Persoonlijke verhalen
24 juni 2021, 22:56
Al meerdere keren uitgeloot en afgewezen worden tot de opleiding voor die droombaan. Mèlen Tekirdag (22) en Beyza Cekic (19) weten hoe dat voelt. Ondanks een dreigend te kort aan tandartsen zijn er maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen in Nederland. Hoogtijd dat het probleem wordt aangepakt. Om niet te wachten tot de politiek inziet dat er iets moet veranderen hebben de twee dames uit Almelo een petitie opgezet om aandacht te vragen voor het probleem.
Beyza wil al vanaf de derde klas vwo tandarts worden. Net als schoolgenoot Mèlen. Zij liep zelfs mee in een tandartspraktijk om te ervaren hoe het echt is. Daarna hakte ze de knoop door. Na de havo deed Mèlen het vwo om haar beroepswens in vervulling te laten gaan. Dat is inmiddels al weer een paar jaar geleden en de twee dames zijn beide nog geen stap dichterbij hun droombaan.
"Natuurlijk is het een gewilde opleiding", begint Mèlen. "Het is een teleurstelling als je niet de eerste keer wordt toegelaten tot een opleiding, maar als na veel proberen de tweede keer ook niet wordt toegelaten is dat niet leuk. Terwijl er een groot tekort aan tandartsen is." Met die reden hebben zij besloten om een petitie op te zetten om meer aandacht te vragen voor het probleem. "Het is niet logisch om minder mensen aan te nemen, terwijl je die over een paar jaar dringend nodig gaat hebben", denkt Beyza.
Beroepsorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) volgt de actie van het duo op de voet: "De dames hebben al contact met ons opgenomen, wij hopen dat dit voor verbetering gaat zorgen", vertelt Jan Willem Vaartjes die het duo graag bij wilt staan. Vaartjes is vice-voorzitter van de KNMT en heeft zelf jarenlange ervaring als tandarts en implantoloog.
Want dat het probleem groot is, is duidelijk. "De komende tien jaar gaat zo'n 40 procent van de tandartsen met pensioen, we hebben dus echt meer nieuwe aanwas nodig dan we nu krijgen." Vaartjes denkt dat er per jaar zo'n 100 mensen tekort worden opgeleid om onze tanden gezond te houden. De vergrijzingsgolf in de tandartswereld is niet het enige probleem, veel tandartsen die in Nederland werken komen uit het buitenland. "Dat ze nu hier (tijdelijk) willen werken is natuurlijk harstikke mooi, maar het is geen structurele oplossing voor het probleem", legt Vaartjes verder uit. "Er moet meer geïnvesteerd worden in tandartsen van eigen bodem."
Dat er nu al een tekort dreigt van tandartsen in ons land is problematisch vindt ook de KNMT. Zo berekende dat zij met één tandarts per 2505 inwoners het probleem het grootst is in Zeeland. Daarna volgen Flevoland, Overijssel en Noord-Brabant. In Overijssel is één tandarts op 2075 inwoners.
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vertelt aan Hart van Nederland dat er al aan het probleem wordt gewerkt: "Het zijn natuurlijk dure opleidingen en we kijken al naar hoeveel extra plaatsen zijn er nodig en wat dat gaat kosten." Samen met collega minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) wordt er volgens Van Engelshoven al gekeken hoe we extra geld kunnen vrijmaken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.