Terug

Volg Hart van Nederland

Weersverwachting: na sneeuw komt zonneschijn..?

Weerbericht

31 mrt 2022, 08:18

De eerste sneeuw, van de twee bijzondere dagen die we nu ingaan, was er vanochtend meteen vroeg bij. Een neerslaggebied, dat zich gisteravond al bij de noordwestpunt van Nederland vormde, kwam langzaam het land in en bracht meteen ook sneeuw met zich mee. Later vanmiddag en vanavond volgt vanuit het noordoosten het belangrijkste sneeuwgebied, meldt Weer.nl. Dan kan zich in het hele land een sneeuwdek vormen.

Maar ook vanochtend werd het her en der dus al wit. Begon de neerslag nog als wat motregen, vanaf het moment dat het intensiever werd, ging de neerslag meteen in sneeuw over. Vooral op auto’s en in het gras werd het vaak snel ook al wit, op de weg was goed zichtbaar dat de bodem nog warm is. Hoe hard het soms ook sneeuwde, daar smolt de sneeuw heel eenvoudig weer weg.

Regen en sneeuw

Het gebied met regen en sneeuw, dat vanochtend vroeg diagonaal over het land lag van Zuid-Holland, via Utrecht, delen van Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe naar Friesland en Groningen, trekt langzaam nog wat verder naar het zuidoosten, maar blijft boven het oosten van het land waarschijnlijk steken en begint dan geleidelijk aan te kantelen. In het noordoosten, uiterste oosten en zuidoosten blijft het daardoor af en toe regenen en sneeuwen. In het westen, midden en zuiden is het een tijdlang vaker droog, al kan daar nog wel een enkele winterse bui binnendrijven.

De noordoostelijke wind trekt aan, aan zee tot vrij krachtig of krachtig en later in het noordelijke kustgebied tot af en toe hard. In het oosten en zuidoosten is het lange tijd duidelijk rustiger. Vanaf de tweede helft van de middag begint het deel van het neerslaggebied boven het noordoosten naar het zuidwesten te trekken. Omdat tegelijkertijd koudere en ook drogere lucht binnenstroomt, gaat de neerslag helemaal in sneeuw over. In de eerste helft van de avond sneeuwt het al in de noordelijke helft van het land, in de tweede helft van de avond en in de nacht dringt de sneeuw ook tot over het zuiden van het land door. Het kan dan af en toe behoorlijk doorsneeuwen.

Veel wind

Verder valt de wind op. Die trekt nog meer aan. Boven land komt een vrij krachtige tot krachtige (kracht 5 tot 6) en aan zee een harde tot in het Waddengebied stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8. Verder komen windvlagen voor met snelheden tot 60 of 70 kilometer per uur in het binnenland en 85 kilometer per uur in het Waddengebied. De combinatie van de wind, de temperaturen rond het vriespunt en de sneeuwval maakt dat je af en toe van sneeuwjachten kunt spreken. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat er, zodra zich een sneeuwdekje heeft gevormd, hier en daar ook wat stuifsneeuw komt.

Uiteindelijk kan zich in het grootste deel van het land een sneeuwdek van tussen 4 en 8 centimeter opbouwen. In de hogere delen van Nederland is het waarschijnlijk nog wat meer, in gebieden waar de wind over het water waait wat minder, zoals in het Waddengebied en in de Kop van Noord-Holland. Verder is de bodem de komende nacht zover afgekoeld, dat de sneeuw ook weer op de weg kan blijven liggen. Op uitgebreide schaal kan het dan ook tot gladheid komen waarvan het verkeer hinder kan ondervinden.

Morgen in het zuidoosten nog sneeuw

Sneeuwt het morgen aan het begin van de ochtend nog op veel plaatsen, in de loop van de ochtend trekt de sneeuw zich naar het zuiden terug. In het westen en noorden wordt het als eerste droog en daar kan later op de dag ook de zon af en doorbreken. In het zuiden en vooral zuidoosten van het land kan het nog een groot deel van de dag doorsneeuwen, waarbij het sneeuwdek in de Limburgse heuvels verder doorgroeit.

Na morgen is het snel weer gedaan met de sneeuw in Nederland. In de nacht naar zaterdag gaat het, vooral op de plaatsen waar het mooi opklaart, enkele graden vriezen, tot -3  graden aan toe. Zaterdag overdag breekt overal de zon door en lopen de temperaturen op tot tussen 7 en 9 graden. Dan is ook de laatste sneeuw zo weer weg. In de nacht naar zondag gaat het licht en heel lokaal matig vriezen, met temperaturen tot -5 graden. Zondag drijft vanuit het noordwesten weer wat meer bewolking binnen. Toch komt de zon er nog steeds behoorlijk door en blijft het overal droog. Het wordt dan 7 tot 10 graden.

Nieuwe week wisselvalliger

In de nieuwe week gaat het kwik nog wat verder omhoog. De vorst uit de nacht verdwijnt, overdag kan het weer 11 of 12 graden worden. Omdat storingen ons veel makkelijker dan in voorgaande weken kunnen bereiken, wordt het tevens een stuk wisselvalliger.

Beeld: Erik Bronkhorst

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.