Terug

Volg Hart van Nederland

SNEEUWBLOG | Maandag tot middaguur code oranje, NS verwacht 'mondjesmaat' treinen te laten rijden

SNEEUWBLOG | Maandag tot middaguur code oranje, NS verwacht 'mondjesmaat' treinen te laten rijden

Weerbericht

7 feb 2021, 08:28

Al dagenlang is het land er vol van. Er komt sneeuw, veel sneeuw. En daarna gaan we voor minstens een week de diepvries in. Vandaag ontwaakt Nederland in een witte wereld. En krijgt het land direct de eerste sneeuwstorm in 10 jaar over zich heen: sneeuwstorm Darcy. Volg het laatste sneeuwnieuws hier.

Update 22:55 - Vliegverkeer Schiphol heeft ook maandag nog last van winterweer

Reizigers die maandag op Schiphol een vliegtuig moeten halen, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen. De luchthaven meldt dat er maandag enkele annuleringen en vertragingen zijn, maar de meeste vertrekkende vluchten liggen nog op schema.

Op Schiphol regende het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval en harde wind. In totaal waren er zondag 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol.

Update 20:38 - Rechtszaken hof Arnhem-Leeuwarden gaan niet door vanwege winterweer

Vanwege het winterweer gaan maandag nagenoeg alle rechtszaken van hof Arnhem-Leeuwarden niet door. Dat betekent dat de rechtszaken in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle worden geschrapt, zo is op rechtspraak.nl te lezen.

"Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen", zo staat er. Iedereen die dit aangaat, wordt geïnformeerd. Andere rechtbanken laten weten dat zaken wel doorgaan.

Update 20:16 - Veiligheidsberaad: Coronaregels goed nageleefd tijdens sneeuwpret

De coronamaatregelen werden zondag tijdens de sneeuwpret goed nageleefd, constateert het Veiligheidsberaad.

"In de meeste veiligheidsregio’s is een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Dit leidde in veel gevallen tot sneeuwpret; wandelende mensen en spelende kinderen domineerden het straatbeeld. Gelukkig hielden verreweg de meeste mensen zich hierbij goed aan de coronamaatregelen", aldus het Veiligheidsberaad.

"Natuurlijk was het op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in parken wat drukker dan normaal, maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, behalve dan dat de sneeuw en de vorst wel ernstige beperkingen op het verkeer hadden en hebben. Het advies om niet onnodig op reis te gaan blijft onverkort van kracht" stelt het beraad.

Update 20:10 - Vergadering burgemeesters digitaal vanwege winterweer

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen maandag niet fysiek maar digitaal bij elkaar, vanwege het winterweer, zo laat een woordvoerster zondag weten. Het overleg is tussen 15.00 en 16.00 uur.

Op de agenda van de vergadering staat een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over demonstreren. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio hadden het OMT gevraagd om dat advies, omdat ze willen weten op welke manier demonstreren verantwoord is qua volksgezondheid in tijden van corona. Demonstreren is een grondrecht in Nederland. Justitieminister Ferd Grapperhaus is niet bij het digitale beraad aanwezig.

Update 19:01 - Geen ochtendkranten DPG Media en Mediahuis door extreem weer

Mensen met een abonnement op een krant van DPG Media en Mediahuis krijgen maandagochtend geen ochtendkrant op de mat. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media.

"Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen", aldus Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat om alle titels van DPG en MEDIA huis, zoals de Volkskrant, NRC, Telegraaf en AD.

DPG en Mediahuis zijn eigenaar van de meeste landelijke en regionale dagbladen in Nederland. De bezorging van kranten doen de bedrijven gezamenlijk. Maandag zullen zij in de loop van de dag besluiten of de verspreiding van middagkranten wel mogelijk is.

Update 18:57 - Jongeren bieden politie op Museumplein de helpende hand met ingesneeuwd politiebusje

Een aantal jongeren hebben vandaag de politie geholpen nadat een politiebusje op het Museumplein in Amsterdam vast kwam te zitten in de sneeuw. De politie stond op het plein vanwege de komst van een handvol betogers die demonstreerden tegen de coronamaatregelen.

