Weerbericht
17 juli 2021, 08:10
Limburg wordt al enkele dagen getroffen door zware regenval. Rivieren treden buiten hun oevers, straten staan blank en gebieden worden geëvacueerd. De schade die het water heeft veroorzaakt, is groot. Volg in dit liveblog de laatste updates.
Tussen de zeventig en tachtig militairen hebben een stuwdam of overlaat aan de Stuwweg in Maastricht gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld, dreigde te bezwijken en lekte water. Door het dalende waterpeil dreigden woonboten te zakken en "schots en scheef in de modder" terecht te komen, legt een woordvoerder van de brandweer uit.
Volgens hem is het gat gedicht en is de overlaat nu stabiel: "Hij kan er weer even tegen". Het was niet nodig om mensen te evacueren.
De brandweerwoordvoerder gaat ervan uit dat Rijkswaterstaat de stuw op termijn steviger zal repareren. Met een overlaat wordt hoogwater gereguleerd.
De veiligheidsregio Limburg-Noord wijst een verzoek van de burgemeester van het Duitse Wassenberg af. Die wil dat de sluizen in de Roer bij Roermond worden opengezet. Hij krijgt nul op zijn rekest van de Nederlandse autoriteiten.
In Wassenberg, niet ver van Roermond, werden vrijdagavond zevenhonderd mensen geëvacueerd nadat een dijk van de Roer het begaf en de rivier overstroomde.
Burgemeester Marcel Maurer van Wassenberg zei vrijdagavond dat de dam was doorgebroken doordat de stuwen in de Roer bij Roermond gesloten zijn. Dat zou de druk op de dijken in Duitsland vergroten. Hij wilde dat de Nederlandse autoriteiten de sluizen weer open zetten.
Dat gaat niet gebeuren. Het Waterschap Limburg heeft berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat het één niets met het ander van doen heeft. In Roermond wordt de sluis in de monding van de Roer op de Maas bij hoogwater steevast afgesloten om te voorkomen dat de hoge Maas de Roer instroomt en de hele binnenstad blank zet. Het water wordt tegelijkertijd omgeleid via een zijtak van de Roer, de Hambeek. Via deze Hambeek komt het water in de Maas terecht. Dat betekent dat er sprake is van een normale doorstroming die van geen invloed is op het Duitse deel van de Roer, aldus het waterschap.
De donaties op Giro 777 blijven oplopen. Zaterdagavond tegen 22.00 uur was er 3 miljoen euro ingezameld. Precies twaalf uur eerder stond de teller nog op 1 miljoen. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben al 55.000 mensen een donatie gedaan. Gemiddeld geven ze 54 euro.
Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd "die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen", aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen door.
Handhavers van de gemeente Venlo hebben ramptoeristen bekeurd toen die op demontabele schotten klommen, die daar zijn neergezet om overstromingen te voorkomen. Ook hingen mensen over die schotten heen."Te gek voor woorden", noemde bestuurslid Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg hun gedrag zaterdagavond.
"Je brengt daarmee niet alleen jezelf in gevaar", zei hij. "Wat veel erger is, je brengt het hele achterland en de levens van duizenden mensen zodoende in gevaar."
Hij toonde zich ook bezorgd over de overlast die ramptoeristen op dijken veroorzaken en de risico's die zij zelf daarbij nemen. "Er lopen erg veel kijkers op de dijken. Je ziet er families met kinderen rondlopen. Levensgevaarlijk! Zo'n dijk raakt verzadigd en kan bezwijken." Hij deed een dringende oproep aan mensen om van de dijken weg te blijven.
Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vulde aan dat mensen sowieso uit de buurt van het water moeten blijven. De Maas is momenteel een snel stromende rivier en dus gevaarlijk. Hij riep met name mensen van buiten de provincie op om niet naar Limburg te komen om hoogwater te kijken. Ze lopen de hulpverleners in de weg. Een hotel vinden ze hier niet meer. "De hotels zitten vol met hulpverleners en evacués", zei hij. Scholten riep toeristen op om volgende week terug te komen, om te helpen met opruimen. "Je krijgt er dan een stuk vlaai bij."
Een onbekend aantal inwoners van het dorp Well in Noord-Limburg wordt zaterdagavond geëvacueerd. De evacuatie is nodig omdat het Maaswater hoger stijgt dan voorzien, zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagavond. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet.
