Terug

Volg Hart van Nederland

'Kinderen snappen dondersgoed wat oorlog is, ouders moeten er niet omheen draaien'

'Kinderen snappen dondersgoed wat oorlog is, ouders moeten er niet omheen draaien'

Oekraïne

25 feb 2022, 14:55

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne staan de kranten en tv-programma's er vol van. Ook kinderen worden daardoor geconfronteerd met bloederige, soms traumatiserende beelden. Hoe ga je hier met je eigen kinderen mee om? "Kinderen voelen veel meer aan dan ouders doorgaans inschatten", waarschuwt orthopedagoog Danielle Bax-Goedhart.

"Wat er gebeurt in Oekraïne heeft emotionele impact op volwassenen maar zeker ook op kinderen. Zij voelen spanning bij de ouder haarfijn aan", aldus Bax-Goedhart. "Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het wijs zijn om als ouder duidelijkheid te geven over wat er in Oekraïne gebeurt. Zeker als het veel vragen stelt of zich zorgen maakt."

Fantasiefase

Jongere kinderen zitten tot ze 6 of 7 zijn in de 'fantasiefase'. "Zij nemen dingen veelal voor waar aan." Je kan kinderen dan beter afschermen van het nieuws. "Ze kunnen dit nog niet bevatten."

Houd het simpel

Zodra kinderen zeven jaar en ouder zijn wordt het een ander verhaal, legt Bax-Goedhart uit. "Dan geldt wat mij betreft het motto: draai er niet omheen maar houd het simpel. Waarom doet Poetin dit? Omdat Poetin graag de baas speelt en meer land wil hebben. Wat eventuele economische of strategische overwegingen zijn doet er niet toe, kinderen kunnen dat vaak nog niet overzien of begrijpen."

"Ouders kunnen de veiligheid van het kind benadrukken." Zo geeft Bax-Goedhart om op Google Maps te laten zien dat het heel ver weg is en het kind veilig is. "Sommige ouders hoor ik zeggen: 'je kunt je kind niet beloven dat het veilig is want wie weet wat er nog allemaal gebeurt'. Ik adviseer om die gedachten niet te delen met een kinderbrein. Als een kind niet meer kan leunen op het vertrouwen van de ouder is het heel lastig zich staande te houden in deze tijd. De ouder is het baken voor een kind. Als die vertrouwen heeft, dan zal het kind dat ook voelen."

Perspectief

Tenslotte is het belangrijk om ‘lichtpuntjes’ mee te nemen in het verhaal, aldus Bax-Goedhart. "Dit geeft hoop en perspectief. Bijvoorbeeld: de grote bazen van alle landen in Europa hebben nu straf bedacht voor Poetin zodat hij beter gaat nadenken. Of noem dat er gelukkig organisaties zijn zoals het Rode Kruis die wanneer het kan geld gaan inzamelen voor de kinderen daar. Misschien kun je zelf een actie bedenken, je zorgen of verdriet omzetten in iets doen voor een ander kan heel helend werken."

ANP Expert Support/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.