Terug

Volg Hart van Nederland

Storm 'Corrie' is in aantocht: alles wat je moet weten in vijf vragen én antwoorden

Weerbericht

30 jan 2022, 12:36

Nederland maakt zich op voor de eerste grote storm van het jaar. Vanaf zondagavond gaat het steeds harder waaien en vanaf maandagochtend krijgen we te maken met zware windstoten tot 100 km/uur en fikse buien. Wat kunnen we precies verwachten? Alles wat je moet weten over storm 'Corrie' in vijf vragen én antwoorden.

De storm stond al een tijdje in de weermodellen, maar veel was nog onzeker. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat het in de nacht van zondag op maandag en maandag overdag flink zou gaan waaien en nu lijkt het inderdaad tot een officiële storm te komen. Onze collega's van Weer.nl leggen uit wat ons te wachten staat.

Wanneer kunnen we storm verwachten?

In de loop van zondagavond trekt de wind vanuit het (noord)westen aan. Rond middernacht waait het vooral in de kustgebieden al stevig en tegen het eind van de nacht neemt de wind ook boven land duidelijk in kracht toe. Maandagochtend begint het in de kustgebieden dan te stormen, waarna de storm tussen 8 en 12 uur zijn hoogtepunt bereikt. Het hoogtepunt wordt in het noorden en noordwesten wat eerder bereikt dan in de zuiden en oosten.

Het KNMI heeft voor maandag code oranje in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied en code geel voor de rest van Nederland uitgeroepen. In de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af, al blijft het stevig waaien, vooral in de kustgebieden.

Hoe hard gaat het waaien? En waar waait het het hardst?

In de nacht van zondag op maandag staat er langs de kust al een krachtige tot harde wind (6 a 7 Beaufort). In de ochtend gaat het daar nog harder waaien, windkracht 8 tot 9 (stormachtig tot een volle storm). Op de Noordzee kan tijdelijk zelfs een windkracht 10 - oftewel een zware storm - komen te staan.

Wat dieper in het binnenland trekt de wind waarschijnlijk ook overal aan naar een (vrij) krachtige tot harde wind (5 tot lokaal 7 Bft). In de middag neemt de wind zoals gezegd af, maar blijft het aan de kust met 6-7 Beaufort nog lang onrustig.

Het meest verraderlijk morgen zijn waarschijnlijk de windstoten. Tijdens het hoogtepunt van de storm, dus waarschijnlijk de tweede helft van de ochtend, kunnen in de noordwestelijke helft van het land zeer zware windstoten van 90-100 km/uur voorkomen. Pal langs de (noordwest)-kust, kunnen die windstoten zelfs uithalen naar 110-120 km/uur. Boven land komen ook zware windstoten voor, met windsnelheden van 75-90 km/uur.

Gaat de storm gepaard met neerslag?

Het weerbeeld beperkt zich niet alleen tot de wind, ook valt er van tijd tot tijd neerslag. Vanaf middernacht tot in de vroege ochtend trekt een regenfront van west naar oost over het land. Op dat front kan het soms stevig doorregenen, en in het uiterste oosten is aanvankelijk zelfs nog kans op een vlok (hele) natte sneeuw.

Op een sneeuwdek hoeft men dan ook absoluut niet te rekenen. In de ochtend trekt een nieuw gebied met buiige regen van noord/noordwest naar zuidoost over het land. Bij deze buien kunnen de windstoten nog eens extra hard uithalen. In de middag wordt het geleidelijk droger, al komt er nog steeds van tijd tot tijd een bui voor. Tussendoor kan soms de zon zich laten zien.

Hoe extreem wordt het?

Er zijn nog een paar onzekerheden met betrekking tot storm 'Corrie'. Die onzekerheid zit hem dan voornamelijk in de precieze timing en de locatie van de zwaarste windstoten. Ook kunnen de windstoten nog wat lager of hoger uitvallen dan nu in de verwachting staat.

Allereest de timing. Het beeld lijkt vrij duidelijk en zoals gezegd zal de storm vooral in de ochtend huishouden. Wel kan het zo zijn dat het hoogtepunt 1 à 2 uur eerder of later bereikt wordt dan dat nu verwacht wordt. Hoewel behoorlijk waarschijnlijk is dat we met een officiële storm te maken krijgen, kunnen de windstoten nog 10 km/uur hoger of lager uitpakken.

Daarnaast speelt ook de precieze locatie van het zwaartepunt van de storm mee. De afgelopen dagen werd die vaak aan de (zuid)westkust berekend, maar momenteel geven de meeste modellen het zwaartepunt van de storm voor het noordwestelijk kustgebied. Hard waaien gaat het sowieso, en zeker in de kustgebieden!

Waarom de naam 'Corrie'?

Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Soms is door onze buurlanden al een naam gegeven aan de storm, en is in ons land geen sprake van code oranje of rood. Het KNMI stelt de namenlijst samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland).

De Britse en Ierse weerdiensten benoemen stormen al sinds 2015, om mensen bewust te maken voor gevaarlijk weer. Ook het KNMI levert elk jaar een paar namen voor de lijst aan. Dit jaar is een van die namen Corrie. De naam verwijst naar de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964: Corrie van Dijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.