Het gevaar van overstromingen in het noorden van de provincie blijft zeker tot en met maandag bestaan. Pas als de hoogwatergolf de provincie uit is, wordt dat gevaar minder.
Vrijdag en eerder zaterdag vonden al evacuaties plaats op zeventien andere plaatsen in Midden- en Noord Limburg. Hoeveel mensen in Well (gemeente Bergen) hun woningen uit moeten, kon een woordvoerder van de veiligheidsregio niet zeggen.
In Bergen is bovendien de gebruikelijke pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen stilgelegd. De legervoertuigen kunnen het hoge water niet meer trotseren. In plaats daarvan wordt nu een vaartuig ingezet om mensen te vervoeren, zei Scholten.
In het dorp Steyl, gemeente Venlo, hebben twee mensen zich in de avonduren voorgedaan als beveiligers. Het ging om lieden die geen beveiliger waren en kwade bedoelingen hadden. Ze konden snel worden achterhaald. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagavond.
Scholten, ook burgemeester van Venlo, bezocht zaterdag enkele plekken in zijn gemeente waar de situatie van de waterkering kritiek is. Waaronder Steyl, waar de kade zorgen oplevert. Daar hoorde Scholten naar eigen zeggen over nepbeveiligers die in de nachtelijke uren actief waren. "Er staan overal pompen, deuren staan open", zei Scholten. "Maar de zogenaamde beveiligers zijn achterhaald."
In een toelichting zei een woordvoerster van de veiligheidsregio dat beide mannen kwade bedoelingen hadden en wellicht erop uit waren om in te breken of te stelen. Ze zijn door de politie van het terrein verwijderd. "Er zijn mensen die proberen misbruik te maken van de situatie maar dat gaat niet lukken. We hebben veel bijstand van de landelijke eenheid van de politie."
De hulplijn die het Rode Kruis vrijdagmiddag heeft opengesteld voor mensen in het overstromingsgebied in Limburg, is het eerste etmaal 91 keer gebeld. De meeste telefoontjes zijn op dit moment van mensen die hulp aanbieden, aldus een woordvoerster. Tot nu toe zijn er maar een paar concrete hulpvragen binnengekomen.
Volgens het Rode Kruis is het beperkte aantal hulpvragen zo kort na de ramp logisch. De eerste prioriteit is mensen in veiligheid brengen, zowel voor de hulpdiensten als voor de mensen zelf.
Mensen uit het overstromingsgebied die hun verhaal kwijt willen of hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met het opruimen of vullen van zandzakken, kunnen de hulplijn bellen op 070-4455888. Wie hulp wil aanbieden, kan dat doen via Ready2Help, een aparte website van het Rode Kruis. Ze kunnen beter niet naar de hulplijn bellen om zo de lijn vrij te houden voor mensen in nood.
De eigenaren van een interieurwinkel in Valkenburg keken zaterdagmiddag blij verrast op toen André Rieu hun zaak bezocht met een groot aantal gesmeerde broodjes. De wereldberoemde Limburgse stehgeiger had voor iedereen die in de winkel aan het werk was een heerlijk broodje gezond gesmeerd, zei een van de eigenaars, Christel Borgers-Van de Sanden.
"Hij kwam hier om zijn steun te betuigen", vertelde ze. "Mijn man en ik zijn bevriend met Pierre, zijn zoon. Die is hier ook in de winkel aan het helpen, samen met enkele mensen van onze vriendengroep."
Alle spullen werden zaterdag uit de winkel gehaald. In de zaak stond het water eerder zestig centimeter hoog.
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Limburg. Daar werd zij onder meer bijgepraat over een project in Ooijen-Wanssum. Bij dit Noord-Limburgse dorpje krijgt het water van de Maas meer ruimte. "Ik kwam kijken om te zien of het doet waarvoor het is bedacht. Wat ik tot nu toe gezien heb, lijkt het allemaal te werken. Dat geeft ons moed voor de toekomst", zei ze tegen calamiteitenzender L1-radio.
Zulke projecten moeten meer worden opgezet, aldus Van Nieuwenhuizen voor de microfoon van regionale omroep. "Wat we hier gedaan hebben is keihard nodig. Op de plekken waar dit nu nog niet is, moeten we doorwerken, in het hele rivierengebied."
Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Ze verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder zal oplopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.