Politiebusje in de sneeuw

Politiebusje in de sneeuw

Update 17:54 - Rijkswaterstaat: ook maandagochtend niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst. Lees hier meer.

Update 17:38 - Maandag tot 12.00 uur code oranje wegens gladheid

Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid. Dat meldt het KNMI zondag aan het eind van de middag. Zondag geldt al het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer.

Update 17:30 - NS verwacht maandag 'mondjesmaat' treinen te laten rijden

De treinen van de NS zullen maandag "mondjesmaat" rijden. Dat meldt het spoorwegbedrijf vanmiddag. Vandaag reden de treinen een groot gedeelte van de dag helemaal niet vanwege het extreme winterweer. De hevige sneeuwval en wind veroorzaakten veel storingen op het spoor.

"Een veilige en betrouwbare reis van onze reizigers en medewerkers staat voorop. Daarom hebben NS en ProRail samen moeten besluiten vandaag geen treinen meer te rijden.", meldt de NS.

"Wij kunnen reizigers op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor."

Update 18:26 - Veel basisscholen maandag dicht wegens winterweer

Een groot aantal basisscholen in het hele land blijft maandag nog dicht omdat veel docenten de scholen niet kunnen bereiken wegens het winterse weer.

Zo maakte de Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland (SKOWF), waaraan 23 basisscholen zijn verbonden, bekend dat de scholen maandag gesloten blijven. De stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA, met 22 scholen) laat eveneens weten de schooldeuren niet te openen. Ook scholen in onder meer Den Haag, Utrecht en Rotterdam laten de ouders en verzorgers van hun leerlingen weten dat de school niet open gaat. Voor sommige ouders met cruciale beroepen is er noodopvang, maar dat is lang niet voor iedereen geregeld. Zo laat de OOadA weten dat er geen noodopvang is "omdat de nieuwe corona-regels van ons verlangen om leerlingen van verschillende groepen niet te mengen".

Update 17:24 - Dak Vrijheidsmuseum Groesbeek ingezakt door sneeuwlaag

Het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is gedeeltelijk ingezakt door een grote hoeveelheid sneeuw. Volgens directeur Wiel Lenders heeft de collectie van het museum geen schade opgelopen. De brandweer werd ingezet om de sneeuw van het dak te halen.

Het museum heeft een halfrond dak in de vorm van een parachute. De constructie bestaat uit kunststof lagen met daartussen lucht. De luchtdruk in het museumgebouw houdt het dak omhoog.

Afgelopen zaterdag waren er al maatregelen genomen om het dak te beschermen tegen de grote hoeveelheid sneeuw, maar vanmorgen zakte een deel van de constructie toch in. Volgens het museum ging het om duizenden kilo's sneeuw op het dak.

Update 17:16 - Thuisbezorgd bezorgt weer in Maastricht en overweegt bezorging elders

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl gaat in verband met de beperkte sneeuwval in Maastricht daar weer bezorgen. Dat laat een woordvoerder weten. Eerder op zondag besloot Thuisbezorgd.nl de eigen koeriers in grote steden niet meer de weg op te laten gaan in verband met het weer.

In sommige grote steden, zoals Rotterdam, bekijkt de bezorgdienst hoe het weer zich ontwikkelt voordat het een besluit neemt over het weer de weg op laten gaan van koeriers.

Thuisbezorgd.nl zegt ook de komende dagen het weer in de gaten te houden en actie te ondernemen waar nodig. "Veiligheid van onze bezorgers staat daarbij voorop", zegt de woordvoerder.

Update 15:23 - KNMI neemt eind van de middag besluit over code rood

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) neemt zondag aan het einde van de middag een besluit over het waarschuwingsniveau dat maandag van kracht zal zijn. Zondag geldt voor het hele land code rood.

Kaartjes voor maandag en dinsdag heeft het KNMI voorlopig geel gekleurd, het laagste van de drie waarschuwingsniveaus. Dat is vooral gedaan om alvast een waarschuwing voor aanhoudende gladheid te geven, legt een woordvoerder uit. Wanneer code rood wordt beëindigd is nog niet besloten.

