Terug

Volg Hart van Nederland

Twee minuten stil: zo herdenkt Nederland oorlogsslachtoffers

Twee minuten stil: zo herdenkt Nederland oorlogsslachtoffers

nieuws

4 mei 2022, 20:48

In heel Nederland zijn mensen twee minuten stil geweest om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies om het leven zijn gekomen.

In het bijzijn van duizenden mensen is op de Dam in Amsterdam de Nationale Herdenking. Op beelden is te zien dat het erg vol is op het plein. Na twee coronajaren is het publiek bij de Nationale Herdenking weer welkom, en veel mensen maakten gebruik van de mogelijkheid. De Dam stond weer 'ouderwets' vol.

Bezorgers langs de weg

Op Twitter delen veel mensen hoe zij herdenken. Een bezorger van de Albert Heijn gooit hoge ogen. Hij parkeert zijn bus twee minuten langs de kant van de weg in het Gelderse Dieren. "Klasse jongen", schrijft de maker van de foto. "Topper, respect!", reageert iemand.

Iemand anders deelt een foto van een maaltijdbezorger in Eindhoven die twee minuten zijn fiets langs de kant van de weg zet. "Stond al keurig om 19.58 naast zijn fietsje." Een bezorger van PostNL plaatst een foto van zijn vrachtwagen langs de weg. "4 mei herdenken", schrijft hij erbij.

Langs de snelweg

Ook mensen die rond het herdenkingsmoment onderweg waren, namen de moeite om twee minuten stil te staan. Rijkswaterstaat laat in een tweet zien dat meerdere automobilisten stoppen bij een verzorgingsplaats langs de snelweg

Feyenoordspelers

Spelers van Feyenoord staan in Marseille twee minuten stil. Zij spelen daar morgen de halve finale van de Conference League.

"Best indrukwekkend, met zo'n 30 anderen op een carpoolplaats twee minuten stil te zijn en het Wilhelmus te horen uit verschillende voertuigen", schrijft iemand op Twitter.

Krans gelegd

In de Nieuwe Kerk sprak historicus en presentator Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uit. Aansluitend legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima namens de Nederlandse bevolking een krans bij het Nationaal Monument. Een militaire trompettist blies de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgden.

De plechtigheid verliep zonder enige wanklank.

Foto: Ramon Wolters

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.