Persoonlijke verhalen
1 mrt 2021, 17:26
Vanaf vandaag kunnen transgenderjongeren die zich bang en eenzaam voelen terecht bij een nieuwe speciale hulplijn op Genderpraatjes.nl. Naast de kindertelefoon en de 113-lijn, is er volgens uitvoerder Transgender Netwerk Nederland en Transvisie meer behoefte naar een luisterlijn die wordt opgenomen door mensen met een soortgelijke ervaring.
Volgens voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, Brand Berghouwer, is het van belang dat jongeren anoniem de website kunnen gebruiken en hun vragen telefonisch of per chat kunnen stellen. Ook is het volgens hem een stukje expertise en inspiratie die de mensen achter de luisterlijn kunnen bieden. "Mensen achter de kindertelefoon kunnen niet altijd iets met de gendervragen. Soms is het ook al fijn om met iemand te praten die dezelfde ervaring heeft", aldus Berghouwer.
De hulplijn helpt de jonge doelgroep die transgender, non-binair of nog zoekend zijn door tips te geven of een luisterend oor te bieden.
Veel transgenderjongeren staan met hun problemen op wachtlijsten die wel een tot twee haar kunnen duren. "In de puberteit is het vooral vervelend om te wachten, omdat je lichaam aan het veranderen is en je dat juist niet wil".
De 17-jarige Sidney Stacey uit Steenbergen, kwam er op haar achtste achter dat zij een meisje was, geboren in het lichaam van een jongen. "Ik heb een grote strijd gevoerd om mezelf te kunnen en mogen zijn en ik merk dat het ook nu nog steeds hard nodig is", vertelt ze.
Sidney's schooltijd is geen fijne tijd waar zij graag naar terugkijkt. In totaal heeft ze op drie basisscholen en drie middelbare scholen gezeten. "Ik werd regelmatig opgewacht bij de fietsenhokjes. Dit was geen pesten meer te noemen. Dit ging verder dan dat".
In de christelijke gemeenschap van Steenbergen, werd ze naar eigen zeggen niet alleen door haar klasgenoten niet geaccepteerd. "Ook leraren deden mee, die zeiden dat ik maar 'normaal' moest doen alsof ik een jongetje was en dat het pesten dan op zou houden", vertelt Sidney. Op dat moment was ze zo ongelukkig dat ze met haar ouders op zoek ging naar verschillende manieren om zichzelf te kunnen zijn. Inmiddels is Sidney een jonge vrouw die graag het gesprek aangaat met lotgenoten die zij door haar ervaringen verder kan helpen.
Hoewel de luisterlijn voor haar te laat kwam, is ze wel erg blij voor de jongeren die nu hulp nodig hebben. "Vroeger had ik graag de lijn willen gebruiken, die had me erg kunnen helpen. Fantastisch dat het er nu is".
De hulplijn is elke werkdag tussen 15:00 en 17:00 uur te bereiken via (085) 303 76 80.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.