Terug

Volg Hart van Nederland

Deze boot vaart voor het eerst mee in botenparade Pride: 'We staan hier, en staan nog steeds'

Persoonlijke verhalen

5 aug 2022, 23:11

Na twee coronajaren is het zaterdag weer zover: de wereldberoemde Canal Parade tijdens de Pride in Amsterdam. Dit jaar varen twintig van de totaal tachtig boten voor de eerste keer mee. Zo ook de boot met LHBTIQ+-vluchtelingen en de boot met verstandelijk gehandicapten die binnen de LHBTIQ+-gemeenschap vallen.

Voor beide groepen is of was het moeilijk om te uiten wie ze zijn, omdat ze worden gediscrimineerd in hun thuisland of onzichtbaar zijn in de samenleving. Luke Korlaar, hoofd Asiel en Bescherming bij vluchtelingenorganisatie UNHCR Nederland, zegt over LHBTIQ+-vluchtelingen dat de Pride ze een podium biedt om de vrijheid te kunnen vieren die ze in Nederland hebben gevonden.

"Deze mensen zijn specifiek gevlucht omdat ze vanwege hun geaardheid niet veilig waren in hun land van herkomst", aldus Korlaar tegen Hart van Nederland. "In sommige landen kun je nog vervolgd worden of heb je zelfs de doodstraf. Het is goed dat ze hier eindelijk kunnen zijn wie ze willen zijn."

Samen vrijheid vieren

Armen Melkonian woont sinds 2015 in Nederland. Daarvoor woonde hij in Syrië, maar omdat zijn streng christelijke familie niet accepteert dat hij homo is, zag hij geen andere uitweg dan het land te ontvluchten. "Ik besefte me dat ik in Syrië geen toekomst meer had. In Nederland kan ik mezelf zijn en voel ik me veilig", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Nadat hij uit de kast kwam, was het leven in Aleppo levensgevaarlijk, vertelt hij. "Homo zijn is strafbaar. Als je op straat hand in hand loopt of kust, wordt je meteen opgepakt. En als je al uit de gevangenis komt, dan wil je familie je niet meer. Veel mannen zijn undercover homo, maar ik wilde dat dubbele leven niet. En toen de Islamitische Staat kwam werd Aleppo nog heftiger voor alle homoseksuelen. Mensen werden meteen doodgemaakt, van hoge gebouwen naar beneden gegooid en daarna gestenigd."

Armen is dolblij dat hij tijdens Pride zichzelf kan zijn. "Hier sta ik met mijn medelanders samen onze vrijheid te vieren, dat geeft een heel bijzonder gevoel. We staan hier en staan nog steeds. Ik heb wel meegelopen bij protesten en op de kade gestaan, maar dit is de eerste keer dat ik meevaar op de boot."

Verstandelijk gehandicapten

Ook Arnold Broekhoff wil tijdens de Pride laten zien dat zijn groep niet vergeten mag worden. Na twee hersenvliesontstekingen is hij verstandelijk gehandicapt geworden. Zaterdag vaart hij mee op de Onbeperkt Trots boot, een boot met verstandelijk gehandicapten die binnen de LHBTIQ+-gemeenschap vallen.

Deze mensen zijn volgens de initiatiefnemers een onzichtbare groep die vaak hun leven lang strijden voor dubbele acceptatie. Ongeacht hun beperking, willen ze net als ieder ander meedoen en een betekenisvol leven leiden, luidt het statement.

"We worden niet altijd begrepen", legt Arnold uit aan Hart van Nederland. "Als je iets moeilijk onder woorden kunt brengen, dan willen we graag dat de begeleiders ons daar de handvaten voor geven. Maar toen ik uit de kast kwam, begrepen mijn begeleiders niet waarom ik daar aandacht voor wilde. Maar ik wil juist die zichtbaarheid houden om mezelf te kunnen blijven. Daarom is de Pride nog steeds hard nodig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.