Nadat het KNMI een definitief besluit heeft genomen, zullen de GGD'en beslissen hoe het de komende dagen verder moet met coronatesten en -vaccinaties. Vanwege het weeralarm zijn alle teststraten en vaccinatielocaties zondag gesloten.

Update 14:33 - Auto's blijven van spekgladde wegen slippen

Bij Rijkswaterstaat blijven de meldingen over ongelukken en slippartijen op de weg binnenstromen. Zondagmiddag stond de teller op 165, meldt de instantie die de snelwegen beheert.

Druk is het niet op de wegen, maar de gladheid is verraderlijk en leidt er op veel plaatsen toe dat auto's en vrachtwagens hun grip verliezen. "Het blijft voornamelijk bij blikschade en voertuigen die van de weg zijn geschoven en niet verder kunnen", aldus Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder heeft mensen afgeraden de weg op te gaan, omdat het KNMI een weeralarm heeft afgegeven. Om de wegen zo begaanbaar mogelijk te maken voor mensen die toch noodzakelijke reizen moeten ondernemen door de sneeuw, rijden de hele dag strooiwagens rond. Samen hebben die tot nog toe al 24 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is bijna een derde van de totale hoeveelheid strooizout die er dit seizoen tot nog toe doorheen is gegaan.

Update 14:15 - Treinen NS gaan niet meer rijden vanwege winterweer

De treinen van NS gaan zondag de rest van de dag niet meer rijden. NS en ProRail hebben daartoe besloten vanwege het aanhoudende winterweer.

"Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden", laat NS weten. Later op de dag volgt meer informatie over het treinverkeer op maandag.

Update 14:03 - Tientallen auto's gestrand in sneeuw in Enschede

Op de Zuiderwal in Enschede moesten vanochtend en vanmiddag tientallen auto's worden bevrijd uit de sneeuw. Zelfs een sneeuwschuiver moest worden losgetrokken.

Auto's rijden zich vast in Enschede
0:57
Auto's rijden zich vast in Enschede
Update 12:44 - Wegenwacht al enkele honderden keren te hulp geschoten

De Wegenwacht is sinds middernacht al enkele honderden keren te hulp geschoten. Het gaat volgens een woordvoerder van de ANWB vooral om kapotte accu's, maar ook vastgevroren spiegels (die inklapbaar zijn maar niet meer uitklappen).

De verkeersdienst verwacht dat het zondagmiddag nog drukker wordt. Maar houdt maandag helemaal rekening met een topdrukte.

"Dan zullen er veel mensen zijn die naar hun werk moeten en toch de weg opgaan." De ANWB heeft voor maandag een kwart meer wegenwachters dan normaal ingezet.

De ANWB adviseert automobilisten: zet je auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling; smeer de rubbers in met talkpoeder; bewaar slotontdooier buiten de auto.

Update 12:35 - Sneeuwduinen van bijna een meter hoog in de Achterhoek

Het oosten van Nederland kampt met flinke sneeuwlagen. Door de harde wind zijn sneeuwduinen ontstaan van bijna een meter hoog.

Vanuit de Achterhoek en de omgeving van Arnhem en Nijmegen komen meldingen van een sneeuwdek van ruim 20 centimeter, meldt Weer.nl.

Onder meer in het Overijsselse Haarle kwam een aantal auto's vast te zitten in de sneeuw.

Update 12:27 - ANWB herhaalt: blijf thuis

De ANWB herhaalt zijn oproep om niet de weg op te gaan. Het is te gevaarlijk door de gladheid en de sneeuwval. De auto(snel)wegen zijn hier en daar slecht begaanbaar, maar ook op- en afritten zijn vaak spekglad.

"Niet verstandig om te gaan rijden", zegt een ANWB-woordvoerder.

Update 12:10 - Treinen blijven stilstaan, NS weet niet voor hoe lang

Alle NS-treinen staan zondag stil door het barre winterweer. De NS kon rond het middaguur nog niet zeggen wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. "We verwachten in de loop van de middag daar meer informatie over te kunnen geven."

Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken overal in het land storingen. Op veel plaatsen bevriezen bijvoorbeeld de wissels, doordat er sneeuw tussenkomt. "NS en ProRail werken er keihard aan om het treinverkeer waar mogelijk weer op te kunnen starten", laat NS weten. "Dit gebeurt stap voor stap op de plekken waar dit mogelijk is en nog niet in het hele land. De veiligheid van onze reizigers en collega's staat hierbij voorop."

Update 11:47 - Winterweer niet best voor trein en spoor

Treinen en sporen kunnen op verschillende manieren last hebben van kou en sneeuw, zo staat op de site van NS. Sneeuw kan zorgen voor storingen aan de elektrische installaties. Stuifsneeuw kan kortsluiting veroorzaken. Wissels kunnen vast komen te zitten.

Het weer heeft flinke invloed op het spoor, legt NS uit. Bij een rijdende trein groeit sneeuw onder de wagons soms aan tot grote brokken sneeuw en ijs. Het meeste ijs vormt zich achter het wiel en aan de leidingen die onder de trein lopen. Deze brokken kunnen losbreken als de trein gaat rijden, of als de trein over een wissel rijdt. Als ze op het spoor of in de wissels belanden, kan dat storingen veroorzaken aan de wissels of schade aan de onderkant van de (volgende) trein.

Zodra sprake is van stuifsneeuw, zuigt de ventilatie sneeuw mee in de luchtstroom. Deze sneeuw komt vervolgens terecht in de behuizing van de elektrische installaties. Ook vocht van smeltende sneeuw kan effect hebben op elektrische installaties.

NS zegt hard te werken om treinen beter bestand te maken tegen winters weer. Zo zijn de afgelopen jaren al kwetsbare onderdelen vervangen en waren er extra inspecties. Ook wordt bijtijds ingespeeld op extreme weersomstandigheden en de dienstregeling daarop aangepast.

Update 11:43 - ANWB: vooral in Overijssel spekgladde op- en afritten

In Overijssel zijn op- en afritten spekglad, meldt de ANWB rond 11.00 uur. De auto(snel)wegen zijn "zeer slecht" begaanbaar door de sneeuwophopingen. Daardoor is zelfs een strooiwagen vast komen te zitten.

In Limburg kan het ook glad zijn door ijzel. In het noordwesten van het land komen zware windstoten voor.

Op de Markerwaarddijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, geldt een inhaalverbod en is de maximum snelheid op 70 kilometer per uur gezet.

Update 10:39 - Nationaal Park De Hoge Veluwe gesloten om sneeuw

Nationaal Park De Hoge Veluwe blijft zondag gesloten vanwege de hevige sneeuwval. De sneeuw kan voor gevaarlijke situaties zorgen onder de hoge en oude bomen in het park. De directie verwacht bovendien weinig bezoekers, omdat er code rood is afgegeven en mensen dus aangeraden is om thuis te blijven.

De gemeente Rheden heeft de toegangswegen naar natuurgebied de Posbank en naar de heidevelden op het Rozendaalse Veld afgesloten. De heuvelachtige wegen zijn door de sneeuwval onbegaanbaar. Er wordt niet gestrooid omdat de natuur daar beschermd wordt en kwetsbaar is.

De dijk tussen Ophemert en Vuren in West Betuwe is ook dicht. De weg over de dijk is glad en bovendien was het er zaterdag erg druk met kijkers naar het hoge water. Meer dijkwegen zullen zondag gesloten zijn of worden, waarschuwen de waterschappen.

Update 10:43 - Darcy zorgt voor sneeuwpret, onder andere in Zutphen

Sneeuwstorm Darcy heeft Nederland bedekt onder een witte laag. Niet overal even dik, maar toch. In Zutphen maken mensen van de gelegenheid gebruikt om ouderwets te wintersporten. Snowboarden kan er blijkbaar prima!

