112
10 okt 2019, 11:02
Zedendelinquent Ronald van Z. werkte 'zeker anderhalve maand' aan zijn ontsnapping. De tbs'er uit de Pompekliniek in Nijmegen ging er vorige week vrijdag vandoor tijdens een begeleid fietstochtje. Na zijn ontsnapping zocht hij contact met Omroep Gelderland. De regionale omroep en Ronald van Z. wisselde een aantal mails uit. In een van de berichten beschrijft Van Z. hoe hij zich voorbereidde. Hij verzamelde geld in door steeds te pinnen tijdens verlof. Uiteindelijk had hij 500 euro. Vervolgens prepareerde hij de fiets waarmee hij op verlof ging, alvorens hij vertrok. Met een smoes wist hij, buiten het zicht van de medewerkers, een fietstas vol spullen aan de fiets te hangen. Hij nam kleren, een kaart en eten mee. "Toen ik de fiets terug het fietsenhok inzette, zat er een fietstas op gevuld met kleren, een kaart en eten", schrijft Omroep Gelderland op basis van de mailwisseling.
De ontsnapping tijdens het fietsverlof en uit beeld verdwijnen bleek vervolgens lastig. De begeleidster hield hem goed in de gaten tijdens de fietstocht. Op de weg terug naar de Pompekliniek slaat hij rechtsaf. "Ze is mij achterna gefietst. Die meid heeft pit, ik had er best veel moeite mee om van haar los te komen. Gelukkig reed ik een bospad door en zag ik op een gegeven moment een gat waar ik doorheen kon met de fiets. Dit deed ik en zij reed mij voorbij." Lees ook: 'Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. wil onderhandelen over terugkeer' Volgens de tbs'er kreeg hij voor de ontsnapping tips van twee medebewoners van de Pompekliniek. "Eén zat bij mij op de afdeling, die heeft mij handige tips gegeven. Een ander zit op een andere afdeling, maar die heeft mij ook handige tips en trucs geleerd."
Uiteindelijk komt Van Z. in Parijs terecht. Het is onduidelijk hoe de tbs'er daar is gekomen. Hij wordt woensdagavond om 18.45 uur aangehouden in een internetcafé. Vlak daarvoor stuurt hij een laatste mail naar Omroep Gelderland. Daarin vraagt hij om contact met zijn moeder. Van Z. heeft geld nodig. De regionale omroep schrijft dat er op geen enkel moment hulp is geboden aan Ronald van Z. Lees ook: Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. opgepakt in Parijs Omroep Gelderland heeft de politie niet op de hoogte gebracht van het contact met Van Z. Volgens de organisatie zeiden de politie en zijn advocaat vanaf het begin dat de tbs'er niet acuut gevaarlijk zou zijn. Hij heeft een laag risicoprofiel. Dit was voor de omroep reden om de bron te beschermen. Als hij wel acuut voor gevaar zou zorgen, dan had de hoofdredactie een andere afweging gemaakt.
Het Openbaar Ministerie verwacht dat Ronald van Z. binnen een week door de Franse justitie naar Nederland wordt gestuurd. Het zou langer kunnen duren als de tbs'er zich verzet tegen overlevering. Maar dat verwacht zijn advocaat Job Knoester niet. Het is nog niet duidelijk waar Van Z. wordt opgesloten als hij weer terug is in Nederland. Raadsman Knoester denkt dat het "geen goed idee" is als de man teruggaat naar de Pompekliniek. "Medegedetineerden zijn natuurlijk boos op hem omdat hun door zijn actie allerlei beperkingen zijn opgelegd. Ook is de relatie tussen mijn cliënt en de kliniek verstoord." Volgens de advocaat heeft Van Z. zichzelf geen dienst bewezen door te ontsnappen. "Alle tbs-klinieken hebben een wachtlijst. Het kan zomaar gebeuren dat hij nu tijdelijk in een gewone gevangenis moet wachten totdat hij weer naar een kliniek kan. Hij heeft heel veel vrijheid verloren en het duurt minstens een jaar voor er mogelijk weer iets verandert." Volgens TBS Nederland mag een ontsnapte tbs'er in ieder geval een jaar lang niet meer op verlof.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.