Terug

Volg Hart van Nederland

'Storm Piet' als eerbetoon aan overleden weerman: kan dat zomaar?

Weerbericht

21 mrt 2022, 14:45

Als er weer een grote storm over ons land trekt, moet die de naam Piet krijgen. Die oproep klinkt maandag uit verschillende hoeken. Storm Piet zou een eerbetoon moeten zijn aan weerman Piet Paulusma, die zondag op 65-jarige leeftijd overleed. Een mooi idee, vindt ook het KNMI. Maar kan een volgende storm zomaar die naam krijgen?

Hoewel het KNMI het idee van een eerbetoon in de vorm van storm Piet een "mooi idee" vindt, is het niet zomaar te realiseren. Hoe zit dat? Sinds 2019 krijgen alle stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Soms is die naam al bepaald door onze buurlanden. De lijst met namen die aan de stormen wordt gegeven, worden bepaald in samenspraak met de Britse weerdienst Met Office en de Ierse weerdienst Met Éireann.

Hoe krijgt een storm een naam?

Het KNMI levert zelf ook namen aan voor die lijst. Dit jaar kwam bijvoorbeeld de naam Corrie van de hand van het Nederlandse weerinstituut. Een verwijzing naar de eerste vrouwelijke meteoroloog van het KNMI in 1964: Corrie van Dijk.

Volgens het KNMI wordt deze zomer een nieuwe namenlijst samengesteld voor het aankomende stormseizoen. De nieuwe lijst wordt op 1 september bekendgemaakt.

Storm Piet

Een mooi moment om de naam Piet aan te dragen, zou je denken, maar die zal er dit jaar nog niet tussen staan. "Komend seizoen is de P vrouwelijk, dus wellicht het jaar erna", laat het KNMI in een reactie weten op Twitter. We zullen dus nog zeker een jaar moeten wachten voordat storm Piet mogelijkerwijs over ons land trekt.

Een uitzondering maken voor Neerlands beroemdste weerman zit er helaas niet in: "We houden ons aan internationale richtlijnen", aldus het weerinstituut.

Passend eerbetoon

Zeventig procent van de Nederlanders vindt dat er een storm naar Piet vernoemd moet worden. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 3.500 Nederlanders.

Een andere passende manier om Piet Paulusma te herdenken is volgens bijna de helft van de ondervraagden het vernoemen van een straat, weg of plein naar de weerman. Een kwart van de respondenten vindt dat hij een standbeeld verdient in zijn woonplaats Harlingen. Eén op de vijf vindt dat een eerbetoon niet nodig is.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.