Terug

Volg Hart van Nederland

Op naar de 30 graden: tropische hitte en onweer op komst

Op naar de 30 graden: tropische hitte en onweer op komst

Weerbericht

15 mei 2022, 15:06

De temperaturen gaan de komende week flink stijgen, waar het kwik vandaag al gemiddeld 25 graden aantikte kunnen we donderdag mogelijk zelfs de 30 graden gaan halen. Dat meldt Weer.nl zondagmiddag.

Vandaag komt de temperatuur in De Bilt waarschijnlijk voor het eerst dit jaar boven de zomerse grens van 25 graden uit. Dat is het begin van een zomerse periode die tot en met komende vrijdag lijkt te gaan duren. Met kans op tropische temperaturen, veel zon maar ook enkele stevige regen- en onweersbuien doet het weerbeeld weinig onder voor een gemiddelde week in hartje zomer.

Morgen iets koeler en stevige buien

Maandag neemt de invloed van het hogedrukgebied ten oosten even wat af. Een zone met potentie voor (onweers)buien bereikt het zuidwesten al 's ochtends, als de temperatuur nog relatief laag ligt. Bij lagere temperaturen is er minder energie beschikbaar voor de buien en dus is de kans op plensregens en onweer daar het laagst. In de rest van het land schijnt aanvankelijk de zon nog flink waardoor het snel opwarmt.

In de loop van de dag trekt de zone waarin de buien mogelijk tot ontwikkeling kunnen komen verder naar het noordoosten. Daar is de temperatuur dan al flink opgelopen, lokaal naar 26 of 27 graden. Daarom neemt 's middags de kans op een paar stevige regen- en onweersbuien toe, vooral in het oosten en noordoosten. Voor Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is code geel van kracht.

Tijdelijk droger en verder oplopende temperaturen

Dinsdag neemt de invloed van een hogedrukgebied ten oosten van ons weer toe. De kans op een regen- of onweersbui is beperkt en de zon komt vaker tevoorschijn. Er staat maar weinig wind, waardoor de temperaturen in eerste instantie nog niet heel veel hoger uitkomen. Op dinsdag wordt het maximaal 21 graden in het noorden tot 26 of 27 graden in het zuiden.

Op woensdag zoekt de wind de zuidoosthoek op en wordt zeer warme lucht aangevoerd. Rond het middaguur is het op veel plaatsen al zomers warm en aan het einde van de middag worden de maxima bereikt van 26 graden in het noorden, zo'n 28 graden in het midden en een tropische 30 graden in het zuiden. Alleen op de Wadden blijft het wat koeler met zo'n 21 graden en aan de kust is 's middags kans op een zeewindje.

Tropisch warm met kans op onweer

Ook op donderdag en vrijdag blijft het warm zomerweer. Op donderdag kan het kwik nog stijgen naar 24 tot mogelijke de tropische grens van 30 graden met zeker 's ochtends nog flink wat zon, In de middag neemt de bewolking waarschijnlijk toe. Vanuit het westen volgt dan mogelijk een tijdelijke afkoeling, die gepaard kan gaan met enkele regen- en onweersbuien.

De vrijdag begint weer rustig met zonnige perioden en temperaturen die oplopen naar zomerse waarden in het binnenland. Opnieuw neemt de kans op onweersbuien later op de dag duidelijk toe, die voor een definitieve afkoeling moeten zorgen. Sommige weermodellen tonen zelfs grootschalig onweer met veel regen, maar het blijft voorlopig nog wel even afwachten of dat ook uit gaat komen. De afgelopen tijd werd de voorspelde neerslag namelijk met de dag steeds minder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.