Terug

Volg Hart van Nederland

Golf Saharazand en warme lucht leggen bruin dekentje over Nederland

Weerbericht

16 mrt 2022, 08:41

Warmere lucht dringt vandaag vanuit het zuiden het land binnen en brengt behalve hogere temperaturen ook een golf Saharazand met zich mee. De zon zal daardoor vanmiddag steeds diffuser schijnen en de lucht zal een bruinige kleur krijgen. Dat meldt Weer.nl.

Als de temperatuur vanmiddag in De Bilt tot boven 16 graden weet te stijgen, is het de warmste verkiezingsdag in maart ooit. Wordt in het zuiden de grens van 20 graden aangetikt, dan is dat de eerste keer dit jaar. Er zijn dus meerdere redenen om ook het temperatuurverloop vandaag in de gaten te houden.

Bruine sneeuw

Het Saharazand, dat vanmiddag vanuit het zuiden ons land binnen komt, was de afgelopen dagen al goed te zien in landen als Spanje, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Het leverde her en der spectaculaire plaatjes op van dieporanje of zelfs rode luchten, behoorlijke lagen met zand op de grond of auto’s en in skigebieden zelfs rode of bruine sneeuw. Hier en daar lag zoveel zand op de sneeuw dat er niet meer geskied kan worden.

Of het in Nederland ook zo erg wordt, valt te bezien. Wij liggen alweer een stuk verder weg en het stof heeft in de tussentijd meer tijd gehad om te verwaaien en verspreid te worden. Toch lijken ook bij ons de concentraties nog behoorlijk hoog te zijn, op het moment dat de wolk zich na het middaguur vanuit het zuiden over het land uitbreidt. De lucht wordt dan snel melkachtiger en mogelijk bruiner van kleur en de zon heeft het lastiger om door de wolk heen te schijnen. In het westen komen hoe dan ook enkele dikkere wolkenvelden voor.

Er waait een matige zuidoostenwind en het wordt van noord naar zuid tussen 14 en 19 graden en in het zuiden is een lokale 20 graden ook niet helemaal uitgesloten.

Vanavond de dikste stofwolk

Vanavond is het nog droog en trekt het dikste van de stofwolk over. Vannacht komt vanuit het westen een gebied met bewolking en wat regen het land binnen. Een deel van het zand in de lucht kan dan op de grond, auto’s, dakramen en andere objecten terechtkomen. Het wordt niet kouder dan ongeveer 8 graden en de wind draait naar noordwest.

Morgen trekt de regen snel over het oosten weg. De lucht achter het front is weer schoon en helder en dat betekent dat het op steeds meer plaatsen zonnig wordt. De begrenzing tussen de wolkenzone en het zonnige weer lijkt behoorlijk scherp te zijn, dus we gaan snel van het ene naar het andere. De noordwestenwind is matig en voert duidelijk koelere lucht aan. De temperaturen zijn met 10 tot 12 graden dan ook duidelijk lager dan vandaag.

Overgang naar zonnig weer

De overgang naar het zonnige weer, die we morgen in de loop van de dag zien, is de opmaat naar een volgende, langdurige lenteperiode met veel zon, een vaak stevige oostenwind en oplopende temperaturen. De natuur wordt alweer behoorlijk droog en het gevaar voor natuurbranden neemt steeds verder toe. Zeker als de wind aantrekt en het weer een sterk drogend karakter krijgt. In de nacht naar vrijdag gaat het op veel plaatsen enkele graden vriezen. Overdag schijnt de zon en wordt het 12 tot 15 graden.

Die temperaturen hebben we in het weekend ook. Verder schijnt de zon vrijwel onafgebroken en waait een stevige oostenwind. In de nachten kan het tot dichtbij het vriespunt afkoelen, in de middag is het lenteachtig warm. Ook volgende week houdt het zonnige en droge weer in grote lijnen aan. In de nachten blijft het fris met temperaturen dichtbij nul, later in de week wordt het overdag tussen 15 en 20 graden.

Beeld: Twitter

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.