Persoonlijke verhalen
16 juni 2022, 09:49
Na de aangifte wegens verkrachting tegen Danny de Munk regent het negatieve reacties richting het vermeende slachtoffer. De vrouw moet het op sociale media flink ontgelden, van mensen die haar verhaal niet geloven. Een herkenbaar verhaal voor Melissa van der Meer uit Heinenoord. Jarenlang werd zij misbruikt door haar opa. Toen zij naar buiten trad met haar verhaal, geloofden meerdere familieleden haar niet.
Jaarlijks krijgen duizenden jongeren, vrouwen en mannen te maken met seksueel overschrijdend gedrag. De gevolgen zijn voor ieder slachtoffer anders en het gaat vaak gepaard met gevoelens van verdriet, angst, schaamte, schuld en boosheid.
Melissa springt voor het slachtoffer in de bres. "Het misbruik vindt vaak plaats door een persoon die dicht bij je staat. Het niet geloven van een slachtoffer maakt het alleen maar erger. Familie en vrienden moeten je juist steunen." vertelt ze aan Hart van Nederland.
Zelf werd ze jarenlang, van haar achtste tot haar elfde, misbruikt door haar opa. "Ik vond het verschrikkelijk, maar kon er als kind niets tegen doen. Mijn vader en moeder geloofden me - gelukkig - maar veel andere familieleden niet. De familie is daardoor verscheurd."
Van der Meer was niet de enige die in haar familie werd misbruikt door haar opa. Die verhalen kwamen pas naar buiten toen ze meedeed aan een tv-programma genaamd Misbruikt. Waarschijnlijk zijn nog meer kinderen in haar familie misbruikt, maar niemand wilde getuigen tijdens de zaak van Melissa.
Melissa dacht destijds dat ze het trauma al lang verwerkt had. "Pas jaren later kwam ik erachter dat het nog vast in mijn lichaam zat. Verkracht of misbruikt worden is erg, maar een slachtoffer niet geloven is misschien nog wel erger."
Het kan helpen om een fysiek gesprek te voeren met de dader, meent Melissa. "Een ervaring met seksueel misbruik is niet alleen een traumatische gebeurtenis voor jou, maar ook voor de mensen om je heen is het lastig te verwerken. Nu geef ik therapie om andere slachtoffers te helpen."
Volgens De Telegraaf onderzoekt de zedenpolitie op dit moment een aangifte tegen Danny de Munk wegens verkrachting. Een vrouw zou op 27 mei naar de politie zijn gestapt en hebben verklaard dat zij vijftien jaar geleden tegen haar wil seksuele handelingen moest verrichten bij de zanger. De artiest had op dat moment de hoofdrol in musical Ciske de rat.
De Munk ontkende dinsdag via zijn advocaat Royce de Vries de aantijgingen aan zijn adres. Hij zei zich nog nooit schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, "laat staan aan strafbare feiten". De zanger liet weten "onthutst" te zijn over de "onterechte beschuldigingen" en zou zich beramen over "het nemen van juridische vervolgstappen".
Of de aangifte ook zal leiden tot een rechtszaak is tot dusver niet bekend.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.