Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | KNMI: storm Eunice in top 3 zwaarste stormen sinds 1970

Weerbericht

21 feb 2022, 11:23

Na een stormachtige week met veel schade en overlast, trekt storm Franklin ook maandag nog over Nederland. Volg hier het laatste nieuws over de storm in Nederland.

Update 18.00 - PostNL haalt achterstand in

PostNL is bezig met het wegwerken van de achterstanden bij de bezorging van post en pakketten door de zware storm die vrijdag en zaterdagnacht over het land trok. Het bedrijf zegt dat nu ook op maandag post wordt bezorgd, terwijl dat volgens PostNL geen reguliere bezorgdag voor post is.

Vanwege de storm Eunice traden er vertragingen op bij het ophalen van post en pakketten. "De veiligheid van onze mensen staat uiteraard voorop en een deel van de post en pakketten kon door de extreme omstandigheden niet op het geplande moment opgehaald worden. We hebben onder andere extra transport ingezet en extra processen gedraaid om deze post en pakketten zo snel mogelijk alsnog op te halen en te verwerken", aldus het bedrijf in een verklaring.

PostNL zei vrijdag al klanten te informeren als er vertragingen zijn bij de bezorging.

Update 16.53 - Lokale wegen en fietspaden in het noorden overstroomd

De grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen zorgt met name in het noorden van het land voor wateroverlast. Lokale wegen en fietspaden zijn overstroomd doordat sloten en afwateringen overlopen. Zo staat de weg langs de Beilervaart en de Drentse Hoofdvaart in Drenthe onder water. Ook de stadsgrachten in Zwolle zijn volgens waterschap Drents-Overijsselse Delta boordevol en de Overijsselse Vecht is buiten de oevers getreden. Het schap verwacht dat de Vecht nog verder stijgt.

De wateroverlast is ontstaan doordat de bodem helemaal verzadigd is met water. Regen zakt daardoor niet meer de grond in. De watergangen kunnen al dat water niet verwerken, ondanks dat de gemalen overal op 100 procent van de capaciteit werken. Er zijn ook extra gemalen en pompen ingezet.

Update 16.50 - Einde weerwaarschuwingen voor zware wind in hele land

Voor het hele land heeft het KNMI maandagmiddag de weerwaarschuwingen voor zware wind beëindigd. Na zes dagen van storm komt er een einde aan de zware windstoten.

Maandag werd heel Nederland nog met de zogenoemde code geel gewaarschuwd voor windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee konden windstoten tot ongeveer 100 kilometer per uur voorkomen. De waarschuwing verviel als eerst in Groningen, Drenthe, Overijssel, Maastricht en het Waddengebied, nu volgt de rest van het land.

Volgens weer.nl wordt het wat rustiger na de onstuimige dagen met opeenvolgend de stormen Dudley, Eunice en Franklin. Wel kan het maandag en dinsdag af en toe nog vrij krachtig waaien aan de kust. Vanaf woensdag wordt dat volgens weer.nl minder en wordt het een droge dag met zon. Er kan gerekend worden op temperaturen van 10 à 11 graden.

Update 15:35 - Wateroverlast door stijgend water Drentsche Hoofdvaart

Bij Bovensmilde is de Drentsche Hoofdvaart is buiten de oevers getreden. De gemeente houdt het waterpeil streng in de gaten om in te kunnen grijpen als dat nodig is. Ook in Assen staat het water tot aan de wal.

Beeld: Persbureau Meter

Update 15:09 - Opblaasbare stormvloedkering Ramspol gaat weer dicht

De opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Kampen gaat weer dicht. Maandagmiddag wordt er opnieuw 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in de 3 balgen gepompt, om het achterland te beschermen tegen de hoge waterstand op het IJsselmeer. Maandagmorgen om 01.30 uur werd de stormvloedkering ook al gesloten. Daarna ging de kering weer open, maar de vaarweg bleef gestremd. Scheepvaartverkeer is zeker tot dinsdagmorgen niet mogelijk, aldus Rijkswaterstaat.

De Ramspolkering sluit het Zwarte Meer af van het Ketelmeer. Door de stormachtige wind stuwt het water van het IJsselmeer hoog op, terwijl er toch al sprake was van een verhoogd peil. De heersende windrichting maakt het ook lastig om water uit het meer te spuien via de Afsluitdijk.

