Terug

Volg Hart van Nederland

Wintertijd begint boterzacht: lokaal kan het wel achttien graden worden

Wintertijd begint boterzacht: lokaal kan het wel achttien graden worden

Weerbericht

29 okt 2021, 10:43

Dit weekend is het weer zover: de wintertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag om 3.00 uur, zet Nederland de klok een uur achteruit. Het zou toepasselijk zijn geweest als het weerbeeld winters is met vorst, maar dat is zeker niet het geval. Met een graad of 11 is het zeer zacht en zondag overdag kan het volgens Weer.nl lokaal 18 graden worden! Het is daarbij volop herfstweer met bewolking, veel wind en (onweers)buien. 

Na een zonnige start neemt in de loop van vanmiddag de bewolking toe. Eerst nog hoge sluierbewolking, maar later vanmiddag komt er dikkere bewolking en in Zeeland kan dan al de eerste regen vallen. Het is het begin van een weersverslechtering die dit weekend plaatsvindt. Vandaag is het nog eventjes bijzonder zacht met 16 tot 19 graden.

Front zwabbert dit weekend over ons land

Later vandaag komt een koufront ons land binnen en deze blijft dit weekend boven ons land zwabberen. Omdat het front in eerste instantie niet doortrekt, blijft zachte lucht in ons land aanwezig. Zo wordt het morgen een graad of 14 en zondag kan de temperatuur nog wat verder oplopen tot maximaal 18 graden in Limburg! Het weerbeeld is herfstachtig met veel bewolking en af en toe regen. Zondagmiddag trekken stevige buien over het land en daarbij is kans op onweer. Verder staat er veel wind, aan zee zondag een windkracht 7.

Dubbele cijfers

Tijdens het terugzetten van de klok is het zeer zacht met temperaturen in de dubbele cijfers. Kouder dan 10 graden wordt het niet volgens de huidige berekeningen en op verschillende plaatsen blijven de minima steken rond 12 graden. Normaal is het 6 of 7 graden in de nacht.

Recordwarm verliep de overgang naar de wintertijd in 2005. In De Bilt werd het niet kouder dan 13,8 graden en daarmee was het niet eens de koudste plek van het land. Vlissingen noteerde samen met Rotterdam en Hoek van Holland een minimum van 14,9 graden!

Winterweer tijdens wintertijd

Natuurlijk zijn er ook jaren waarin het wel degelijk winterweer was tijdens het verzetten van de klok. Vooral in de vorige eeuw kon het soms al opvallend koud zijn eind oktober. Zo daalde de temperatuur tijdens de laatste zondag van oktober in 1920 tot -6,7 graden in het Drentse Eelde. In De Bilt vroor het 3,0 graden. Nog iets kouder was het op 29 oktober 1922. Tijdens deze nacht waarin de klok werd verzet koelde het in De Bilt af tot -4,3 graden en in Eelde tot -6,9 graden. Een dag later viel al de eerste sneeuw.

Een stuk recenter, in 2012, was het ook behoorlijk koud. Weerstation Twenthe noteerde matige vorst op 28 oktober met -6,4 graden.

Na het weekend frisser, maar niet koud

Komende week blijft het wisselvallig met vooral in de kustgebieden buien, soms met onweer. In het binnenland is het vaak droog en daar laat de zon zich wat vaker zien. Maandag is het eventjes onstuimig herfstweer met aan zee een stormachtige wind en zware windstoten. Daarna wordt het rustiger, maar draait de wind naar de frisse noordwesthoek. De middagtemperaturen komen tussen 10 en 12 graden uit en dat is iets aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Tijdens opklaringen koelt het ’s nachts regionaal af tot dicht bij het vriespunt met vorst aan de grond. Koud herfstweer, met middagtemperaturen onder 10 graden en ’s nachts vorst op normale waarneemhoogte, zit voorlopig niet in de verwachting.

 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.