Terug

Volg Hart van Nederland

Storm Corrie is vernoemd naar eerste vrouwelijke meteoroloog: 'Ze mogen míj er niet op aankijken!'

Weerbericht

31 jan 2022, 10:59

Of ze er blij mee is hangt af van de vraag of er slachtoffers te betreuren zullen zijn, maar bijzonder vindt Corrie van Dijk het wel. Naar háár werd de storm die maandag over Nederland raast vernoemd. En Corrie is niet zomaar een Corrie, ze was de allereerste vrouwelijke meteoroloog van Nederland.

Corrie (83) begon in de jaren '60 bij het KNMI als eerste vrouwelijke meteoroloog ooit, vertelt ze aan dj Rob Scheepers in De Veronica Ochtendshow. Aan één van haar collega's van toen heeft ze de vernoeming te danken. "Kees Dekker is al een tijdje gepensioneerd, maar is nog verbonden met het KNMI. De commissie die zich over de stormnamenlijst boog, constateerde dat er alleen mannen opstonden en dat kun je natuurlijk nooit goedkeuren", grapt ze. "Dus ze vroegen aan Kees of hij misschien nog een vrouwennaam wist die ze erop konden zetten en toen dacht hij aan mij."

Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Het KNMI stelt de namenlijst samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland). Het KNMI droeg voor de lijst van 2020-2021 vijf namen aan, behalve Corrie ook Eunice, Franklin, Herman en Tineke.

Vijf Nederlandse stormnamen

Geen van deze namen is uit de lucht gegrepen. Eunice dankt de naam aan onderzoeker Eunice Foot, die zich bezighield met de klimaatwetenschap. Franklin is vernoemd naar NOS-weerpresentator Frank Kroonenberg, die bovendien meer dan veertig jaar voor het KNMI werkte. Storm Herman verwijst naar voormalig KNMI-directeur Herman Bijvoet en Tineke is vernoemd naar Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.

'Ik heb geen invloed op het weer!'

Connie verkeert dus in goed gezelschap. Maar, zegt ze, ze heeft er wel een dubbel gevoel bij. "Het is een eer en het is leuk, soms lig ik dubbel van het lachen, Maar je wil niet dat een storm slachtoffers maakt. Maar ik heb geen invloed op het weer, dat heeft niemand, anders zou er nog meer ellende komen denk ik. Dus ze mogen mij er niet op aankijken!"

Corrie stopte in 1971 als meteoroloog, maar ze blijft de lucht altijd in de gaten houden, want "wat dat betreft blijf je altijd een meteoroloog". Ze kan het dan ook niet laten om tóch even te voelen hoe heftig 'haar' storm vandaag tekeer gaat. "Als het enigszins mogelijk is ga ik wel een snelle wandeling maken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.