Persoonlijke verhalen
15 apr 2021, 19:01
Ruim een miljoen Nederlanders stemden woensdagavond af op de laatste aflevering van de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Maar hoe keken inwoners van het bewuste dorp naar de documentaire?
Alex Westerbeek, het broertje van de barman bij wie één van de kinderen zich op de die ene avond in 2019 meldde, kan zich de periode nadat het nieuws over de kinderen bekend werd in het nieuws nog goed herinneren. "Ik kreeg opeens telefoon met de boodschap dat m'n broertje op tv was en dat er iets heftigs aan de hand was in Ruinerwold. Daarna wilde iedereen weten wat er gebeurde in het dorpje."
"We hebben met open mond naar gekeken", stelt Westerbeek. "Je ziet opeens wat er allemaal is gebeurd in de boerderij. De beelden waren nog schokkender dan het verhaal zelf. De blikken in de ogen van de kinderen, dat vond ik heel bizar. Je verwacht niet dat zoiets gebeurt, laat staan in dit dorpje."
Alex' reactie komt overeen met de mening van andere dorpelingen. De gevoelens die overheersen: totale afschuw, ongeloof en medelijden met de kinderen en wat ze allemaal hebben moeten doorstaan. Vooral het videofragment waarin één van de meisjes hardhandig van een stoel wordt geduwd, staat bij veel mensen op het netvlies gebrand.
Sommige Ruinerwolders willen de documentaire liever helemaal niet zien. Te heftig om kijken, zegt een inwoonster. "Het is toch afschuwelijk wat er met die kinderen is gebeurd? Zo'n man is gewoon niet goed. Als je geestelijk gezond bent, ben je niet in staat zoiets te doen met je kinderen."
Inwoners vinden het niet te geloven dat vader Gerrit Jan van D. in maart is vrijgekomen. De kinderen geven de juridische strijd nog niet op en spannen een civiele procedure aan. Een beslissing die in Ruinerwold breed wordt gedragen. "Hij is niet zo gek als hij voorgedaan heeft", laat een inwoner weten. "Het recht moet spreken."
"Gruwelijk," reageert een mevrouw. "Het is toch echt vreselijk wat die man heeft geflikt." De rillingen lopen haar over de rug als ze dit vertelt. "Het is een zieke man, dus het blijft natuurlijk moeilijk. Maar ik heb meer medelijden met de kinderen, wat ze allemaal mee hebben moeten maken. Dus ik begrijp dat ze doorstrijden. Ze zijn voor hun leven getekend."
Alex Westerbeek vindt het goed als de vader alsnog aansprakelijk wordt gesteld. "Er is toch wel heel wat gebeurd, als je naar de documentaire kijkt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.