Update 10:36 - Temperatuur in hele land onder het vriespunt

Nergens in Nederland komt het kwik nog boven het vriespunt uit. Zondagochtend rond 10.00 uur dook het kwik in heel het land onder de nul, meldt Weer.nl.

Het sneeuwgebied heeft zich sinds zaterdagavond uitgestrekt tot alle provincies. Ook in het zuidoosten is het inmiddels gaan sneeuwen. De ijzel is daar overgegaan in sneeuwval. Ook in het uiterste zuiden, in Maastricht, wordt het langzaam wit. Alleen in het uiterste noorden langs de kust en op de Waddeneilanden is het nog droog.

Nederland ontwaakte zondagochtend in een witte wereld. De sneeuwlaag is niet overal even dik. Op de meeste plekken ligt tussen de 5 en 10 centimeter, in het oosten tot 20 centimeter. Op een enkele plek is een pak sneeuw van 30 centimeter gemeten. Het noorden moet het voorlopig met de minste hoeveelheid doen, maar daar komt in de loop van de dag nog sneeuw bij.

De harde wind in combinatie met sneeuw zorgt voor sneeuwjacht. Hierdoor ontstaan sneeuwduinen die voor het verkeer gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Door de wind voelt het ook extra koud aan. De gevoelstemperatuur ligt volgens het weerbureau rond de -15.

Update 10:29 - Arriva start treinverkeer in Groningen en Friesland op

In de provincies Groningen en Friesland start Arriva de treindienst weer op. De Arriva-bussen blijven nog binnen. Normaal gesproken rijdt Arriva met 146 treinen op trajecten in het noorden, oosten en in Limburg.

Connexxion begint het treinverkeer weer op de Valleilijn (Gelderland). In de regio's Gooi en Vechtstreek, Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee, Noord-Holland Noord en Zeeland wordt de busdienstregeling zoveel mogelijk opgestart.

Update 10:28 - Vliegverkeer heeft veel last van de sneeuw

Op Schiphol regent het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval. Tientallen vluchten zijn geschrapt of vertraagd.

Volgens NH Nieuws is de Kaagbaan zodanig bedolven onder de sneeuw, dat het hele vliegverkeer tijdelijk stil is komen te liggen. De woordvoering van de luchthaven was niet direct bereikbaar voor meer informatie.

Ook Eindhoven Airport heeft last van het winterweer. De regionale luchthaven blijft zondag tot zeker 12.00 uur gesloten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen.

Update 10:05 - Politie waarschuwt: flinke boete voor niet sneeuwvrij maken auto

De politie waarschuwt op Twitter dat het flink wat geld kost als je zondagochtend wegrijdt zonder de auto sneeuwvrij te hebben gemaakt. Zo meldt de politie in Alphen aan den Rijn een bestuurder daar een fikse boete te hebben gegeven. De auto had alleen een klein schoon vierkantje op de voorruit en de zijramen waren een beetje schoongeveegd.

"Dit is dus niet de bedoeling. De voorruit en voorste zijruiten moeten helemaal vrij zijn van sneeuw. De bestuurder is bekeurd en gesommeerd de ruit sneeuwvrij te maken. Kosten: €259,- incl.", schrijft de politie.

Update 09:49 - Ook openbaar vervoer veelal plat door winterweer

Ook veel bussen en trams blijven zondagochtend nog binnen door het extreme weer, melden vervoersbedrijven.

Zo blijven in Friesland, Limburg en Brabant, in Lelystad en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden minder metro's. Het GVB heeft in de hoofdstad bovendien het tramverkeer stilgelegd, op tram 26 na.

Het busverkeer in grote delen van Noord-Holland ligt ook stil. Keolis laat zijn bussen staan in de regio's Utrecht, Twente en IJssel-Vecht.

Update 09:23 - Geen treinverkeer tot zeker 12.00 uur

Door het winterse weer rijden er in elk geval tot 12.00 uur zondag geen treinen. Dat meldt NS.

Ook daarna is het niet zeker dat het treinverkeer kan worden opgestart.

