmiddel wordt geaccepteerd en kan worden ingewisseld, heeft Albanië, dat geen EU-land is, een eigen munteenheid, de lek. Daarvan gaan er ongeveer 120 in een euro. BuZa raadt Nederlanders aan om ook contant geld mee te nemen voor het geval de geldautomaten leeg zijn. Ook dient men beducht te zijn voor criminaliteit in Albanië, vooral auto-inbraak en zakkenrollerij komen er voor.

Voor vervoer in de Albanese hoofdstad zijn mensen aangewezen op het uitgebreide busnetwerk of de taxi. Trams en metro's zijn er niet.

Indrinken

Ruim twee dagen voor de aftrap van de finale tegen AS Roma zijn de eerste supporters van de Rotterdamse club neergestreken in de Albanese hoofdstad Tirana. Traditiegetrouw hebben de Rotterdamse supporters zich voorafgaand aan een Europese uitwedstrijd ingedronken bij een Ierse pub. Een groepje fans deelde via sociale media beelden van hun aankomst daar.

Omdat er weinig reguliere vluchten van Nederland naar Albanië zijn, moeten supporters grote moeite doen en diep in de buidel tasten om Tirana te bereiken. Zo reist een groepje supporters via Italië met een bootverbinding naar Albanië. Mensen die met het vliegtuig reizen, moeten minimaal één, maar vaak ook meerdere keren overstappen. Ook luchthavens in de landen rondom Nederland zijn een populaire vertrekplaats voor bestemming Tirana.

Naar schatting 8000 Nederlanders reizen af naar Albanië. Van hen heeft ongeveer de helft een entreebewijs voor de wedstrijd.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.