Bij Interpolis stond de teller zaterdag in de loop van de middag op zo'n 870 meldingen, bij Centraal Beheer op 540. Dan gaat het specifiek om de schade van particulieren, bijvoorbeeld aan hun huizen of auto's. Een woordvoerder van Interpolis geeft aan dat het niet alleen om schade hoeft te gaan die direct door hevige regenval is ontstaan. Ook schade door het buiten de oevers treden van kleine rivieren als de Geul is bij Interpolis meeverzekerd. De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen vooral uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, waaronder Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem.
VieCurie in Venlo verwacht zondagmiddag een besluit te kunnen nemen over de heropening van het ziekenhuis. VieCuri werd vrijdag ontruimd, in tien uur tijd werden 237 patiënten geëvacueerd naar omliggende hospitalen. Zeker tot en met maandag blijft het ziekenhuis gesloten.
Het ziekenhuis ging dicht vanwege de snelle stijging van de naburige Maas. Tot nu toe is er nog geen sprake van wateroverlast bij VieCuri, aldus het ziekenhuis zaterdagmiddag. Het neemt voor zondag 18.00 uur een beslissing over het moment van heropening.
Vrijdagavond bracht demissionair premier Mark Rutte een bezoek aan VieCuri. Hij zei onder de indruk te zijn van de saamhorigheid en de professionaliteit waarmee VieCuri met deze crisis omgaat.
Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch heeft grote schade opgelopen als gevolg van de overstroming van de Roer. Het hele terrein van het kasteel staat daardoor blank, maakte de gemeente Roerdalen zaterdag bekend.
Het kasteel wordt gebruikt als hotel-restaurant en brasserie. De eigenaar laat weten dat de situatie "echt dramatisch" is. Op beelden is te zien hoe het wassende water van de Roer het Herkenboscher Broek overspoelt, waar het kasteel gelegen is. De wijde omtrek staat onder water.
Door de overstromingen zijn veel etenswaren in het restaurant verloren gegaan. Medewerkers zijn met man en macht aan het werk om te redden wat er te redden valt. De uitbater doet een dringend verzoek om niet te komen kijken bij het kasteel.
De koe die zaterdagmiddag in Escharen (Noord-Brabant) uit de Maas werd gered door de brandweer, komt uit Echt in Limburg. Het plaatsje ligt in Midden-Limburg, zo’n honderd kilometer verderop, meldt Omroep Brabant.
Het is niet bekend of het dier de hele tocht heeft gedreven, laat een woordvoerder van de brandweer aan de regiozender weten. "Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo’n afstand heeft gehaald. Of het beest volledig door het water is gevoerd, of dat er ook stukken waren waarop de koe met de poten de grond heeft geraakt, weten we niet."
Het dier is nagekeken door een veearts. Volgens de brandweer is de boer uit Echt onderweg om de koe op te halen.
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg raadt Limburgers aan om voldoende foto's en video's te maken van de geleden schade door de wateroverlast. "Dit zal later deel uitmaken van je schadeclaim bij de verzekering."
Een vrijwilligersplatform van de provincie Limburg en Burgerkracht Limburg is opengesteld voor mensen die hulp willen bieden in Limburg. Ook mensen die assistentie nodig hebben kunnen bij de website terecht.
Onder andere omstandigheden wordt dit platform vooral gebruikt voor zorgvragen. Nu staat het ook open voor hulp rond de wateroverlast.
Het platform #WijZijnVrijwilligers probeert hulpvraag en -aanbod samen te brengen. Zaterdagmiddag worden vrijwilligers gezocht in Maastricht, Valkenburg en Venlo.
Winkeliers uit het door wateroverlast geteisterde Valkenburg klagen zaterdag over stelende ramptoeristen. De gemeente Valkenburg heeft daarom volgens calamiteitenzender L1 acht boa’s ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.
De anders zo gezellige en bruisende straten in het stadscentrum bieden zaterdag een troosteloze aanblik. De neringdoenden zijn hun eerder deze week overstroomde winkels leeg aan het halen om de schade te kunnen herstellen en om schoon te maken. Daarbij worden veel spullen tijdelijk buiten gezet. Volgens enkele winkeliers drukken wandelende ramptoeristen vervolgens spullen die buiten staan achterover, bleek uit een reportage van calamiteitenzender L1 zaterdagmiddag.
De winkeliers roepen mensen op niet naar Valkenburg te komen, tenzij ze willen komen helpen met opruimen en schoonmaken.