Update 09:20 - Daklozenopvang Amsterdam ook zondag overdag open

De opvanglocaties voor dak- en thuislozen in Amsterdam zijn zondag ook overdag open. Dat is besloten vanwege de barre weersomstandigheden.

Alle dak- en thuislozen kunnen vanwege de coronamaatregelen 's nachts in de noodopvang terecht. Veldwerk gaat dit weekend extra de straat op om dak- en thuislozen over te halen daarheen te gaan, meldt de gemeente.

De verruiming van openingstijden geldt voor alle opvanglocaties, behalve voor de locatie Schuitenhuis.

Update 09:12 - Tientallen auto's slippen van spekgladde wegen

Door de gladheid zijn op de vroege zondagochtend al zo'n 85 auto's van de wegen gegleden, meldt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Door het hele land zijn bomen omgewaaid en op de snelwegen gevallen. Dat gebeurde onder andere bij Bunnik op de A12.

De ongelukken leidden vooral tot blikschade. In veel gevallen ging het om slippartijen die eindigden in de vangrail. Onder meer op verschillende plekken op de A2 en de A4 raakten automobilisten van de weg. Op de verbindingsweg van de A15 naar de A4, bij Rotterdam, schaarde een vrachtwagencombinatie. Het voertuig kwam dwars op de weg te staan.

Files staan nergens, want het is heel rustig op de wegen. "We blijven met man en macht vegen en strooien om de wegen begaanbaar te maken en te houden", meldt de wegbeheerder. Die raadt automobilisten af de weg op te gaan.

Ook andere verkeersdiensten waarschuwen voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden. De ANWB meldt dat de meeste automobilisten die wel de snelweg op zijn gegaan heel langzaam rijden.

Update 08:20 - Meeste sneeuw tot nu toe gevallen in het oosten

In vrijwel het hele land sneeuwt het momenteel. Alleen in het uiterste noorden is het nog droog en in Zuid-Limburg valt neerslag in de vorm van regen en ijzel, meldt Weer.nl. De meeste sneeuw is tot nu toe gevallen in Twente, de Achterhoek en de regio Nijmegen.

Op die plekken ligt zo'n 10 tot 20 centimeter sneeuw en in de loop van de dag kan dat aangroeien tot een laag van 25 centimeter. Gemiddeld in het hele land gaat het om een sneeuwdek tussen 5 en 10 centimeter. Overigens is de hoeveelheid sneeuw door de wind moeilijk te meten. Op de ene plek ligt bijna niets en iets verderop is sprake van een meter opgewaaide sneeuw.

Nederland heeft sinds zaterdagavond te maken met sneeuwstorm Darcy. Op de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, werd zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is officieel sprake van een sneeuwstorm. Op en langs het IJsselmeer waait het nog steeds stormachtig. Door de wind zijn sneeuwduinen van plaatselijk ruim een meter ontstaan.

Zondag sneeuwt het de hele dag maar tegen de avond valt er langzaam steeds minder. In de nacht naar maandag neemt ook de wind in kracht af. De temperatuur ligt rond de -5 graden maar door de snijdende oostenwind voelt het zondag als -15.

Vanaf maandag blijft het kwik onder nul steken en krijgen we te maken met een koudegolf. Zeker tot volgend weekeinde blijft het vriezen, zowel overdag als 's nachts. In de nachten kan de temperatuur regionaal dalen tot onder de -15 graden.

Update 08:10 - Rijkswaterstaat strooide al 15 miljoen kilo zout

Vanaf zaterdag 19.00 uur heeft Rijkswaterstaat al 15.389.527 kilo zout uitgestrooid over de wegen. In totaal reden de strooiwagens sinds zaterdagavond bijna 140.000 kilometer. Dat blijkt uit de update van Rijkswaterstaat rond 08.00 uur.

Vanaf 1 oktober strooide Rijkswaterstaat 67.986.235 kilo zout. De wagens reden in totaal 868.647 kilometer.

Update 07:50 - Ongelukken, pechgevallen en bomen op snelwegen

Op snelwegen door het hele land zijn door de storm bomen terecht gekomen. Dat gebeurde onder andere bij Bunnik op de A12 richting Nijmegen.