Stormvloedkering Ramspol is wereldwijd uniek. Het is de enige balgstuw die dienst doet als waterkering. Voor de opblaasbare dam is in 2002 gekozen, omdat er anders 115 kilometer dijk opgehoogd moest worden. De stuw van zeer stevig rubber was veel goedkoper en veiliger, zegt Rijkswaterstaat. Het duurt drie kwartier om de stuw helemaal op te blazen. Als de kering niet in gebruik is, ligt het doek in een speciale bak op de bodem van het Ramsdiep.

Update 15:02 - KNMI: storm Eunice in top 3 zwaarste stormen sinds 1970

Storm Eunice hoort volgens het KNMI tot de top 3 zwaarste stormen sinds 1970. Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice.

Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations. Op sommige plekken in het land was het uurgemiddelde van de storm windkracht 10, een kracht gelijk aan een zware storm. Het weerinstituut noemt het verder opvallend dat de hoogst gemeten windvlaag niet aan de kust, maar boven land voorkwam. Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten.

Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt. Er vielen zeventien doden. Uit onderzoek achteraf bleek dat men niet goed doordrongen was van de ernst van de waarschuwingen die vooraf waren gegeven. Hierna zijn de waarschuwingen voor extreem weer en het weeralarm met kleurcoderingen ingevoerd.

Update 14:56 - Bossen zeker komende week nog niet veilig

Bossen en natuurgebieden met veel bomen zijn zeker de komende week nog niet veilig voor wandelaars en fietsers. Natuurbeheerders verwachten minstens een tot twee weken nodig te hebben om de ravage die de stormen hebben veroorzaakt op te ruimen. Ook kunnen veel bomen en loshangende takken alsnog vallen.

Natuurgebied De Posbank aan de Veluwezoom in Gelderland blijft maandag nog de hele dag gesloten, meldt de gemeente Rheden. Er is sprake van gevaarlijke situaties, zeker als het opnieuw hard gaat waaien. Staatsbosbeheer raadt wandelaars aan om open gebieden, zoals heide of duinen, op te zoeken. Boswachters zijn druk bezig om bomen en takken weg te halen, maar op wandelpaden in de bossen kan dat nog wel even duren.

Het Utrechts Landschap kreeg vorig jaar bij Leersum te maken met zeer grote schade aan bossen door een valwind. Nu zijn alle terreinen van de natuurbeheerder getroffen. Opruimen gaat drie tot vier weken duren, denkt Utrechts Landschap. Op verschillende landgoederen en kasteelparken zijn eeuwenoude bomen omgewaaid. De natuurbeheerder gaat proberen om een 200 jaar oude linde op landgoed Hoog Beek & Royen in Zeist weer gedeeltelijk rechtop te zetten in de hoop dat de boom weer aanslaat. Lindes kunnen goed tegen schade, aldus Utrechts Landschap.

Update 14:52 - Straat in Vlissingen afgezet om losgeraakt dak

Een stuk van het dak van een flat op de Kenau Hasselaarstraat in Vlissingen is door de wind losgeraakt. De gemeente heeft de straat afgezet om te voorkomen dat er gewonden vallen. Wegens de storm kan het dak voorlopig niet gerepareerd worden.

Beeld: Provicom

Update 14:26 - Waterschap laat Eendragtspolder vollopen wegens waterstand Rotte

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard laat de Eendragtspolder tussen Rotterdam en Zuidplas vollopen om de waterstand in de Rotte te verlagen. Dat moet voorkomen dat bewoners in de wijde omtrek van de Rotte natte voeten krijgen.

De waterstand in de Rotte is volgens het schap gestegen door twee oorzaken. Gewoonlijk wordt water uit de Rotte weggepompt naar de Nieuwe Maas, maar dat kon een paar dagen lang niet, omdat een waterkering op die rivier gesloten was wegens hoge waterstanden door harde wind. Het hoogheemraadschap verwacht dat de kering maandagavond weer sluit en is daarom vast begonnen met het omleiden van rivierwater.

De andere oorzaak is dat de harde wind het water van de Rotte opstuwt richting de Rottermeren. Nu er nog meer regen wordt verwacht is het belangrijk dat er niet nog meer water in de Rotte komt te staan. In de Eendragtspolder kan het schap 135 badkuipen vol water per seconde kwijt. Als het later in de week niet meer stormt en regent laat het schap de waterberging weer leeglopen in de Rotte.

