Terug

Volg Hart van Nederland

Juni kan droogste maand ooit worden, wanneer gaat het weer regenen?

Weerbericht

14 juni 2023, 19:21

Al 33 dagen is er geen druppel regen gevallen in Nederland. En dat betekent dat woensdag een droogterecord is geëvenaard. Als donderdag nog steeds geen regen valt, bereikt het land een plek in de top 3 van de langste droogteperioden, zo wordt duidelijk via Weer.nl. Maar hoe lang blijft deze droogte aanhouden?

Men spreekt van een droogteperiode als er ten minste twintig dagen op rij niet meer dan een halve millimeter neerslag valt. Volgens het KNMI hadden we in 2007 ook al te maken met een aanhoudende droogte. Het regende toen 32 dagen op rij niet.

Meteoroloog van Weer.nl Dennis Wilt laat weten aan Hart van Nederland dat het niet ondenkbaar is dat deze maand de boeken in kan als de droogste maand ooit. "Voorlopig wordt er geen druppel verwacht. Misschien begin volgende week een lokale regen- of onweersbui, maar dat zet geen zoden aan de dijk voor de droogte die nu ontstaat.

Voorlopig nog vooruit

Maar voorlopig kunnen we nog vooruit, aldus de weerexperts. Afgelopen voorjaar heeft het namelijk dermate veel geregend dat er in de grond nog geen watertekort zou zijn, wordt duidelijk via de droogtemonitor van Rijkswaterstaat. De grondwaterstanden zouden hierdoor nog betrekkelijk hoog zijn.

Weliswaar kampen bepaalde streken, zoals de Brabantse zandvlaktes of het gebied in de Veluwe, sneller met watertekorten in de grond. Een onttrekkings- of sproeiverbod zou dit gedeeltelijk kunnen tegengaan. Ook het peil van de rivieren is nog geen reden tot zorg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.