Terug

Volg Hart van Nederland

Volendam hakt knoop door: dit jaar geen Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht

nieuws

20 okt 2022, 16:39

De jaarlijkse Sinterklaasintocht zal voor Volendammers anders zijn dan andere jaren, want het vissersdorp neemt dit jaar afscheid van Zwarte Piet. Twee lokale Sinterklaascomités laten dit via een persbericht weten. Niet iedereen in het dorp is het ermee eens maar de organisaties vinden dat er aanpassingen nodig zijn in de optocht van de Goedheiligman.

Vorig jaar was het hommeles in het vissersdorp toen een groep demonstranten van Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een kort protest letterlijk het dorp uit werden gejaagd. De bus waar de demonstranten wilde vertrekken werd bekogeld met oliebollen en eieren. Ook werd er vuurwerk richting de bus gegooid. Toen de bus het dorp verliet, liep een groep mee om de demonstranten provocerend 'uit te zwaaien'.

Aanpassingen zijn nodig

Om herhaling te voorkomen zien de twee comités dat er aanpassingen nodig zijn in het programma voor de optocht van dit jaar. Zo schrijven zij dat de weerstand tegen zwarte piet de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Ook krijgen zij signalen dat meerdere lokale winkeliers in de problemen kunnen komen als zij uitingen van zwarte piet in de etalage hebben staan of hangen.

Toch hebben zij deze beslissing niet lichthartig genomen. "Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat wij niet toe moeten geven aan bepaalde oproepen vanuit de landelijke maatschappij en organisaties en dat de pieten roetzwart moeten blijven. We begrijpen dat invloeden en veranderingen van buitenaf soms lastig te bevatten zijn. Al jaren wordt er intensief overleg gepleegd tussen de comités binnen de gemeente. De comités worden in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd en het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen", valt er te lezen in de verklaring.

Kinderfeest

De organiserende partijen zeggen dat de sfeer rond het feest ieder jaar grimmiger wordt en dat nu ook mensen van het comité bedreigingen ontvangen. Hart van Nederland heeft een medewerker van het Sinterklaascomité gesproken, zij geven aan gekozen te hebben voor een andere weg en dat ze het kinderfeest graag willen behouden. De bedreigingen bevestigen ze, maar willen ze niet het onderwerp van gesprek maken. Het moet vooral een mooi kinderfeest worden. 

Jerry Afriyie van KOZP feliciteert Volendam met de aangekondigde aanpassingen en roept andere gemeenten op het voorbeeld voor een inclusieve sinterklaasviering te volgen. De organisatie biedt daarbij haar hulp aan. Afriyie: "Wij zijn hier al jaren mee bezig. Misschien is het goed om een partij in de buurt te hebben die je kan adviseren als je als gemeente nu overstapt naar een moderne versie." Binnenkort komt de stichting Nederland Wordt Beter met een lespakket over Sint en Piet, voor basis- en voortgezet onderwijs.

Het is nog onduidelijk hoe de Pieten in Volendam er dit jaar wel uit gaan zien. Gemeente Edam-Volendam laat schriftelijk aan Hart van Nederland weten de beslissing van de Sinterklaascomités te steunen en keurt elke vorm van bedreiging richting leden van de comités ten strengste af.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.