Update 14:20 - Kleine nooddijk langs Drentsche Aa bij Glimmermade

Waterschap Hunze en Aa's legt maandag een kleine nooddijk aan langs de Drentsche Aa bij Glimmermade. Het schap is daar met werkzaamheden aan de kade bezig. Door de grote hoeveelheid regenwater die de afgelopen 24 uur door de beek is gestroomd en de hoge waterstand is het nodig om de opgebroken oevers te versterken met zandzakken. De nooddijk wordt gebouwd in landelijk gebied, dus er is geen gevaar voor omwonenden, aldus een woordvoerder van het schap.

In het gebied van Hunze en Aa's is uitzonderlijk veel regen gevallen, zegt het schap. Zo'n grote hoeveelheid regen in 24 uur komt maar eens in de twintig jaar voor. De bodem is al helemaal verzadigd met water, dus de regen zakt niet de grond in. Het schap kan ook moeilijk spuien op zee, omdat het water in de Eems landinwaarts wordt opgestuwd door de harde wind. Er is een extra gemaal ingeschakeld, maar toch verwacht het schap stijging van het waterpeil en meer wateroverlast in de komende 24 uur.

De keersluizen in het Pekelder Hoofddiep, het Kieldiep en het Borgercompagniesterdiep zijn gesloten om overstromingen te voorkomen. Water in tuinen en kruipruimtes zal pas weer wegzakken als het schap later deze week overtollig water kan afvoeren.

Update 13:18 - Loods in Apeldoorn ingestort

Door de harde wind is een loods aan de Kaysersdijk in Apeldoorn ingestort, met een enorme ravage tot gevolg. Niemand raakte gewond.

Het naastgelegen bedrijf, RB Hout, heeft ook schade opgelopen. Stukken van de loods kwamen daar op een stelling terecht.

Beeld: SPS Media

Update 12:42 - Grote metaalplaten dreigen naar beneden te vallen in Helmond

Bij een bedrijf aan de Beatrixlaan in Helmond zijn door de storm grote metaalplaten los gaan zitten. Omdat de platen naar beneden dreigen te vallen, is de straat afgezet. De brandweer is ter plaatse.

Beeld: SQ Vision

Update 12:33 - Verbond van Verzekeraars: ruim 500 miljoen euro schade door stormen

De stormen van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars.

De verzekeraars hebben vele duizenden schademeldingen ontvangen door stormen Dudley, Eunice en Franklin en verwachten ook nog veel gevolgschade. De komende dagen blijft het namelijk flink waaien, zo is de verwachting. Dan bestaat het risico dat dakpannen en zonnepanelen die door eerdere windstoten zijn losgekomen voor meer schade zorgen. Datzelfde geldt voor bomen die al iets zijn ontworteld.

Van de stormen hield met name Eunice flink huis. Die storm trok vrijdag met windstoten tot 145 kilometer per uur over Nederland en liet verspreid over het land een spoor van vernieling achter. Zo stortte in Den Helder de overkapping van een treinperron deels in, werd in Rotterdam een grote opblaassporthal verwoest, en ontstond er grote schade aan het dak van het stadion van ADO Den Haag. Op diverse plekken moesten mensen ook hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.

Verder zorgde het omwaaien van bomen voor grote ravage. In Oldenzaal werd bijvoorbeeld het pand van het carnavalsmuseum De Hofnar door een boom geraakt. Omvallende bomen hebben in Nederland ook vier levens geëist. Voor storm Eunice werd in delen van het land code rood afgegeven en belangrijke onderdelen van het openbaar leven kwamen stil te liggen.

Update 12:29 - Waterschappen malen en pompen om regenwater weg te werken

Waterschappen in grote delen van Nederland zijn druk met het wegmalen en wegpompen van de grote hoeveelheid regenwater die in het weekeinde is gevallen en die nog wordt verwacht. Onder andere bij Hardinxveld-Giessendam zijn extra pompen geplaatst. De stuw in het Coevorden-Vechtkanaal die gewoonlijk maar eenmaal per jaar wordt gebruikt is al voor de tweede keer in twee weken geopend. In Twente zijn beken en riviertjes buiten de oevers getreden en op de Veluwe zijn kelders, campings en bedrijventerreinen onder water gelopen.