De tussenstand op Giro 777 is in de loop van de zaterdag snel opgelopen van 1 naar 2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Zaterdagmorgen om 10.00 uur stond de teller nog op 1 miljoen euro. Een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds zegt aangenaam verrast te zijn door de snelle stijging van het ingezamelde bedrag.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen door.
Op allerlei plekken door Limburg is de ellende van het oneindige water voelbaar. Zo is de camping in Drommelen volledig onder water komen te staan. Vakantiegangers zien er hun caravans veranderen in een badkuip.
Een van hen laat weten verdrietig te zijn door het hoge water. Zijn caravan is vermoedelijk niet meer te gebruiken. "Een hoop leuke dingen worden je afgenomen", aldus de man. "We hebben er bijna niks uit kunnen halen."
Alles staat onder water. "Het blijft komen. Ik ben vanmorgen spullen die echt eruit moesten eruit gehaald. De rest zien we wel als het water weg is. De caravan is in ieder geval verloren."
De bewoners van zeker 550 huizen bij de Hambeek in Roermond kunnen zaterdagavond waarschijnlijk nog niet terugkeren. Dijken en kades kunnen nog bezwijken als gevolg van het lang aanhoudende hoogwater, aldus de gemeente Roermond.
Politie en handhavers van de gemeente houden toezicht in het ontruimde gebied. Het hele gebied is bovendien afgezet. De waterstand wordt er nauwlettend in de gaten gehouden.
In de buurt zijn talrijke vrijwilligers en professionals van de hulpdiensten in de weer met het opwerpen van nooddijken met zandzakken. Een deel van het gebied en enkele wegen, zoals de verderop gelegen Maastrichterweg, zijn overstroomd en afgesloten. Ook sportvelden liggen er onder water.
Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp in Zuid-Limburg zakt zaterdag. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is zaterdagmiddag minder dan 2000 kuub per seconde. Ter vergelijking: vrijdagochtend bereikte de Maas met 3300 kuub de hoogste stand. Naar verwachting bedraagt de waterafvoer om 16.00 uur 1750 kuub per seconde.
Sinds 06.00 uur zaterdagochtend konden de meeste mensen die geëvacueerd waren in de regio Zuid-Limburg, terug naar hun woningen. "Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in de getroffen gebieden", aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "Kelders, maar ook andere delen van woningen, straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. Een aantal inwoners kan helaas nog niet terug naar zijn woning omdat er nog te veel water in staat of omdat straten nog niet toegankelijk zijn."
Wie de woning tijdelijk heeft moeten verlaten, kan bij terugkeer het beste controleren of er mogelijk problemen zijn met gas en elektriciteit, aldus de veiligheidsregio.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord ziet mensen met (rubber)bootjes de Maas betreden en waarschuwt ervoor dat dat levensgevaarlijk kan zijn. "De stroming is hard; dit kan acuut gevaar opleveren."
Ook op wat rustiger delen kunnen gevaren op de loer liggen. "In en vlak onder het water liggen objecten die schade kunnen aanrichten aan bootjes. Blijf weg uit het gebied!"
Het Amerikaanse techbedrijf Apple gaat geld doneren om de hulpverlening in de door overstromingen getroffen landen in West-Europa te steunen, maakte topman Tim Cook zaterdag bekend op Twitter.
"Onze harten gaan uit naar diegenen die getroffen zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland, België en West-Europa", aldus Cook. "Apple gaat doneren om de hulpverleningsinspanningen te ondersteunen."
Om hoeveel geld het gaat, aan wie dat precies wordt gedoneerd en per wanneer, is nog niet bekendgemaakt.
Rijkswaterstaat heeft zaterdag pleziervaarders geholpen die in moeilijkheden kwamen door het hoge water. Het gaat onder meer om pleziervaartuigen die vast kwamen te zitten op ondergelopen kribben, meldt een woordvoerder. Sinds vrijdagmiddag is het de pleziervaart verboden om de rivieren in het Oost-Nederland op te gaan, maar met het mooie weer houden niet alle schippers zich daaraan.
Door het hoge water drijven er veel obstakels in het water, betonning is niet meer te zien of is weggehaald en de stroming is extra sterk. Ondiep water is niet goed zichtbaar omdat strandjes, uiterwaarden en kribben zijn ondergelopen.
Handhavers leiden recreanten naar een veilige aanlegplaats en kunnen ook boetes uitdelen. Jachthavens is gevraagd plezierschippers op te roepen niet te gaan varen.
