Terug

Volg Hart van Nederland

KNMI waarschuwt voor lage gevoelstemperatuur: kans op onderkoeling

Weerbericht

26 dec 2021, 07:19

Het KNMI waarschuwt zondagochtend voor een extreem lage gevoelstemperatuur en geeft om die reden code geel af. Met name in het noorden van het land daalt de gevoelstemperatuur fors, tot wel -15 graden.

Volgens het weerinstituut liggen onderkoeling en koudeletsel op de loer als het gevoelsmatig zo koud is. Volgens het KNMI worden dergelijke waarschuwingen gegeven zodat bijvoorbeeld mensen die stranden met hun auto de juiste spullen bij zich hebben.

Een woordvoerder van de ANWB stelt dat het onder meer belangrijk is om warm gekleed op pad te gaan. "Als er sneeuw ligt zie je dat en verwacht je dat het koud is, nu niet."

Op de website van de ANWB staan tips voor mensen die de kou trotseren: "Houd voor u vertrekt de berichten in de gaten. Zorg voor voldoende brandstof in de tank. Zolang de motor kan draaien, kan het interieur verwarmd worden. Een goeie deken kan nooit kwaad, maar het beste tegen onderkoeling werkt goed afsluitende warme kleding. Het is dus niet zo gek om een skibroek in de kofferbak te hebben liggen."

Windchill

Eerder zaterdag liet het KNMI weten dat in Groningen en Friesland vanaf zaterdagavond code geel geldt wegens de lage temperaturen. Het komt niet vaak voor dat het KNMI een waarschuwingscode afroept wegens koude. Code geel wordt van kracht bij een 'windchill', of gevoelstemperatuur, vanaf -15 graden.

Volgens een woordvoerster werd in februari van dit jaar nog gewaarschuwd voor de lage temperaturen tijdens sneeuwstorm Darcy, die over Nederland raasde. "En de waarschuwing voor koude voordien is alweer enkele jaren geleden." Bij een verwachte gevoelstemperatuur van -20 is er zelfs sprake van code oranje.

Pas op: ijzel

Naast kou waarschuwt het KNMI ook voor ijzel, met name ten noorden van de grote rivieren. Door oplopende temperaturen verdwijnt de gladheid geleidelijk. Het kan glad blijven tot maandagochtend.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.