De provincie Zuid-Holland heeft op aangeven van het schap maandag de Arkelse Damsluis tussen de Linge en het Merwedekanaal gesloten om te voorkomen dat het water in het kanaal hoger komt dan de kades.

De scheepvaart op de Linge is gestremd. Al het Lingewater gaat nu via Gorinchem naar het Kanaal van Steenenhoek en de Merwede. Aan de provincie is verzocht om beperkt te schutten in de sluizen van Vianen en Gorinchem, zodat er geen extra water binnenkomt, aldus het waterschap.

Dordrecht verwacht maandagavond wateroverlast in het historisch havengebied. De gemeente stelt zandzakken beschikbaar en sluit kades en parkeerplaatsen af. Ook in Zwijndrecht is kans op wateroverlast.

Update 12:18 - Op meerdere plaatsen wateroverlast dankzij Franklin

Door de hevige regenval die storm Franklin met zich meebrengt, treden meerdere wateren uit hun oevers. Dat zorgt voor stevige wateroverlast in onder meer Epe en Emst.

In Epe lopen weilanden, tuinen en kelders onder water omdat de Verloren Beek buiten zijn oevers is getreden.

Aan de Viskweekweg in Emst zijn twee sloten overgelopen waardoor straten en weilanden onder water staan.

Ook in Apeldoorn is het mis: daar is de sluis van het Apeldoorns Kanaal overgelopen.

Beeld: SPS Media

Update 11:36 - Moerdijkbrug in één richting dicht door omgewaaide truck

Op de A16 ter hoogte van de Moerdijkbrug richting Breda is door de wind een vrachtwagen gekanteld. De weg was enige tijd afgesloten maar rond 12:50 uur was de weg weer vrij. Door de vele omrijders zijn er in en rond Rotterdam files ontstaan.

Rijkswaterstaat waarschuwde verkeersdeelnemers maandagochtend al om voorzichtig te rijden. "Pas je rijstijl aan en wees extra alert."

Update 11:13 - Test- en prikstraten opnieuw eerder dicht vanwege windstoten

Vanwege het stormachtige weer zijn coronateststraten en vaccinatieplekken ook maandag beperkt open. Op meerdere plaatsen gaan de locaties eerder dicht.

Alle teststraten in Rotterdam en omstreken zijn vanaf het begin van de middag dicht. De locatie op het Afrikaanderplein in de stad sloot al in de loop van de ochtend. De vaccinatielocatie in Poortugaal ging maandag überhaupt niet open.

Ook de testlocatie in De Meern bij Utrecht is maandag de hele dag dicht. De harde wind kan leiden tot "omvallende hekken en andere problemen", aldus de regionale GGD.

Update 11:06 - Regen veroorzaakt stijgende waterstanden in rivieren

De grote hoeveelheid regen die dezer dagen valt in het stroomgebied van de Rijn en de Maas leidt later in de week tot hoogwater in de rivieren. De waterstand stijgt niet tot kritieke hoogtes, maar uiterwaarden en kades zullen weer onderlopen, waarschuwt Rijkswaterstaat. Waterschap Limburg is extra alert op de afvoer van de Maas.

Rijkswaterstaat werkt in de Maas aan het herstel van de stuw bij Roermond, die schade had opgelopen. Daardoor kan de stuw niet optimaal bediend worden. Dat heeft tot gevolg dat wegen tussen Linne en Roermond eerder kunnen onderlopen dan gebruikelijk. Rijkswaterstaat adviseert gemeenten om de waterstanden in de gaten te houden. Het waterschap heeft maatregelen genomen om het Maaswater zo snel mogelijk te laten doorstromen.

De waterstand in de Rijn bij Lobith is maandag al verhoogd door afvoer van regen uit Zwitserland en Duitsland. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand de komende dagen sterk gaat toenemen. Vrijdag bereikt de Rijn waarschijnlijk het hoogste punt van ongeveer 12,5 meter boven NAP. Dan gaan veerponten uit de vaart en lopen natuurgebieden langs de Waal onder water. De kades in Nijmegen, Arnhem en Tiel worden afgesloten en nevengeulen gaan meestromen met de rivieren om hoogwater af te voeren.

