Terug

Volg Hart van Nederland

Vader vermoorde advocaat Derk Wiersum in emotionele verklaring: 'Mijn kind is weg'

Vader vermoorde advocaat Derk Wiersum in emotionele verklaring: 'Mijn kind is weg'

112

13 juli 2021, 15:40

"Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapot geschoten." Deze dramatische woorden sloten dinsdag de verklaring af van de vader van Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. die op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam werd doodgeschoten.

Deze en volgende week wordt de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op Wiersum inhoudelijk behandeld in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Dinsdag werd de slachtofferverklaring van de vader van de advocaat vertoond, die eerder was opgenomen op video.

'Moreel kompas op tilt geslagen'

"Een strijd kan ook op een fatsoenlijke manier geleverd worden: open, eerlijk en met een kritische geest", zei de vader onder andere, terwijl zijn stem brak. "Wanneer Derk naar dit proces kijkt zal hij zich ervan willen overtuigen dat de verdachten zich in ieder geval voorzien van de hulp van de beste advocaten die beschikbaar zijn."

"Als bewezen wordt geacht wat u verweten wordt, dan zou u zich moeten schamen", aldus meneer Wiersum in de video. "Dan lijkt het erop dat uw moreel kompas totaal op tilt is geslagen. Dat u dat niet in de gaten hebt gehad, is treurig; voor de maatschappij, maar ook voor uzelf en uw naasten. Wanneer u zelf kinderen hebt, hebt u die al vroeg gewezen waar het verkeerde pad is. Daar kunt u nu verder niks meer tegen doen."

'Ik ben zelf ook vader'

Direct na de verklaring besloot de voorzitter van de rechtbank de zitting een kwartier te schorsen. Na deze korte onderbreking, werd een reactie van de verdachten gevraagd. Giërmo B. noemde de verklaring "hartverscheurend".

De verdachte heeft zelf zes kinderen, de jongste is twee jaar. "Een vader die zijn kind is verloren. Ik ben zelf ook vader, ik voel met het hele gezin mee." Medeverdachte Moreno B. zei het heel erg te vinden wat hij zag, "maar nogmaals, ik heb het niet gedaan".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.