Persoonlijke verhalen
8 nov 2023, 17:45
Lara van Barneveld (48) uit Enschede vond altijd veel troost in een sprookjesachtig verhaal over haar adoptie. Dat was gebaseerd op wat het weeshuis daarover had verteld. Maar een paar jaar geleden kwam Lara erachter dat het heel anders is gegaan. Nu zet ze alles op alles om haar biologische moeder te vinden. Haar hoop is gevestigd op een advertentie in de krant.
"Mijn adoptieouders is verteld dat het weeshuispersoneel in India 's ochtends de deur opendeed en een doosje op de stoep zag staan. In het doosje lag ik, een schattige baby van amper een dag oud", vertelt Lara. "En toen ik klein was stelde ik me voor dat ik de dochter van een Indiase prinses was die mij om de een of andere reden niet kon houden."
Maar als Lara andere mensen uit hetzelfde weeshuis spreekt, komt ze erachter dat ze allemaal hetzelfde verhaal hebben gekregen. "Dat verhaal klopt dus niet, want we kunnen nooit allemaal in een doosje voor het weeshuis zijn gevonden." Sindsdien is Lara met man en macht op zoek naar haar biologische ouders in India.
Bij adopties uit het buitenland worden vaak fouten gemaakt omdat het systeem fraudegevoelig is. Een bekend voorbeeld hiervan is het verhaal van de adoptienon Gertrudis Kuijpers. Ze wordt beschuldigd van honderden illegale adopties:
Lara begrijpt wel waarom het weeshuis het vondelingverhaal aan adoptieouders vertelde. "Het maakte het misschien makkelijker om adoptieouders voor ons te vinden. En ik ben heel blij dat ik geadopteerd bent, dankbaar ook", vertelt ze. Daar heeft ze goede reden voor. De meeste kinderen kwamen later in de prostitutie terecht, als ze het weeshuis al overleefden.
Maar ze is ook boos dat ze hebben gelogen. "Het maakt het voor ons heel moeilijk om erachter te komen waar we vandaan komen. Mijn adoptie loopt als een rode draad door mijn leven. Steeds weer komt het terug en zijn er momenten dat ik denk of droom of hoop. Wie zijn mijn biologische ouders? Leven ze nog?”
Op aanraden van de andere adoptiekinderen uit het weeshuis gaat ze op zoek naar familieleden via een DNA-databank en dat werpt z'n vruchten af. Ze vindt twee achterneven die in Amerika wonen. Ze kennen elkaar niet, want ze komen uit verschillende families. Ze gaan beiden voor Lara op onderzoek uit.
De ene neef stuit meteen op problemen. "Hij kwam niet verder bij zijn ouders. Misschien is mijn adoptie een groot familiegeheim, willen ze er niet over praten of weet niemand ervan." De andere neef heeft meerdere familieleden voorzichtig gevraagd of ze iets weten, maar ook dat loopt op niks uit.
Gelukkig komt er later nog een DNA-match uit de databank. "Een oom, ook uit Amerika. Zijn oma is de zus van mijn oma." Het is alsof ze een stukje van haar biologische familie al terug heeft gevonden, ook al zijn ze verder van haar verwijderd. "Ik heb een ontzettend mooie band met hem opgebouwd. Ik ben al drie keer naar hem toe geweest en ga over drie weken weer."
Die oom helpt haar ook met zoeken naar haar ouders. "Hij kwam met het idee om een detectivebureau in te schakelen in Mumbai om te zoeken naar mijn moeder. De vraag wie zij is, is altijd gebleven." Deze week komt er een advertentie in de Mumbai Times met een foto van Lara als baby. "Iedereen wil z'n moeder leren kennen. En als ik dadelijk mijn biologische ouders gevonden heb, is het echt een sprookje."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.