Ook maakt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie melding van enkele ongevallen en pechgevallen in de vroege ochtend, onder meer op de A2 en de A4.

De verkeersdiensten waarschuwen voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Update 07:32 - Ook bussen rijden niet door de sneeuwstorm

Ook veel bussen rijden zondagochtend vooralsnog niet uit, melden vervoersbedrijven.

Zo blijven in Limburg en Brabant en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden er minder metro's. Busverkeer in de Zaanstreek ligt stil.

Keolis laat zijn bussen staan in de regio's Utrecht, Twente en IJssel-Vecht.

Update 06:59 - ProRail: tot zeker 10.00 uur geen treinverkeer

Tot zeker 10.00 uur rijden er zondag geen treinen in Nederland. Volgens een woordvoerder van ProRail zijn er op dit moment door het slechte weer "dermate veel storingen in het hele land dat er geen trein kan rijden".

De spoorbeheerder bekijkt de komende uren of het treinverkeer na 10.00 uur wel opgestart kan worden. "De kans is groot dat we dan kiezen voor een gefaseerde opstart", aldus de woordvoerder. Hoe die eruit ziet, kan hij nog niet zeggen. "We adviseren reizigers de reisplanner van de NS in de gaten te houden."

NS meldt ook dat het treinverkeer niet wordt opgestart, vanwege de vele storingen aan onder meer wissels en aan de infrastructuur.

Sinds zaterdagavond is het flink gaan sneeuwen en inmiddels ligt er over een groot deel van het land een laag sneeuw.

Update 01:57 - Sneeuwstorm Darcy is de eerste sneeuwstorm in 10 jaar

Op de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, is zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is volgens Weer.nl officieel sprake van een sneeuwstorm in ons land. De laatste keer dat dat gebeurde was in januari 2010.

Voor een officiële sneeuwstorm moet op een KNMI-station een uurvak lang een gemiddelde wind van tenminste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind dient gepaard gaan met sneeuwval of driftsneeuw. Dat is nu dus het geval nabij het IJsselmeer.

Door de harde wind begint sneeuw in het hele land te verstuiven en de wind trekt in de nacht van zaterdag op zondag nog verder aan. In Nijmegen en Ottersum ligt volgens Weer.nl nu 9 centimeter sneeuw en in de Achterhoek ruim 5. Ook op andere plekken, waar geen 8 beaufort is gemeten, gaat het flink tekeer en is sprake van sneeuwjacht. Mogelijk komt het vannacht op meer plekken in het noordwestelijk kustgebied tot een sneeuwstorm.

De sneeuwval begon zaterdagavond toen een neerslaggebied vanuit het zuidoosten het land binnentrok. Door de botsing van de zachte lucht uit het zuiden en de koude lucht in het noorden ontstond een actief neerslaggebied. Ook zondag sneeuwt het de hele dag en blijft die sneeuwval gepaard gaan met veel wind. Zondagavond neemt de sneeuwval af. In de nacht naar maandag neemt ook de wind in kracht af en volgt een week met koud winterweer. Er is zelfs kans op een koudegolf.

De laatste hevige sneeuwstorm dateert van 1985 toen het op 8 en 9 januari sneeuwde bij een stormachtige wind. De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm was die van 14 februari 1979. Toen duurde de sneeuwstorm 90 uur en ontstonden sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoogte. Deze eeuw was alleen op 9 januari 2010 sprake van een officiële sneeuwstorm in Hoek van Holland, Lauwersoog, Schiermonnikoog en boven het IJsselmeer.

Het is volgens Weer.nl geen toeval dat de laatste officiële sneeuwstorm alweer ruim 10 jaar geleden plaatsvond. Het klimaat warmt namelijk op en daarmee worden sneeuw en winterweer in het algemeen steeds zeldzamer. In de vorige eeuw kwam een sneeuwstorm gemiddeld eens in de 5 jaar voor, de huidige sneeuwstorm is pas de 2e van deze eeuw.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.