NPO Radio 2 draait vanaf zaterdagmiddag 16.00 uur 777 liedjes om aandacht te vragen voor de watersnood in Limburg. De dj's willen de Limburgers die getroffen zijn door de overstromingen daarmee steunen.
Luisteraars kunnen verzoeknummers aanvragen. Het aantal liedjes verwijst naar Giro 777, het inzamelingsnummer dat vrijdag is opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Zaterdagochtend was er rond 11.00 uur al 1,3 miljoen euro binnengekomen op de bankrekening. Het ingezamelde geld is bedoeld voor gebieden in Limburg die getroffen zijn door overstromingen.
De regio Noord- en Midden-Limburg ligt niet meer aan de grens met Duitsland, maar midden in Europa. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar aanleiding van de "hartverwarmende en spontane hulp" vanuit de Duitse buurgemeenten bij het bestrijden van de wateroverlast in Limburg.
"We hebben geen beroep op ze gedaan", zei Scholten, die burgemeester is van Venlo. "Dat durfden we niet wegens de situatie in Duitsland." In Duitsland zijn inmiddels meer dan honderd mensen om het leven gekomen door de hevige regenbuien en de daarop volgende wateroverlast en aardverschuivingen.
"Mensen denken dat we tegen de grens aangeplakt zitten. Op kaarten zie je een dikke lijn tussen Nederland en Duitsland. Je ziet nu dat we echt in Europa wonen en hulp wordt aangeboden en geaccepteerd."
In Limburg is geen sprake van een hoogwaterpiek die vervolgens weer afzwakt. Zo’n piek blijft zeker een dag op hetzelfde niveau, zo niet langer. Daarom spreken de Noord-Limburgse veiligheidsregio en het Waterschap Limburg voortaan van een langgerekt hoogwaterplateau. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdag.
"Het water gedraagt zich erg grillig", zei Scholten. Volgens hem bestaat bij veel mensen het beeld dat het na de piek allemaal weer beter gaat. Maar dat hoogwater blijft er langere tijd staan.
Als gevolg van het lang aanhouden van de hoogwatergolf raken de dijken verzadigd, en dat baart het waterschap en de veiligheidsregio zorgen. Achter de verzadigde dijken kan kwelwater opborrelen. Het schap zet op die plaatsen pompen in. Bovendien is er nu een snel interventieteam van defensie dat ingezet kan worden voor kwetsbare kades en dijken.
Eén dijk dreigt het inmiddels te begeven. Het gaat om een dijk die het bedrijventerrein aan de Willem Alexanderhaven in Roermond tegen hoogwater moet beschermen. Er komt kwelwater onderdoor. Het terrein is zaterdag volledig ontruimd, nadat dat vrijdag al voor een deel ervan was gebeurd. "We durven niet te garanderen dat de dijk het houdt", zei een medewerker van de veiligheidsregio zaterdag.
Niet uitgesloten wordt dat er water binnenstroomt in het naburige Outlet Centrum in Roermond. De hoge woontoren bij het Outlet Centrum, Manhattan, wordt weliswaar omringd door water, maar "van enige instabiliteit van dit gebouw is geen sprake", aldus de medewerker van de veiligheidsregio. Hij reageerde daarmee op fakenieuws dat de ronde doet, als zou de constructie van de Manhattanflat door het hoogwater ondermijnd zijn.
De hulpdiensten hebben last van fakenieuws dat verspreid wordt rondom de gevolgen van het hoogwater. Zo doen er op sociale media verhalen de ronde dat de woontoren Manhattan vlakbij het Outlet Centrum in Roermond ondermijnd zou zijn door het hoge water. "Er is niks mis met de constructie van die flat", benadrukt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagmiddag.
Scholten spreekt van "waterwappies" die de hulpverleners in de wielen rijden met het verspreiden van onzin. Hij waarschuwt mensen zich verre te houden van dit soort desinformatie en alles te verifiëren bij de officiële instanties zoals waterschap, gemeenten en veiligheidsregio's. Nepnieuws schaadt het in de hand houden van de crisis, aldus Scholten.
Tientallen vrijwilligers zijn zaterdag aan het schrobben, poetsen en boenen in de parochiekerk in het centrum van Valkenburg. De kerk stond de afgelopen dagen onder water, en dat water heeft veel smurrie en modder achtergelaten.
