Terug

Volg Hart van Nederland

Tornado schokt inwoners Zierikzee: 'Je denkt dat de wereld vergaat'

Tornado schokt inwoners Zierikzee: 'Je denkt dat de wereld vergaat'

Weerbericht

27 juni 2022, 17:36

Het was flink schrikken voor de bewoners van Zierikzee maandagmiddag. Ineens raasde er een tornado door hun stad. Eén persoon kwam door het noodweer om het leven, negen anderen raakten gewond. Tal van huizen raakten ernstig beschadigd. Uren na de gebeurtenis staan de inwoners nog te trillen op hun benen.

"Ik zag een kwartier voor de tornado al een vreemde lucht", zegt één van de geschrokken bewoners tegen Hart van Nederland. "Ik had nog nooit zo'n lucht gezien en het werd steeds gekker. Er waren jongens bezig op het dak, ze waren er net op tijd vanaf. Vijf seconden nadat ze beneden waren, werd het een grote ravage. Die hebben zoveel mazzel gehad. Dit zie je normaal alleen in films."

Ruiten gesneuveld

Veel woningen hebben schade. Zo vloog er bij een ouder echtpaar iets door het raam. "Eerst werd de straat helemaal zwart van de bladeren. Er vlogen allemaal dingen door de lucht en er kwam een blok aanvliegen dat tegen het raam knalde. Ik ben me rot geschrokken", aldus het echtpaar. "Het is een puinhoop. Gelukkig is het materiële schade, wij zijn er nog."

"Ik ben zeker geschrokken", zegt een oudere vrouw die op het balkon van haar woning naar een berg bakstenen kijkt. "Je denkt dat de wereld vergaat, dat je huis instort. Het komt in één klap naar beneden. Gelukkig ben ik ongedeerd gebleven."

Huizen onbewoonbaar

Door de tornado zijn er heel wat huizen onbewoonbaar, zegt Marco van der Wel, die ongeveer vijfhonderd woningen verhuurt in de getroffen wijk. "Het is nauwelijks voor te stellen wat voor bende het hier is. Overal ligt glas. Mensen lopen ontredderd over straat. Het is de vraag of mensen die in de appartementencomplexen wonen daar kunnen overnachten. Van een aantal eengezinswoningen is al duidelijk dat dat niet kan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.