Terug

Volg Hart van Nederland

Sytse (19) gebruikte 20 lachgasballonnen per avond: 'Je blijft maar doorgaan'

Persoonlijke verhalen

10 mei 2022, 22:58

Het aantal jongeren dat wordt opgenomen met een lachgasverslaving neemt toe. Bij Yes We Can Clinics is het aantal opnames sinds 2019 verdrievoudigd. Ex-gebruikers en deskundigen waarschuwen voor de gevaren van dit vrij te krijgen middel.

De 19-jarige Sytse was verslaafd aan lachgas, maar kwam hier met professionele hulp vanaf. Hij wil anderen nu waarschuwen voor de heftige gevolgen die het kan hebben. "Ik was diep ongelukkig en herkende mijzelf niet meer." Sytse was 16 jaar toen hij voorzichtig begon met een slagroompatroon op een feestje. Op de volgende feestjes werd het vaste prik en er waren veel feestjes in die periode vertelt hij. "Op een gegeven moment was het overal, het is ook zo gemakkelijk om er aan te komen. Ik bleef maar doorgaan."

Derek van Enk van Yes We Can Clinics maakt zich zorgen. "Wij behandelen zo'n duizend jongeren en hun gezinnen per jaar en in de groep van lachgasverslaving zien we een verdrievoudiging in vergelijking met 2019. We zien jongeren binnenkomen die compleet vast komen te zitten in hun gebruik van lachgas. Het zijn vaak jongeren die al onderliggende problemen hebben maar door hun verslaving kunnen ze niet werken aan een oplossing voor die problemen."

Explosie aan verslaafden

Vorige maand waarschuwden verslavingsdeskundigen in Trouw ook al voor een explosie aan lachgasverslaafden. Brijder Jeugd, gespecialiseerd in verslavingszorg voor jongeren, heeft een speciaal lachgasteam in het leven moeten roepen.

"Twee jaar geleden klopte sporadisch een jongere bij ons aan met een lachgasverslaving", zegt Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd. "Maar inmiddels is lachgas het probleem van 10 procent van al onze vierhonderd patiënten". Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van het Amsterdamse Arkin Jeugd/Jellinek herkent het beeld en spreekt van een 'explosie' aan patiënten.

Door lachgas in rolstoel

Het was al bekend dat veelvuldig gebruik ernstige neurologische schade kan veroorzaken, waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen. "Maar dat lachgas ook enorm verslavend is, is veel minder bekend", zegt Van Geffen. De verslaving bouwt zich volgens haar pijlsnel op, veel sneller dan bij cannabis. "De trek in lachgas is ook enorm. De jongste die bij ons aanklopte was een meisje van 17 jaar in een rolstoel. Zij had door gebruik al neurologische schade opgelopen, desondanks kon ze niet zonder lachgas."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.