"Alles wat onder de 1,20 meter stond heeft waterschade opgelopen", aldus een van de vrijwilligers op rampenzender L1. Volgens haar is een Sint Nicolaasbeeld verloren gegaan. De liturgische gewaden, kelken en dergelijke zijn droog gebleven.
De doorweekte kerkbanken zijn naar buiten gedragen, waar ze worden droog- en schoongemaakt. Ze moeten allemaal voor het invallen van de duisternis weer schoon terug de kerk in. "Iedereen helpt elkaar, er is een enorme saamhorigheid", aldus een van de vrijwilligers.
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt zaterdag een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Ze krijgt een rondleiding in een natuurgebied boven Venlo, waar water naartoe kan stromen om de stand in de Maas te laten zakken.
Naarmate het waterpeil in de Maas stijgt, stroomt er steeds meer water Maaspark Ooijen-Wanssum in. Op die manier kan het waterpeil in de rivier tot 35 centimeter dalen. Het natuurgebied ligt een half uur van Venlo, een van de steden die de afgelopen dagen zwaar werd getroffen door het extreme weer. Veel mensen werden uit de Noord-Limburgse stad geëvacueerd.
De Gelderse dorpen Alem en Bern bij Zaltbommel blijven ondanks de hoogwaterpiek in de Maas toch via de weg bereikbaar. Vrijdag dacht waterschap Rivierenland nog dat de dorpen omspoeld zouden worden door het Maaswater, maar de verwachting over de stand van hoogwater is iets naar beneden bijgesteld. Ook de Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg blijft voorlopig open. De kering is na het hoogwater in 1995 gebouwd en nog nooit gesloten.
De Gelderse waterschappen verwachten geen bijzondere problemen door het hoogwater in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel. De uiterwaarden en waterbergingsgebieden stromen vol, maar daar zijn ze voor bedoeld, aldus waterschap Rijn en IJssel. Veerponten gaan uit de vaart omdat ze niet kunnen aanleggen. Rivierkades in onder meer Arnhem en Nijmegen overstromen. Campings aan het water moeten zaterdag echt ontruimd worden, waarschuwt waterschap Rivierenland, dat nog steeds caravans in de uiterwaarden ziet staan. Ook vee moet op het droge worden gebracht.
De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar heeft een noodverordening ingesteld en dreigt met boetes voor mensen die in gebieden komen waar ze niets te zoeken hebben.
De waterstand in de Maas bij Sint Pieter bij Maastricht is sinds donderdagavond dalend. Donderdagavond bereikte de rivier de hoogste stand met een afvoer van 3260 kubieke meter per seconde. Dat was de hoogste stand die de rivier ooit heeft bereikt sinds in 1911 met metingen is begonnen. Alleen in 1926 en 1993 kwam de afvoer ook net voorbij de 3000 kubieke meter per seconde. Zondag zal de afvoer bij Sint Pieter al gedaald zijn tot onder de 1500 kubieke meter per seconde volgens Rijkswaterstaat.
Het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat denkt dat het de komende week droog blijft in Limburg. Volgend weekend kan het weer gaan regenen, maar pas vanaf 27 juli worden grotere hoeveelheden regen voorzien en valt er 30 tot 50 millimeter water. Dat levert naar verwachting geen nieuwe problemen op, want ook de afvoer van regenwater uit België en Frankrijk is aan het dalen.
Tientallen vrijwilligers helpen in Roermond mee bij het plaatsen van zandzakken rond de Hambeek in Roermond. Op sociale media verschijnen talloze oproepen om te komen helpen. De zandzakken worden met name opgeworpen bij de bruggen van Roer en Hambeek in de buurt van de ondergelopen Maastrichterweg en de Geuljanslaan.
De weg werd zaterdagochtend afgesloten nadat deze verbindingsroute tussen Linne en Roermond onder water was gelopen. De afrit Linne van de A73 werd vervolgens afgesloten om te voorkomen dat mensen vast komen te staan bij de ondergelopen Maastrichterweg.
Aan de werkzaamheden aan de wegen rond Roer en Hambeek doen ook militairen en brandweerlieden mee.
Zo’n 550 woningen rond de Hambeek werden vrijdag ontruimd, vlak voordat de Hambeek buiten de oevers trad. Wegen en sportvelden bij de beek staan blank.
Ondanks dat het zaterdag en zondag heerlijk weer is, waarschuwt de gemeente 's-Hertogenbosch mensen dat zwemmen in de Maas zeer gevaarlijk kan zijn. De Maas loopt ten noorden van de Brabantse stad en op sommige plekken wordt bij warme temperaturen veel gezwommen.
