Terug

Volg Hart van Nederland

Zondag en maandag waarschijnlijk opnieuw storm, is het nu de beurt aan 'Franklin'?

Weerbericht

19 feb 2022, 17:51

Eunice is pas net overgewaaid, maar een volgende storm dient zich mogelijk al aan. Zondag en maandag staan opnieuw in het teken van harde windstoten. Als Nederland, Engeland of Ierland dan code oranje afgeeft, is storm 'Franklin' een feit.

Weer.nl meldt dat de windstoten de komende twee dagen niet zo heftig zullen zijn als tijdens Eunice. Maar ze zullen zwaar genoeg zijn om opnieuw schade te kunnen veroorzaken. In de video hierboven zie je een deel van het spoor van vernieling dat Eunice door Nederland trok.

Windsnelheden zondag

Zondag valt er niet alleen veel regen, er staat in de ochtend en middag al een stevige wind. Aan zee kunnen windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voorkomen. Het stormachtige weer heeft te maken met een groot lagedrukgebied dat vanaf het Verenigd Koninkrijk richting Denemarken trekt.

Wanneer 's avonds een pittig koufront overtrekt neemt in het hele land tijdelijk de kans op (zeer) zware windstoten toe. Boven land kunnen dan windstoten tot 100 kilometer per uur optreden, aan zee mogelijk tot 120 kilometer per uur. Ook is dan langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied waarschijnlijk sprake van een volgende officiële storm. Wellicht wordt zelfs even een windkracht 10 gemeten.

Maandag opnieuw zware windstoten

In de nacht naar maandag verdwijnen de zwaarste windstoten, maar aan zee staat nog lange tijd een windkracht 8 à 9 met windstoten van tussen de 90 à 100 kilometer per uur. In de loop van de ochtend nadert vanuit het noordwesten een nieuw storm, met wederom zware tot zeer zware windstoten.

Boven land staat dan op veel plekken een krachtige wind met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee komt het dan opnieuw tot storm met windstoten van mogelijk 120 kilometer per uur.

Na Eunice nu Franklin?

Het is volgens Weer.nl nog niet zeker of de naderende storm ook een naam krijgt. Maar mocht er in Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland vanwege de harde wind code oranje worden afgegeven, dan krijgt de storm de naam 'Franklin'.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.