Terug

Volg Hart van Nederland

Uitbraak geelzucht op basisschool: zo voorkom je besmetting

Uitbraak geelzucht op basisschool: zo voorkom je besmetting

nieuws

21 jan 2020, 14:51

Op een basisschool in Schoonhoven zijn vier kinderen en een leerkracht besmet geraakt met het virus Hepatitis A, ook wel geelzucht genoemd. Het virus is besmettelijk, ook als er nog geen symptomen zijn. Om verdere verspreiding van het Hepatitis A-virus te voorkomen, gaat de GGD woensdag alle leerlingen van de basisschool De Vlieger in Schoonhoven vaccineren. Het gaat om ongeveer 220 leerlingen en ook de medewerkers van de school worden ingeënt. Ook zijn twee scholieren op de middelbare school, het Schoonhovens College, in dezelfde plaats besmet geraakt met de ziekte. De scholieren op de middelbare school krijgen geen vaccinatie, wel worden er maatregelen genomen om de hygiëne te verbeteren.

Zo weet je of jouw kind geelzucht heeft

Hepatitis A of geelzucht is een besmettelijke leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het herkennen van geelzucht ligt voor de hand: mensen, vooral volwassenen, krijgen er een gele huid van en geel oogwit. Dat gebeurt echter pas na een paar dagen. Hepatitis A begint met de verschijnselen van een griep: koorts, buikklachten, misselijkheid, vermoeidheid en verlies van eetlust. Na een tijdje kun je ook donkergekleurde urine krijgen en stopverfkleurige ontlasting. Na besmetting duurt het twee tot zeven weken voordat een volwassene echt ziek wordt. De ziekte duurt bij kinderen slechts een paar weken en verloopt vaak zo licht, dat je het niet eens merkt. Slechts bij hoge uitzondering ontstaan levensbedreigende complicaties.

Dit kun je doen om besmetting te voorkomen

Geelzucht gaat vanzelf weer over, maar toch wil je het niet oplopen. Daarom is het goed om te weten hoe besmetting werkt. Volgens de GGD zit het virus zit in de ontlasting van iemand die ziek is. Na bezoek aan het toilet kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Zo kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. De mond is niet de enige plek waar het virus terechtkomt. Omdat het op de handen zit, kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en in eten terechtkomen. Het is voor zieke mensen dus belangrijk om goed de handen te ontsmetten na een bezoek aan het toilet. Ook na het verwisselen van een luier of iemand op het toilet helpen, wordt dat aangeraden. Een ander belangrijk advies van de GGD is om de nagels kort te houden. Er zijn geen medicijnen tegen Hepatitis A, wel bestaat er een vaccinatie. Reizigers die vertrekken naar landen waar Hepatitis A veel voorkomt, worden geadviseerd om zich te laten vaccineren. In Nederland komt de ziekte gelukkig vrij weinig voor.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.