"Hoewel het de komende dagen mooi weer wordt, roepen wij nadrukkelijk op om niet bij de Maas te recreëren. Zwemmen in de Maas is deze dagen levensgevaarlijk. Er drijft troep in het water en er staat een zeer sterke stroming. Ook vragen we om niet naar de Maas te gaan om te kijken."
Na de haastige aanleg van een nooddijk aan de Maas bij het Midden-Limburgse dorp Beesel zijn mensen bezorgd over wat het water gaat doen. De prognose is dat het Maaswater vanaf 12.00 uur zaterdag het hoogste punt zal bereiken.
"In die uren wordt het spannend of de dijken het kunnen tegenhouden of dat het water er overheen komt en zo ja, hoeveel", aldus de gemeente Beesel. "Pas tegen het eind van de avond kunnen we waarschijnlijk zien of het water gaat zakken en of de piek voorbij is."
"Blijf in de tussentijd weg van het risicogebied en zorg dat onze medewerkers en de hulpdiensten ter plekke hun werk kunnen doen."
De Nederlandse religieuzen leven in gebed en gedachten mee met de slachtoffers van de watersnood. In een verklaring spreekt de Konferentie Nederlandse Religieuzen van medeleven in "deze onzekere dagen".
Abt Bernardus Peeters, voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen: "Ik besef dat deze betrokkenheid slechts in beperkte mate kan bijdragen aan het leed dat veel direct betrokkenen nu ervaren. Toch hoop ik dat deze solidariteit gevoeld wordt en bijdraagt aan een snel herstel van het veilige dagelijkse leven voor allen die nu verlies en schade hebben geleden of onrust en onzekerheid beleven."
Inwoners van delen van de dorpen Haelen en Horn in Midden-Limburg moeten per direct hun woningen verlaten het hoge water in de Maas. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldt de gemeente Leudal zaterdagochtend. Uiterlijk om 13.00 uur moet iedereen weg zijn. De gemeente vreest voor overstromingen.
De gemeente Roermond dreigt met boetes als kijkers rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk. Nu dreigt de gemeente met het uitschrijven van boetes.
Hoewel een noodverordening van kracht is die is bedoeld om ramptoerisme tegen te gaan, was er op de Maasboulevard in de voorstad in Roermond vrijdag de hele dag een grote drukte. Tot ‘s avonds laat waren daar talloze flanerende mensen die met auto’s en elektrische fietsen naar de kademuur waren gekomen om met talloze mobieltjes de jachthaven en zichzelf op de gevoelige plaat te zetten. Buurtbewoners ergeren zich groen en geel aan deze "aapjeskijkers", zoals ze worden genoemd.
Ondanks klachten bij de gemeente werd daar tot nog toe niet tegen opgetreden. Maar zaterdagochtend waarschuwt de gemeente voor boetes.
Zo’n 300 mensen uit Arcen en de naburige Duitse dorpen hebben vrijdagavond laat zandzakken neergelegd op de dijk aan de Maas bij Arcen, ten noorden van Venlo. Ze deden dat op verzoek van het waterschap.
Met name veel jongeren uit Arcen en omgeving deden aan het schepwerk mee. De werkzaamheden liepen vooruit op de verwachte piek van het hoogwater van de Maas, die zaterdagochtend Venlo bereikte.
Ook in Velden, eveneens ten noorden van Venlo, is vrijdagavond met man en macht gewerkt om het water tegen te houden. Dat is ze gelukt, maar zaterdagochtend zijn de zorgen nog niet voorbij.
Op Giro 777 is zaterdagochtend al 1 miljoen euro binnen voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.
De straten in de buurt van de dijk bij Meerssen waar vrijdag een gat viel, staan op veel plaatsen nog steeds onder water. Weliswaar mochten de vrijdagmiddag inderhaast geëvacueerde inwoners van vier dorpjes rond het gat weer terug naar huis, maar het is nog steeds gevaarlijk om de straat op te gaan. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
Hoewel het acute gevaar van een dijkdoorbraak voor de inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle geweken is, blijft veel overlast bestaan. Veel weilanden en met name straten staan nog onder water. De veiligheidsregio doet een oproep aan de bewoners om niet, of alleen als nodig de straat op te gaan.