Update 10:48 - Zes stormdagen op rij, een record voor februari

Het is al een aantal dagen erg onstuimig in Nederland, en maandagochtend was er opnieuw sprake van storm. Tussen 02.00 uur en 03.00 uur kwam het volgens Weer.nl een uur lang op Vlieland tot een gemiddelde wind van 9 Beaufort. Daarmee is nu al sprake van zes stormdagen op rij, wat nog nooit eerder is voorgekomen. Het vorige record stamt volgens het weerbureau uit december 1979, toen het 5 dagen achter elkaar stormde.

De hardste windstoot die tot nu toe werd gemeten was 103 kilometer per uur, ook op Vlieland. Daarmee verloopt de huidige storm Franklin minder intens dan storm Eunice. Die haalde uit met windstoten tot 145 kilometer per uur en was mogelijk de op vier na zwaarste storm sinds 1970. Desondanks zijn de windsnelheden nog gevaarlijk genoeg om voor schade te kunnen zorgen. Voor maandagochtend en -middag geldt in het hele land code geel.

Update 10:39 - Stormvloedkeringen volop in gebruik wegens hoogwater en wind

De stormvloedkeringen die Nederland moeten beschermen tegen overstromingen vanuit zee en het IJsselmeer, zijn de afgelopen dagen volop in gebruik door de hoge waterstanden in combinatie met stormachtige windvlagen. Maandagmorgen vroeg heeft Rijkswaterstaat de Haringvlietdam, de Oosterscheldekering, de Hollandsche IJsselkering en stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten.

De keringen zijn weer geopend toen het tij keerde, maar Rijkswaterstaat verwacht dat de Hollandsche IJsselkering, de stormvloedkering Ramspol en mogelijk ook de Oosterscheldekering maandagmiddag weer sluiten. Het Ramsdiep tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer is sinds zondagavond laat gestremd voor de scheepvaart vanwege het opblazen van stormstuw Ramspol. De vaarroute blijft in elk geval tot dinsdagmorgen afgesloten, aldus Rijkswaterstaat.

Langs de hele kust en in het IJsselmeergebied worden maatregelen genomen zoals sluiten van dijkdoorgangen en waterkeringen. Maar dat kan niet voorkomen dat er wateroverlast ontstaat in laaggelegen of buitendijkse gebieden. Laaggelegen parkeerplaatsen worden ontruimd. Later in de week zal de waterstand in de grote rivieren en de Maas ook stijgen door de overvloedige regenval in het stroomgebied.

Update 10:32 - Meer dan 200 vluchten op Schiphol geannuleerd vanwege wind

Op Schiphol zijn maandagochtend 240 vluchten geannuleerd vanwege het stormachtige weer. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat met name de ongunstige windrichting er voor zorgt dat de vluchten niet door kunnen gaan. In totaal stonden er voor maandag zo'n 850 aankomende en vertrekkende vluchten gepland.

Update 10:08 - Steeds meer meldingen stormschade, bij Univé al voor 9 miljoen

Het aantal schademeldingen bij verzekeraars als gevolg van de stormen van de afgelopen dagen blijft flink oplopen. Interpolis heeft sinds woensdagavond al meer dan 11.000 meldingen binnen. Branchegenoot Univé spreekt van circa 8000 gerapporteerde schades, waarmee naar schatting zo'n 9 miljoen euro is gemoeid. Beide firma's geven aan nog meer meldingen te verwachten.

Update 08:00 - Dakdekkersportaal: schade storm Eunice loopt in de miljoenen

Dakdekkers en loodgieters hebben het erg druk met reparaties van de schade als gevolg van storm Eunice. Dakdekkersportaal DakPro heeft afgelopen weekend meer dan 3000 schademeldingen binnengekregen.

Het landelijk opererende platform verwacht dat het nog weken duurt voordat alle reparaties zijn voltooid en dat de schade in de miljoenen loopt. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland gaat ervan uit dat dakdekkers en loodgieters in ieder geval nog wel enkele dagen bezig zijn met reparaties.

Update 07:51 - Rijkswaterstaat waarschuwt: blijf voorzichtig op de weg

Rijkswaterstaat maant verkeersdeelnemers ook maandag weer tot voorzichtigheid. De week begint opnieuw stormachtig en dat betekent lastige rijomstandigheden, zegt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie in een tweet.

Er kunnen loszittende takken of voorwerpen van de vorige storm de weg opwaaien. "Pas je rijstijl aan en wees extra alert."

Hart van Nederland/ANP Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.