Politiek
20 okt 2021, 16:52
De uithuisplaatsing van ruim 1100 kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire is niet een direct gevolg van het schandaal. Dat zegt het Centraal voor de Statistiek (CBS) in reactie op de ophef die ontstond na de publicatie van hun cijfers op dinsdag.
Het CBS deed in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek naar het aantal kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire dat uit huis is geplaatst. In de periode tussen 2015 en 2020 ging het om in totaal 1115 kinderen.
In politiek Den Haag werd dinsdag verbolgen gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. SP-leider Lilian Marijnissen noemt het "een gruwelijke schande". DENK-leider Farid Azarkan zegt dat "het vermoeden" nu ook waarheid is geworden. "Het onrecht en het aangedane leed is niet meer te bevatten."
Toch kunnen de uithuisplaatsingen volgens het CBS niet direct worden gelinkt aan de toeslagenaffaire. Het onderzoeksbureau heeft alleen onderzocht hoeveel kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst, maar niet wat daar de reden voor was. Daarnaast is ook niet bekend of de ouders al gedupeerd werden door de Belastingdienst toen hun kinderen uit huis werden geplaatst.
Advocaat Khadija Bozia staat meerdere toeslagenouders bij. Volgens haar zijn de uithuisplaatsingen in veel gevallen het gevolg van een opstapeling aan problemen binnen een gezin. "Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een verslaving. Of schulden. En dat daardoor een opeenstapeling van ellende ontstaat, waardoor er uiteindelijk een situatie kan ontstaan waarbij de kinderen uit huis worden geplaatst."
In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur. De slachtoffers moesten soms torenhoge boetes betalen en werden daardoor in de financiële afgrond geduwd.
Ook Jeugdzorg Nederland schrikt van het hoge aantal uithuisplaatsingen, maar is tegelijkertijd niet verbaasd. "We weten dat problemen van ouders, zoals schulden, armoede, stress, en psychische klachten een negatieve invloed hebben op de opvoedsituatie van een kind. Als er ouders zijn die stress hebben meegemaakt, dan zijn het wel de ouders ‘van’ de toeslagenaffaire", zegt Arina Kruithof, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland.
"Dat de sneeuwbal aan problemen die ertoe heeft geleid dat er kinderen niet bij hun ouders kunnen opgroeien, door de overheid aan het rollen is gebracht, maakt het extra pijnlijk."
Janet Ramesar is een van de gedupeerde ouders die haar kind moest afstaan. Hart van Nederland sprak haar onlangs toen ze haar verhaal deed bij de Koning:
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.