Persoonlijke verhalen
3 mrt 2022, 23:41
Vier weken geleden reisde de ernstig zieke Peter van Straalen uit het Brabantse dorpje Gerwen naar Moskou voor een stamceltransplantatie, in een ultieme poging zijn leven te redden. Hij had geen idee dat hij in een grimmige oorlog tussen Rusland en Oekraïne terecht zou komen. "Peter is nu te verzwakt om terug te kunnen", zegt broer Paul donderdag tegen Hart van Nederland.
Paul en zijn broer Hans reisden beiden af naar Moskou om hun zieke broer Peter te helpen. Paul is na twee weken in Moskou terug naar Nederland gegaan, Hans loste hem af en is nu dus nog in Rusland. "Je gaat dan wel met een dubbel gevoel weg. Toen ik weg was en thuiskwam, dacht ik wel: had ik moeten blijven?", vraagt Paul zich af.
Peter heeft MS, al twintig jaar. Stap voor stap gaat hij achteruit. Een stamceltransplantatie zou wel eens een doorbraak in zijn herstel kunnen opleveren, maar die behandeling is alleen in Moskou te ondergaan. Daarom ligt Peter nu, samen met acht andere Nederlandse MS-patiënten, in de kliniek in Moskou. Met weinig perspectief om daar snel weg te komen. "Het grootste nadeel voor de Nederlanders die daar liggen, is dat ze niet zomaar terug kunnen. De meesten van hen zijn zonder familie", weet Paul.
Na een stamceltransplantatie moet iemand maanden herstellen. De patiënten die in Moskou worden behandeld, kunnen al wel eerder terug naar Nederland, maar ze zijn op dat moment dan wel heel zwak. "Met de bus naar de grens gaan is daarom lastig, want je weet niet hoelang het daar duurt voor je verder mag", zegt voorzitter Jan van Amstel van de MS Vereniging Nederland.
Volgens Van Amstel werkt het ministerie van Buitenlandse Zaken momenteel aan een oplossing. "Mogelijk kunnen deze mensen alsnog vliegen, via Turkije." Dat beaamt Paul: "Via Turkije is de vlucht met zo min mogelijk reisbewegingen, want mijn broer is te zwak om veel over te moeten stappen."
De datum dat Paul zijn twee broers weer in de armen kan sluiten, lijkt vooralsnog dinsdag 8 maart te zijn. Van de anderen is onbekend wanneer zij voldoende op krachten zijn om terug te kunnen komen. Van Amstel "heeft de indruk" dat de patiënten momenteel nog veilig zijn in Moskou. "Maar je weet natuurlijk niet wat de situatie gaat brengen, of bijvoorbeeld de grenzen helemaal dichtgaan en ook hoe Rusland om zal blijven gaan met westerlingen daar."
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.