Het troebele water ontneemt het zicht waar je precies loopt of rijdt. Losliggende putduksels en andere niet zichtbare objecten kunnen tot ongelukken leiden, aldus de veiligheidsregio. De waarschuwing geldt vooral voor de omgeving Westbroek.
Medewerkers van de Dierenambulance in Limburg zijn gefrustreerd over wat het water doet met de dieren in de overstroomde gebieden. Ook vrijwilligers van de Dierenambulance zetten zich met man en macht in om de schade door het hoogwater zoveel mogelijk te beperken.
"De dieren rondom de Maas. Het is verschrikkelijk. De vrijwilligers en ik hebben de beelden gezien en het van zeer dichtbij meegemaakt. Moeder Natuur is genadeloos.", schrijft Michelle Stempher van de Dierenambulance in een verslag van de dag. "Moeder Natuur is zelfs voor haar eigen dieren genadeloos."
Het is alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg bij het bestrijden van de wateroverlast. Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagochtend. Hij zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die her en der ontstaan om de helpende hand te bieden.
"Particuliere initiatieven moedigen we heel erg aan", zei hij voor calamiteitenzender L1. "Alle waardering daarvoor. Help een ander waar het kan. Iedereen moet aan de bak. We zullen de klus met elkaar moeten klaren. Als hulpdiensten kunnen we het niet alleen." Hij deed nogmaals een dringende oproep aan mensen, om niet te gaan kijken op rampplekken.
De woordvoerder zei dat de hoogwaterpiek in Roermond en Venlo is aangekomen. Die piek gaat volgens hem twee dagen aanhouden.
In Roermond en omgeving zijn veel wegen ondergelopen. De Maastrichterweg tussen Roermond en Linne liep onder. De afslag Linne van de A73 die aansluit op de Maastrichterweg is dicht.
Limburgers op verschillende plekken langs de Maas vrezen nog altijd voor overstromingen en hevige wateroverlast. De mogelijke ellende die voor de vrijdagnacht gevreesd werd, bleef grotendeels uit. Een aantal geëvacueerde mensen kan alweer naar huis, anderen moeten nog afwachten.
De hulpdiensten en inwoners zijn na dagen van extreme waterval en overlast in de provincie goed voorbereid op het water dat komt. Op veel plekken worden zandzakken geplaatst om woningen en mensen te beschermen. In het dorp Velden steken de dorpelingen de handen uit de mouwen om het water tegen te houden.
Op sommige plekken zorgde het water vrijdagnacht wél voor problemen. In Valkenburg ontstond brand in kasteel Den Halder, waarschijnlijk is er kortsluiting ontstaan door het hoogwater. In Roermond wordt zaterdagochtend gevreesd dat het hoge water het Outletcentrum bereikt.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft zaterdag om 12.00 uur een persconferentie over het hoogwater bij de Roer en de Maas. Burgemeester Scholten, voorzitter van deze veiligheidsregio, deelt namens de betrokken gemeenten de laatste stand van zaken mee over de situatie in de regio. Het persmoment is te volgen via een livestream op www.vrln.nl.
Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Binnen één etmaal is ruim 780.000 euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds.
Meer dan 20.000 individuele donateurs kwamen al over de brug. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.
De bewoners die hun huis vrijdagmiddag moesten verlaten in het gebied bij Meerssen vanwege een gat in de dijk van het Julianakanaal, kunnen weer terug naar huis, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zaterdagochtend weten.
Onder meer mensen uit de plaatsen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moesten de nacht van vrijdag op zaterdag elders doorbrengen vanwege het gat.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei daar aan het begin van de nacht over dat de dijk is versterkt en gestut, maar dat het gevaar nog niet geweken was. Dat is volgens de veiligheidsregio nu wel het geval, blijkt uit inspecties.
Veiligheidsregio Limburg-Noord doet met klem een beroep op nieuwsgierige mensen om weg te blijven uit overstroomde gebieden. Een oproep die de veiligheidsregio vrijdag ook al deed.
"We zien dat ramptoeristen echt de behoefte hebben om te komen kijken. Maar blijf echt thuis. Blijf uit de buurt van het rampgebied", zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio op calamiteitenzender L1. Ze benadrukt dat de hulpdiensten de ruimte nodig hebben om hun werk te kunnen doen en ook de kans bestaat dat ramptoeristen zichzelf in gevaar brengen.
Ook op Twitter heeft de veiligheidsregio een bericht geplaatst met dezelfde boodschap: "We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.