nieuws
27 okt 2022, 17:33
De museumbezoekers die donderdagmiddag aanwezig waren in het Mauritshuis op het moment dat klimaatactivisten zichzelf vastlijmden aan het schilderij 'Meisje met de Parel' van Johannes Vermeer, zijn niet te spreken over de actie van de vandalen. "Ik denk dat de manier waarop ze het doen, niet goed is", zegt een museumgast in gesprek met Hart van Nederland.
Op een video van het incident is te zien hoe een met een rode vloeistof besmeurde activist zich ogenschijnlijk met zijn hoofd aan het schilderij uit 1665 vastplakt. Een tweede Engelstalige activist merkt op dat het schilderij met glas beschermd is. Het museum bevestigt het vastplakken van iemands hoofd aan het glas en het vastlijmen van iemands hand aan de groene wand naast het schilderij. Ook is er met een vloeistof gegoten, schrijft het Mauritshuis in de verklaring.
De politie liet eerder weten dat drie personen zijn aangehouden "na openlijke geweldpleging tegen goederen". Op video's op sociale media is te zien dat de activisten T-shirts dragen van de Britse actiegroep Just Stop Oil. De Britse organisatie zegt dat ze de Haagse actie niet heeft georganiseerd. Inmiddels is bekend dat de drie mannen de Belgische nationaliteit hebben.
Duidelijk is in ieder geval dat de activisten met hun stunt aandacht wilden vragen voor het klimaat. "Ik heb sympathie voor ze, maar ik vraag me af of ze zo hun doel bereiken", zegt een man. "Je krijgt natuurlijk veel media-aandacht op deze manier, maar het is de vraag of dat hetgeen is wat zorgt voor meer aandacht voor het klimaat."
Ook andere bezoekers snappen de actie wel vanuit het oogpunt van de klimaatbetogers, al vragen zij zich wel hardop af waarom een schilderij gemolesteerd moet worden. "Ik begrijp het wel, maar ik keur het niet goed. Het is erfgoed en daar moet je gewoon vanaf blijven", zegt iemand. "Ik vind het heel belangrijk hoor, we moeten echt iets doen aan het klimaat. Maar waarom moet je kunst beschadigen? Ik snap het niet helemaal. Heel jammer", zegt een ander.
De afgelopen weken zijn meerdere schilderijen in diverse Europese landen besmeurd door activisten. Zo werd een schilderij van Monet in een museum in het Duitse Potsdam met aardappelpuree besmeurd. In Londen werd eerder een Van Gogh met tomatensoep overgoten.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.