Persoonlijke verhalen
11 okt 2022, 17:57
Ad en Marian Verhoeven uit Vlijmen wonen naar eigen zeggen te groot. Het stel zit tegen seniorenleeftijd aan en zou hun woning graag ter beschikking willen stellen aan een jong gezin. Door de strenge inkomensregelingen is het voor Ad en Marian echter financieel niet voordelig om kleiner te gaan wonen. "Het is gunstiger om te blijven zitten waar we nu zitten", zegt Ad.
"Ik val nu tussen wal en schip omdat ik net genoeg verdien om boven de sociale huur voorwaarden te komen. Als ik verhuis, ga ik meer huur betalen. Als ik over een aantal jaar met pensioen wil en meer mantelzorg wil verlenen aan mijn vrouw die longpatiënt is, wordt zo'n huurprijs onbetaalbaar", verzucht Ad Verhoeven tegenover Hart van Nederland.
De wens om kleiner te willen wonen is voor ouderen niet vreemd. "Een gelijkvloerse woning is juist met oog op de toekomst," vertelt ANBO-woordvoerster Renate Evers aan Hart van Nederland.
Helaas ziet de ouderenorganisatie dat verhuizen naar een seniorenwoning geen makkelijk proces is: "Ouderen willen in veel gevallen opschuiven en een plekje voor bijvoorbeeld starters vrij maken. Daarnaast is een kleinere woning zoals een seniorenwoning voor hun juist gemakkelijker en veiliger omdat alle ruimtes dan in handbereik zijn."
Ouderen blijven vaak in een grote betaalbare woning zitten terwijl jonge gezinnen juist opzoek zijn naar zo'n soort woning. "Dat ouderen niet kunnen opschuiven is dus vervelend voor beide partijen," concludeert Evers.
De woningcorporatie van Ad en Marian, Woonveste, laat in een schriftelijke reactie aan Hart van Nederland weten dat de situatie van het stel niet bekend is bij hen, maar dat ze graag het gesprek aan willen gaan Overkoepelende tak van woningcorporaties AEDES laat weten wel van de problemen te hebben gehoord, maar verwijst door naar kleine gemeentelijke initiatieven die zich in samenwerking met lokale woningcorporaties inzetten tegen dit doorschuifprobleem. Daarnaast zijn woningcorporaties verplicht zich te houden aan de inkomensregeling. Huurders zoals Ad en Marian blijven bij die regeling niet geholpen.
Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zou de woningcorporatie een uitzondering mogen maken om Ad en Marian in een kleinere sociale huurwoning te plaatsen. "Het zou kunnen dat de woningcorporatie tegen deze mensen zegt: 'We zien dat jullie te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar omdat jullie graag kleiner willen wonen en wij eigenlijk jullie grote woning vrij willen spelen, geven we jullie nu een uitzondering en komen jullie in aanmerking voor een kleinere sociale huurwoning. Dat mag een woningcorporatie gewoon doen", aldus de beleidsman.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.