Persoonlijke verhalen
25 nov 2022, 19:50
De Ambachtsacademie dreigt bij het verdelen van de subsidies buiten de boot te vallen. En dat terwijl Nederland een schreeuwend tekort heeft aan vakmensen. "Doodzonde" zegt Elrie Bakker van de academie. "Wij leiden mensen op met échte beroepen die iets doen met hun handen. Als het zo doorgaat is er straks niemand meer over die onze schoenen, meubels of kleren repareert."
De vakopleiding heeft vanaf 2017 ruim honderd zelfstandige ambachtslieden op de markt gebracht. Ze leiden 50-plussers in de praktijk op tot onder andere glazenier, pianostemmer, fietsenmaker, rietdekker en parketteur.
Gina van Loon uit Spaarndam stopte op haar 52ste met haar beroep in de thuiszorg en kreeg via de ambachtsacademie een opleiding als kleermaker. Aan Hart van Nederland vertelt ze "Ik zit al mijn hele leven achter de naaimachine, maar dan voor familie en vrienden." De academie heeft geen schoolgebouw, leerlingen worden rechtstreeks gekoppeld aan een vakman. Zo kon Gina terecht bij kleermaker Yavuz Okur die haar de kneepjes van het vak leerde.
"Na 1,5 jaar in de opleiding ben ik nu in juni mijn eigen bedrijf begonnen. Ik ben nu officieel kledingreparateur. Ik maak dus geen blouses of broeken, maar repareer wel een scheur in je broek of een rits die kapot is neem ik in." legt Gina uit. "Ik zou het eeuwig zonde vinden als de academie moet stoppen. Ik heb een nieuwe kans in het leven gekregen."
In 2017 gaf het ministerie van Sociale Zaken groen licht voor het opzetten van de Ambachtsacademie. De stichting kreeg 5 miljoen euro subsidie en de opdracht opleidingen te ontwikkelen en ambachtslieden op te leiden.
Elrie Bakker luidt de noodklok. Het is nu of nooit om aan de bel te trekken. "Sinds april nemen we geen leerlingen meer aan, omdat het geld op is.”
Onderwijsminister Dennis Wiersma wil wel in gesprek met de academie over een 'creatieve' oplossing. Hij wil kijken of het "het principe wat zij daar hebben bij de Ambachtsacademie te combineren is in het gewone onderwijs", zegt de bewindsman.
Maar na vijf jaar geld van de overheid "loop je tegen regels aan", legt Wiersma uit, die als Kamerlid zelf jaren geleden ook geld regelde voor de Academie. "Dus we moeten kijken en creatief zijn over: hoe kunnen we dat goede toch behouden."
Simpelweg de financiering doorzetten zit er waarschijnlijk niet in. Maar Wiersma wil wel kijken hoe het concept in het gewone mbo-onderwijs kan worden vermengd.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.